Hlavní obsah

Lákadlo pro ptáky. Na Novomlýnských nádržích rozšířili hnízdiště pro rybáky

Foto: wikimedia

Rybák obecný.

Reklama

Povodí Moravy na Novomlýnských nádržích na Břeclavsku rozšířilo plochy, na kterých může zahnízdit ohrožený rybák obecný. Hnízdiště vznikla na dvou původních mostních pilířích a na příjezdové rampě.

Článek

Vodohospodáři si od toho společně s ornitology slibují návrat rybáků do přírodní rezervace v počtech, které zde byly minulosti.

„Na konci března jsme dokončili výstavbu opatření, která rozšiřují hnízdní plochy v prostoru původního přemostění řeky Dyje se střední nádrží. Zbytky původních pilířů byly nejvíce osídlenými hnízdními plochami, neboť další hnízdní plochy musely ustoupit bujné vegetaci,“ uvedl ředitel pro správu povodí Antonín Tůma z Povodí Moravy.

Foto: Povodí Moravy

Rozšiřování hnízdišť.

Povodí hnízdní plochu na pilířích rozšířilo z 22,5 na 46 metrů čtverečních, podnik navíc vytvořil další plochu pro hnízdění v prostoru nájezdové rampy, a to o ploše 31 metrů čtverečních. Hnízdní plocha je tak nyní více než trojnásobná a dosahuje 77 metrů čtverečních.

Foto: Povodí Moravy

Rozšířená hnízdiště mají rybáky přilákat v dřívějších počtech.

Pro projekt rozšíření hnízdišť vodohospodáři využili zkušenosti z vývoje a výroby plovoucího ostrova, na kterém v loňském roce zahnízdilo 49 párů rybáka obecného a vyvedlo kolem 100 mláďat. Plovoucí ostrov má 18 metrů čtverečních, na hladině je od dubna 2019.

Foto: Povodí Moravy

Povodí hnízdní plochu na pilířích rozšířilo z 22,5 na 46 metrů čtverečních.

„Abychom zlepšili podmínky hnízdění, upravili jsme plochy původních pilířů a na pilíře jsme pak osadili panely a na ně dílce, které zvětšily původní hnízdní plochu obou pilířů o více než 50 procent. Hnízdiště jsou vybavená drenážní vrstvou, potažená geotextilií proti prorůstání a zakrytá jemným štěrkem tak, aby vytvořila pro hnízdění rybáků ideální podmínky,“ uvedl ředitel závodu Střední Morava Pavel Cenek z Povodí Moravy.

Státní podnik Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů v povodí Moravy a Dyje. Spravuje téměř 11 000 kilometrů vodních toků, přes 1100 km ochranných hrází, 30 významných nádrží, 137 malých vodních nádrží, 15 malých vodních elektráren, 13 plavebních komor a 175 jezů.

Reklama

Doporučované