Hlavní obsah

Zpěvák Albert Černý o Eurovizi: „S Mikolasem se porovnávat nechci, čeká mě teď hodně hodin zpěvu“

Albert Černý bude reprezentovat Českou republiku na Eurovision Song Contest 2019.Video: Barbora Marková

 

Reklama

Albert Černý se pomalu začíná chystat na letošní ročník světového klání soutěže Eurovize. Velmi těsné vítězství v národním hlasování poslalo zpěváka společně s kapelou Lake Malawi do Izraele, kde vystoupí před zhruba 200 miliony diváků. Jaké si Albert dává šance? A jak se těší?

Článek

„Je to pro mě splněný sen,“ prozradil hned po vítězství v národním kole Albert Černý. Písnička Friend of a Friend, s níž do soutěže jde, je podle něj poctou přátelům. „Přátelům a známým známých, kteří pro náš současný život často nehrají takovou roli, ale nebýt těchto lidí, přes které jsme se seznámili s někým dalším, by náš život vypadal úplně jinak.“

Alberta vybrali z osmi dalších interpretů tuzemští i zahraniční fanoušci, stejně jako odborná porota složená z cizích zpěváků, kteří si soutěží prošli.

Pojďme se ale posunout o několik let zpátky. Účast českých zpěváků na Eurovizi totiž není záležitostí jenom poslední doby. Jako první na mezinárodní hudební soutěž odcestovala skupina Kabát už v roce 2005, následovala Tereza Kerndlová nebo kapela Gipsy.cz. Pak jsme jako republika měli chvíli pauzu a účastníme se zase od roku 2015.

Bezpochyby nejlepším výsledkem na Eurovision Song Contest bylo loňské 6. místo Mikolase Josefa, které jej katapultovalo mezi hvězdy. A jeho písně mají miliony zhlédnutí. Mimo jiné způsobil obrovský nárůst zájmu o soutěž v Česku.

„S Mikolasem Josefem se nám povedl neuvěřitelný úspěch. To šesté místo celkově a čtvrté místo u diváků zarezonovalo skutečně po celé Evropě i po celém světě. Je evropskou hvězdou, zároveň prošel všemi médii v rámci České republiky, takže jsem rád, že díky němu se o Eurovizi mluví a už ví,“ řekl kreativní producent soutěže Jan Potměšil.

Albert se ale s Mikolasem moc porovnávat nechce: „On se té šance fakt chopil a fakt to dělá dobře. Má výborné klipy, je to skvělý tanečník. Já bych k tomu zpěvu musel začít ještě někam chodit... Tak to nevím,“ směje se Albert Černý.

Lake Malawi vystoupí v rámci jednoho ze semifinálových klání, která se budou konat v polovině května a ve kterých se rozhodne o finalistech celého ročníku. A rozhodně to nebude lehký úkol. Albert má 42 soupeřů. Čeká ho účast na světové show, kde se chyby neodpouští: „Budeme se připravovat intenzivně. Budu chodit na hodiny zpěvu. Co se týče show, tak to je asi ještě trochu ve hvězdách, protože to musíme zkonzultovat s Českou televizí. Ne Eurovizi se živě jenom zpívá, takže kluci z kapely budou muset předstírat, že na něco hrají. Asi se s tím vyrovnají a půjdou do toho i tak.“

Více už v úvodní reportáži, která je součástí magazínu Slavní. V premiéře jej můžete sledovat každou neděli od 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma?

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Doporučované