Hlavní obsah

Zpověď klienta H-Systemu: Za bydlení snů dal milion a půl. Po dvaceti letech byt nemá. A mizí i šance na peníze

Zpověď klienta H-Systemu dvacet let poté: Co prožívá člověk, který se nedomůže spravedlnosti?Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zaplombovaný majetek, ze kterého měly jít peníze napáleným klientům, mizí úřadům pod rukama.

Článek

Je to příběh, který nemá šťastný konec. Stavební projekt H-System sliboval byty a domky na okraji Prahy za polovinu běžné ceny. Nízké ceny měl zajistit princip hry „letadlo”: prvním klientům přispějí ti, kdo přistoupili později. V roce 1997 bydlelo pouze čtyřicet z tisíce klientů. H-System se topil v dluzích a jeho pozemky byly zastaveny u bank.

Jaká je situace dnes, více než dvacet let poté?

Investigativní novinářka Sabina Slonková se v dalším díle pořadu Uzávěrka vydala po stopě této kauzy. A mluvila i s klienty, kteří dodnes marně čekají, že dostanou jakoukoli kompenzaci. Například se Zdeňkem Číhalem, který v 90. letech zakladateli H-Systemu Petru Smetkovi a spol. svěřil milion a 480 tisíc korun. Dodnes neviděl ani byt, ani peníze.

„To je směsice pocitů... Bezmoc, beznaděj, naštvání. A určitě to není pouze na Smetku, ale i na ty věci okolo. Že prostě v tomhle státě bylo dopuštěno, aby se něco podobného stalo,“ svěřil se s tím, co cítí.

Fragment svědectví Zdeňka Číhala si můžete pustit v úvodním videu.

Uzávěrku Sabiny Slonkové, věnovanou vývoji případu H-System, odvysílá Televize Seznam v pondělí 21. května od 20:30.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované