Hlavní obsah

Zpráva jako z 90. let: Policie zadržela skořápkáře z Karlova mostu. Podívejte se, jak obírali turisty

Policejní video zachycuje v akci skořápkáře na Karlově mostě.Video: Policie ČR

 

Reklama

Šest mužů a jedna žena v organizované skupině obírali na Karlově mostě turisty hraním tzv. skořápek. Protože měli jasně rozdělené role, hrozí jim teď až osm let vězení za trestný čin provozování nepoctivých her a sázek.

Článek

Systém měla skupina podle policistů velmi jednoduchý, dalo by se říci klasický. Jeden muž vždy na mostě na koberečku přemisťoval skořápky, pod nimiž se měla nacházet jedna kulička. A přijímal sázky na to, pod kterou ze skořápek se bude po zamíchání nacházet.

Další členové skupiny předstírali jeho „zákazníky”. Tedy kolemjdoucí, kteří se zastavili na hru a velmi se jim daří vyhrávat. To má přilákat opravdové (podle policejního videa zejména zahraniční) turisty, kterým se ve finále samozřejmě dařit nebude vůbec a „skořápkář” je obere.

Další členové skupiny potom měli za úkol hlídat, jestli nejde policie a v případě hrozícího nebezpečí kumpány varovat.

Skupiny si ale všimli kriminalisté z tzv. Kapsatýmu a několik týdnů je sledovali. Následně je zadrželi. Hlavního organizátora soud poslal do vazby, na trest teď čekají i ostatní.

„Právě to, že osoby měly jasně rozdělené úkoly a byly organizované, mělo vliv na následnou právní kvalifikaci případu. Konkrétně se tedy jedná o trestný čin provozování nepoctivých her a sázek, kdy v případě organizované skupiny hrozí pachatelům trest odnětí svobody až na osm let,” popsal policejní mluvčí Jan Daněk.

Reklama

Související témata:

Doporučované