Hlavní obsah

Budeme diskutovat. I vypovězení smlouvy je varianta, připouští rektor Zima o dohodě s Home Credit

„Ztrácíte morální kredit.“ Po partnerství s Kellnerovou firmou se UK zřekl světově uznávaný profesor Jiří Přibáň.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Profesor Jiří Přibáň se rozhodl odejít z Čestné rady absolventů kvůli tříletému partnerství mezi Karlovou univerzitou a firmou Home Credit. Ta dá škole ročně finanční benefit půl milionu korun.

Článek

Peníze od nového partnera Univerzity Karlovy, nebankovní společnosti Home Credit z finanční skupiny Petra Kellnera PPF, sotva stačily přistát na účtu. A budí tolik emocí, že vůbec není jasné, jak bude spolupráce dál pokračovat. Tuto možnost připustil i rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v rozhovoru pro Televizi Seznam.

Před novým partnerem nejprve varovali odborníci z projektu Sinopsis. Tedy platformy, která částečně spadá pod Filozofickou fakultu UK a věnuje se aktuální situaci v Číně, kde Home Credit už mnoho let operuje. Přičemž Sinopsis v minulosti upozornil na stížnosti z tamních médií namířené právě proti poskytovateli půjček.

Nyní se od smlouvy distancovala celá Filozofická fakulta UK. V prohlášení, zveřejněném na webových stránkách, se píše, že fakulta nebyla do přípravy smluv nijak zapojena.

„Udělení exkluzivního označení ‚Hlavní partner Univerzity Karlovy‘ firmě Home Credit International nepokládáme za vhodné,“ napsal děkan školy Michal Pullmann. „Některé části smluv, například ustanovení o tom, že se smluvní strany ‚zavazují zdržet… všeho, co by mohlo poškodit (jejich) dobré jméno a pověst‘ nebo ‚negativně ovlivnit jejich spolupráci‘, podle našeho názoru poškozují veřejný obraz univerzity.“

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Prohlášení Filozofické fakulty UK ke kauze Home Credit.

Smlouvou se bude zabývat na svém prvním zasedání v novém studijním roce 18. října i akademický senát. Jeho místopředseda a zástupce studentů David Hurný se bude rektora Tomáše Zimy ptát na konkrétní pasáže smlouvy.

„Jako zástupci studentů v senátu jsme si vyžádali kompletní znění smlouvy a připravujeme k tomu otázky – za jakých okolností smlouva vznikla a jaké z ní plynou pro univerzitu výhody. Některé pasáže mi ale přijdou zarážející,“ komentuje partnerství s Home Creditem Hurný.

Senátoři ale nemají pravomoc schvalovat smlouvy nebo je naopak rušit, mohou o tom s rektorem pouze diskutovat. Podle oficiálního vyjádření chtěla univerzita partnerstvím posílit spolupráci se soukromým sektorem.

„Univerzita se snaží dlouhodobě diverzifikovat své financování. Kromě prostředků ze státního rozpočtu, z vědecké grantové činnosti, ze strukturálních fondů EU a souvisejících se snažíme získávat prostředky též od sponzorů, dárců i úspěšných absolventů,“ uvedl kancléř UK Milan Prášil.

Kromě tohoto rozkolu už je zjevné, že partnerství s Home Creditem sice univerzitě přinese peníze, ale souběžně ji připraví o renomované kapacity.

O jednu už určitě. Jiří Přibáň, který v současné době vede právně-sociologické centrum na Univerzitě v Cardiffu, se rozhodl, že opustí Čestnou radu absolventů. Ve středu ráno to uvedl na sociálních sítích společně s dopisem, který poslal rektorovi UK Tomáši Zimovi.

„S politováním jsem zjistil, že moje alma mater Univerzita Karlova se smluvně spojila s firmou Home Credit coby ‚Hlavním partnerem Univerzity Karlovy‘. Nevím, jaký finanční kredit tímto partnerstvím univerzita získává, ale vím, že takovým spojením ztrácí kredit morální,“ uvedl Přibáň.

Dopis zakončil oznámením o svém odchodu: „V dané situaci nemohu nadále působit jako člen Čestné rady absolventů, a proto se členství vzdávám.“

Vedení Univerzity Karlovy doposud kritiku za spojení s firmou ze stáje Petra Kellnera odmítalo.

„Rolí rektora je také financování i z jiných zdrojů než je státní rozpočet a mezi to patří i smlouvy s našimi partnery. Tato smlouva z mého pohledu se nevymyká standardu jiných smluv, které univerzita uzavírá,“ řekl pro Televizi Seznam rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. I půl milionu korun je podle něj zajímavá částka.

Rektor také kategoricky odmítl, že by partnerství mohlo umlčet kritický hlas sinologů ze Sinopsis. Obavy jsou podle něj naprosto neopodstatněné. „Samozřejmě, že se kolegové mohou na základě faktů kriticky vyjadřovat, jak je to v akademickém prostředí běžné. A to nejen k Home Creditu,” sdělil.

O možnosti odstoupení od smlouvy ještě podle něj proběhne diskuze. „To je věc, kterou diskutujeme. Zásadní jednání bude na akademickém senátu Univerzity Karlovy, kde budou předloženy veškeré dokumenty a povedeme diskuzi. Samozřejmě je to jedna z možností.“

Tomáš Zima odmítl vyzvání některých akademiků, že by měl rezignovat. „Není k tomu důvod,“ uzavřel.

Reklama

Doporučované