Hlavní obsah

Ztratili jsme týden a zaplatíme stovkami mrtvých, říká šéf komory lékařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Reklama

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka i přes snahu doktorů zemře tento týden asi 1 500 pacientů, kteří onemocněli koronavirem.

Článek

Prezident České lékařské komory Milan Kubek se opřel do vlády premiéra Andreje Babiše.

Vyzval ji, aby znovu zpřísnila opatření kvůli nemoci covid-19. Oproti minulému týdnu počet nakažených poklesl, ale podle Kubka to není tím, že se situace v Česku zlepšuje. Podle něj jenom mírně poklesl počet testů na covid-19.

Během uplynulého týdne zemřelo v Česku 1 230 pacientů a tento týden přibude podle Kubka i přes snahu zdravotníků zhruba dalších 1 500 lidí.

„Potvrdilo se, že současná protiepidemická opatření sice dokázala zbrzdit zhoršování situace, ale nemohou v potřebném čase epidemii zastavit,“ tvrdí prezident komory.

Už minulý týden podle Kubka vyzvala Česká lékařská komora nového ministra zdravotnictví Jana Blatného, aby opatření přitvrdil.

„To se nestalo. Ztratili jsme další týden, za který zaplatí občané České republiky stovkami mrtvých,“ uvedl prezident komory.

V posledních týdnech epidemie koronaviru se šéf České lékařské komory stal jednou z nejhlasitějších lékařských osobností, jež požadují rázné řešení krize. Postavil se proti lékařům, kteří šíření viru nevidí tak dramaticky, a zkritizoval také lidi, kteří chodili nakupovat na venkovní trhy.

„Značná část populace to stále nebere vážně. Zdravotníci padají na hubu. A lidé se shromažďují na bleších trzích, na náplavce, aby si koupili bio mrkev,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Kubek už dříve navrhoval, aby se v Česku vyhlásil úplný lockdown, jako tomu bylo třeba v Izraeli. Což s sebou nese i ekonomické ztráty.

Za letošní rok byl v říjnu schodek rozpočtu ve výši 274 miliard korun. Příští rok by to mělo být podle návrhu ministryně financí Aleny Schillerové (za hnutí ANO) asi 320 miliard korun.

„Čím déle se bude epidemie cvovidu-19 nekontrolovaně šířit, tím budou nakonec i ekonomické ztráty vyšší. V současném stavu nemůžeme přežívat do jara. Lidé jsou unavení a ztrácí naději, že se situace v dohledné době zlepší,“ prohlásil Kubek.

Onemocnění se šíří také mezi zdravotníky. Konkrétně nemocných s koronavirem bylo v pondělí 15 907 lékařů, zdravotních sester, sanitářů nebo dalších zdravotnických pracovníků. A minulý týden také dva lékaři zemřeli.

Reklama

Doporučované