Hlavní obsah

118 nakažených za jeden den. Polovina z nich je ze severovýchodu

Foto: Profimedia.cz

Nárůst případů koronaviru podle Ladislava Duška není znepokojivý.

Reklama

aktualizováno •

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek nevnímá údaje o skokovém nárůstu nakažených koronavirem jako změnu ve vývoji. Rychle zpracovaná data lze podle něj vnímat i pozitivně.

Článek

Ve čtvrtek v Česku přibylo 118 případů covid-19. Je to nejvyšší denní přírůstek od 21. dubna. Od té doby se nárůst až na dvě výjimky držel pod stovkou. V posledních dnech se pohyboval kolem padesátky. Od pátečního rána do 17:30 úřady evidují už 81 nakažených.

Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška ale není relativně velký nárůst ničím, co by znamenalo zásadní změnu vývoje nákazy v Česku. „Situace je pod kontrolou,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Co podle vás čtvrteční nárůst případů covid-19 znamená?

Nejde o nic překvapivého, jsou to úplně stejné lokality výskytu, které pozorujeme dlouhodobě a je na ně zaměřena pozornost. A to je zejména Moravskoslezský kraj, Karvinsko - tam tedy došlo k největšímu nárůstu, 58 případů, pokud si to dobře pamatuji - ale i v předchozích dnech to oscilovalo kolem 15, 18 až 20. Z tohoto pohledu to tedy není překvapení.

Druhá v pořadí je potom samozřejmě Praha, která také takto osciluje už dlouhou dobu. V Praze se multifokální mírný výskyt objevuje neustále. A nově je to Frýdecko-Místecko, kde došlo k nákaze v domově pro seniory, ale podrobnosti neznám. Je to nicméně z dat viditelné. Ale i tam jsou výskyty pozorovány. Ve všech ostatních lokalitách jsou to jednotky bez většího epidemiologického významu.

Pověřená hlavní hygienička Jarmila Rážová ve čtvrtek prezentovala data k situaci v jednotlivých krajích a pozorovaných skupinách nakažených. Nové případy tedy nejsou mimo ně?

Nejsou, je to pod kontrolou. Určitě to není nafoukané tvrzení. Třeba na Praze je vidět, že jakmile se něco vyskytne, tak šíření dál už nepokračuje. Doufám, že to takhle bude i dál. Zároveň ale vývoj znamená, že se v daných lokalitách koronavirus vyskytuje ve větší míře a že tam šíření na nějaké velmi nízké úrovni existuje.

Kdyby to tak nebylo a společně s Olomouckem v těchto lokalitách virus nepřetrvával, tak tady máme skoro nulu.

Jaký přehled tedy nyní vy i hygienické stanice o situaci máte?

Už brzy ráno se mě někdo ptal, zda je to katastrofa a jak to čtu. Říkám: Čtěme to pozitivně. Pozitivní je totiž, že to okamžitě víme. Už o půlnoci jsme věděli, že je případů 118 a hned po ránu se to řešilo. Hned jsem měl telefonát s panem ministrem, SMS už kolem páté hodiny. Paní hlavní hygienička se také brzy ráno ozývala. Situace se hned řeší, to je pozitivum.

Je tedy pravda, že je třeba na situaci dávat pozor. Naprostá většina nově diagnostikovaných nemá žádné nebo má velmi mírné potíže, ale je třeba, aby nákaza nepronikala do sociálních zařízení a podobně. To je klíčové.

Pokud vývoj zůstane a půjde o dvě, tři, čtyři lokality - tak to bude v pořádku a pod kontrolou, krajské hygienické stanice případy stíhají vychytávat. Ale kdyby se rozhořelo vícero lokálních výskytů, práce by bylo hodně. Doufejme, že k tomu nedojde. V každém případě systémy fungují.

Už několikátý týden se dívám na to, když se nějaké ohnisko objeví - vzpomeňme na Cheb, na Mělník, na Olomoucko nebo několikero míst v Praze - v podstatě do dvou dnů to bylo uhašeno a šíření nepokračuje. Situace neeskaluje. Z tohoto pohledu je to úspěch a klobouk dolů před pracovníky na hygienických stanicích. Zejména v Praze, kteří toho mají nejvíc.

Reklama

Doporučované