Hlavní obsah

Americká basketbalová hvězda před ruským soudem. Dojde na výměnu vězňů?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Americká basketbalistka Brittney Grinerová před ruským soudem.

Reklama

Článek

Před soudem v Moskvě se v těchto dnech odehrává drama, které propojuje sport, politiku, mezinárodní vztahy i lidské osudy. Americká basketbalistka Brittney Grinerová čelí obvinění z drogového deliktu. Na americkou vládu sílí tlak, aby okamžitě dojednala propuštění jedné z nejlepších hráček WNBA. Co všechno je ve hře?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Americké basketbalistce Brittney Grinerové hrozí v Rusku přísný trest za držení drog. K deliktu se přiznala, odmítá ale úmyslné porušení zákona. I přesto je to podle investigativního novináře RFE/RL Carla Shrecka důležitý moment pro potencionální výměnu vězňů.
  • Schreck zároveň poukazuje na další důležitý fakt: Je to poprvé, kdy Rusko zadrželo celebritu.„Bude zajímavé sledovat, co se Rusko od USA bude snažit získat,“ říká.
  • Mezitím sílí tlak americké veřejnosti, aby se vrcholová sportovkyně dostala co nejdříve z vězení. I proto je podle reportéra naděje na její osvobození.

V únoru, těsně před začátkem ruské invaze na Ukrajinu, na moskevském letišti Šeremetěvo zadržela ruská protidrogová policie vrcholovou americkou basketbalistku týmu Phoenix Mercury Brittney Grinerovou.

Hráčka, která zároveň vyhrála s Jekatěrinburgem čtyřikrát Evropskou ligu, u sebe měla náplně do elektronických cigaret s hašišovým olejem.

„O zatčení se několik týdnů nemluvilo. Její rodina a přátelé doufali, že když se to nebude politizovat a udrží se to v tajnosti, tak se celou věc podaří vyřešit a ona se dostane na svobodu,“ popisuje investigativní novinář RFE/RL a bývalý reportér v Rusku Carl Schreck.

Na začátku března se informace o věznění sportovkyně dostala na veřejnost. Grinerová se u soudu nakonec minulý týden přiznala k držení necelého gramu konopného oleje, úmyslné porušení zákona ale odmítá. A stojí za ní i americká vláda, podle které je zadržovaná neprávem.

„To (přiznání, pozn. red.) je důležité a do velké míry souvisí s tím, že to může otevřít cestu k případné výměně vězňů. Byla by to totiž podmínka k tomu, aby něco takového mohlo proběhnout. A také k tomu, aby se jí mohl snížit trest,“ vysvětluje Schreck.

Vyjednávání bez reflektorů

Americké úřady podle něj ale ze strategických důvodů nemohou přiznat, že o propuštění Grinerové s Moskvou jednají. Pouze potvrdily, že „pracují na jejím propuštění“ a že je to „priorita“.

Foto: Profimedia.cz

Brittney Grinerová v dresu týmu Phoenix Mercury. Snímek z října 2021.

„Nedávný příklad takové praxe jsme mohli pozorovat v dubnu, kdy se dostal na svobodu bývalý příslušník americké námořní pěchoty Trevor Reed,“ říká Schreck. Spojené státy ho vyměnily za „cenného“ Rusa, pilota Konstantina Jarošenka, odsouzeného za obchod s drogami. „Tato výměna překvapila nejen mě, ale i mnohé další, kteří dění v Rusku sledují,“ dodává novinář.

Jak cenného vězně by Rusko za známou basketbalistku chtělo vyměnit, je ale podle Schrecka těžké posuzovat. „Případ Brittney Grinerové nemá precedent. Už je to skoro pětadvacet let, co se zabývám Ruskem, a dosud nikdy v podobné záležitosti nefigurovala taková celebrita.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, v jakých podmínkách je americká basketbalistka držená, koho by mohlo Rusko za Brittney Grinerovou žádat nebo jaké jsou naděje na její osvobození. Poslechněte si v přiloženém audiu.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Televize Seznam, Český rozhlas Plus, ČT24, YouTube - CBS News, YT - ABC News, YT - CNN, YT - Al Jazeera, YT - CBSDFW, YT - KPRC 2 Click2Houston, YT - WNBA

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované