Hlavní obsah

Na mítinku Andreje Babiše. Jak se kropí úrodná půda strachu a nenávisti

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Střet přívrženců a fanoušků Andreje Babiše na volebním mítinku v Táboře.

Reklama

Článek

Česká policie čelí kritice za chování svých příslušníků na mítincích Andreje Babiše. Třeba v Borovanech na Českobudějovicku neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který Babišovi odnesl reproduktor. Jak pádné je podezření, že se policie chová jako ochranka vlivného politika? A plní svou roli nestranného ochránce pořádku?

Co v dnešní epizodě také uslyšíte

  • Reportérka týdeníku Respekt Ivana Svobodová popisuje, co předcházelo zásahu proti školákovi v Borovanech, kterého zaklekli tři policisté v civilu.
  • Podle reportérky přichází agrese většinou z tábora příznivců Andreje Babiše, tedy z přední části davu, který se shromáždí kolem obytného vozu. „Viděla jsem, jak chytají člověka pod krkem nebo jak trhají dítěti transparent s nápisem ‚NE’ a šlapou po něm,” popisuje Svobodová.
  • Jak policie vysvětluje, že se na mítinku Andreje Babiše vyskytují policisté v civilu, a jaká opatření pro příští setkání zástupců hnutí ANO s voliči přijme.

Reportérka týdeníku Respekt Ivana Svobodová navštívila několik mítinků předsedy hnutí ANO Andreje Babiše už letos v červnu. Atmosféra na českých náměstích se podle ní od té doby změnila. „V tom červnu to vypadalo tak nenápadně, bylo tam třeba 30 lidí, někde 50,“ říká.

„Teď už jsem viděla například v Jindřichově Hradci i 200 lidí, kteří přišli podpořit Andreje Babiše. Ale především se to změnilo tím, že začali chodit jeho odpůrci, a někteří ho i provází. Jedou na dvě, tři štace v tom kraji,“ popisuje reportérka.

Odpůrci jsou na setkáních většinou i hojně slyšet. Pískají, mluví do megafonu a skandují různá hesla. „Andrej Babiš se sice snaží tvářit a říkat, že mu to vůbec nevadí, když tam proti němu lidé chodí protestovat, ale z jeho chování lze vyčíst, že to tak asi nebude,“ popisuje Svobodová.

Na mítinku v Táboře se dokonce bývalý premiér proti davu protestujících hlasitě vymezil. „To jsou fašisti a nacisti. To jsou voliči Spolu a PirSTANu. To jsou lidi, který jsou nebezpečný,“ nechal se slyšet. Dav jeho odpůrců odpověděl hlasitým pískotem.

Chovali se jako ochranka

Agrese odpůrců i zastánců šéfa hnutí ANO vygradovala v úterý. Svobodová byla očitým svědkem zásahu tří neuniformovaných policistů, kteří pacifikovali patnáctiletého školáka s poruchou autistického spektra.

„Ten chlapec šel poslouchat projev Babiše dopředu. A v jednu chvíli vzal ten reproduktor i se stojanem a začal ho odnášet,“ popisuje vzniklou situaci reportérka.

Za mladíkem se vydali členové týmu hnutí ANO, kterým reproduktor vrátil. Tím ale událost neskončila.

Foto: Milan Jaroš - týdeník RESPEKT

Zásah neuniformovaných policistů proti školákovi v Borovanech.

„Přišli k němu tři muži, kteří provázejí Babiše od rána - a o to tady jde. Já jsem je tam viděla celou dobu, osobně jsem se domnívala, že to je ochranka,“ líčí Svobodová. „A v téhle chvíli se ukázalo, že ti muži bez označení jsou policisté, protože najednou jsme viděli, jak na něm klečí. Hmaty, chvaty a klečí mu na krku a na zádech.“

Inspekce případ prověří

Policejní prezident Martin Vondrášek na mimořádném brífinku v pátek prohlásil, že zásah policistů nechá prověřit Generální inspekcí bezpečnostních sborů. V dřívějším vyjádření uvedl, že je informacemi o policejním zákroku v Borovanech znechucen.

Chybou také podle něj je, že příslušník policie byl vyfocen v kšiltovce s heslem na podporu hnutí ANO.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Reportérka týdeníku Respekt Ivana Svobodová.

Podle Svobodové ale došlo i k méně vyostřeným potyčkám. Jejich cílem se stal i senior, který s megafonem objíždí setkání Andreje Babiše s lidmi pravidelně. Podle reportérky není nikdy hrubý, ale má kritické otázky a připomínky.

„Tak na jedné štaci mu podkopli hůlku. Zavrávoral. Vedle něho stál statný, silný muž, neznali se, ale zachytil ho. A potom se ten muž, taky odpůrce, rozhodl, že ho bude provázet po celou dobu, protože na něj chtěl dávat pozor,“ popisuje Svobodová.

A dodává, že i ona se jako novinářka na mítincích sama stává terčem především verbálních útoků.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, čím jsou si mítinky Andreje Babiše podobné s těmi, které pořádá Tomio Okamura nebo jak se tiskový mluvčí Andreje Babiše vypořádal s pokynem, že má reportérku z mítinku odvést. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Tvůrci a zdroje

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Barbora Sochorová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: twitterové účty Jana Černého, Aleše Bezchleby, Johany Hovorkové, Vladimíra Balcara, OstraVanda, Budějovická Drbna, Karolina Štuková, ČT 24

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované