Hlavní obsah

„Bojujeme se zlem,“ říká ukrajinský kaplan, jehož Rusové zajali a mučili

Foto: Seznam Zprávy

Ukrajinský vojenský kaplan Vasyl Vyrozub je nositelem Ceny Paměti národa, kterou si osobně převzal v Praze letos 17.listopadu

Reklama

Článek

Nelidskost a nenávist protivníka poznal na vlastní kůži. Vasyl Vyrozub, letošní laureát Ceny Paměti národa, zažil ruské zajetí i mučení a je přesvědčen, že ve válce, kterou proti jeho rodné Ukrajině vede Rusko, proti sobě stojí dobro a zlo, vůči kterému by se měl postavit celý civilizovaný svět.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak se Vasyl Vyrozub dostal k práci vojenského kaplana v rámci ukrajinské armády a co tato práce obnáší
  • Za jakých okolností padl ukrajinský kaplan po začátku ruské invaze do zajetí, jakému tam byl vystaven ze strany ruských věznitelů zacházení a jak se nakonec dostal na svobodu
  • Reflexi dosavadního průběhu války z pohledu ukrajinského duchovního i jeho apel na svobodný svět ohledně další podpory Ukrajiny v jejím boji s mnohem silnějším agresorem

„Fyzické týrání se dá zvládnout, na psychický nátlak si člověk také vytvoří odolnost, ale nevědět (co se venku reálně děje), to bylo opravdu těžké,“ vzpomíná v rozhovoru pro podcast 5:59 Vasyl Vyrozub na své 70denní zajetí nedlouho po začátku ruské invaze na Ukrajinu, během něhož se jemu a dalším ukrajinským zajatcům Rusové snažili namluvit, že Ukrajina jako stát už neexistuje, že ukrajinský prezident uprchl a že se ukrajinská armáda vzdala.

Do zajetí se dostal hned zkraje ruské války proti Ukrajině, když se Rusové zmocnili kompletního osazenstva plavidla (19členné posádky, tří vojenských kaplanů a jednoho lékaře), v němž si ukrajinská záchranná mise přijela na Rusy okupovaný Hadí ostrov v Černém moři pro těla domněle padlých pohraničníků, kteří předtím v první den invaze poslali ruskou vojenskou loď do patřičných mezí. Ukázalo se, že na Hadím ostrově nikdo nepadl. Zato Vasyl Vyrozub a ostatní členové záchranné mise padli do zajetí a přes Krym, kde byli vyslechnuti, se dostali do zajateckého tábora v Belgorodské oblasti, kde je Rusové mučili a bili.

„My jsme si v zajetí vytvořili takovou teorii, že čím hůř se k nám - zajatcům - chovají, tím lépe se zřejmě daří Ukrajině na bojišti. A bylo to opravdu tak,“ vypráví v podcastu 5:59 Vasyl Vyrozub s tím, že jim Rusové „trhali nehty, dávali nám elektrošoky a házeli nás do takových jam, kde jsme strávili 3–4 dny bez jídla, bez vody a bez spánku“.

Na svobodu se nakonec dostal v rámci výměny zajatců po 70 dnech zadržování až jako poslední. „Mě drželi nejdéle, aby mi zmizely modřiny a další stopy po mučení,“ říká k tomu.

Všechno začalo Majdanem

K práci vojenského kaplana se otec Vasyl dostal v roce 2014, když brzy po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče (události souhrnně označované jako Majdan podle kyjevského Majdanu/náměstí Nezávislosti) Rusko obsadilo a anektovalo Krym a vyvolalo ozbrojený konflikt na Donbase.

„Všechno začalo Majdanem. Kněz, pastor, duchovní má být tam, kde je jeho lid,“ říká Vasyl Vyrozub, který do té doby sloužil jako obyčejný kněz v kostele. Když se ale ukrajinská armáda dostala v průběhu roku 2014 do bojových operací na Donbase, vyvstala právě i otázka vojenského kaplanství.

Foto: Archiv Vasyla Vyrozuba, Seznam Zprávy

Vasyl Vyrozub během kaplanské služby na frontě

„My jsme u armády působili jako dobrovolníci, naším prvotním úkolem bylo obléct, obout, nakrmit vojáka, protože tehdy naše vojsko bylo tak říkajíc bosé a nahé. Ukázalo se ale, že důležité není jen poskytnout vojákovi fyzický pokrm, ale také duchovní stravu,“ vysvětluje Vyrozub, podle kterého největší výzvou v kaplanské službě „není ani tak spolupráce mezi různými konfesemi, ale to, když musíte odevzdat padlého vojáka tátovi a mámě, když se musíte podívat do očí ženě, která ztratila svého manžela, nebo dát vysvětlení dítěti, které přišlo o otce“.

Není čas na odpočinek

Ukrajinský kaplan v rozhovoru mluví i o složité situaci, do níž se Ukrajina po bezmála dvou letech konfliktu s mnohem silnějším sousedem dostala, a nabádá západní společnosti, aby vytrvaly v dosavadní podpoře: „Ve stejnou chvíli, kdy vy nám pomáháte dodávkami zbraní a financemi, my platíme za naši svobodu svým zdravím, krví a životy našich synů a dcer. Nepodléhejte pocitu únavy.“

V tuto chvíli nemáme čas být unavení, nemáme čas na odpočinek. Potřebujeme co nejrychleji dosáhnout vítězství, a to jak na frontě, tak uvnitř země. Musíme dosáhnout vítězství dobra nad zlem.
Vasyl Vyrozub

„My neprohrajeme, my nesmíme prohrát, protože pro nás prohra znamená smrt, ale prohra Ruska znamená mír a klid pro celý svět,“ uzavírá Vasyl Vyrozub.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak se ukrajinský duchovní dívá na otázku vymahatelnosti spravedlnosti, respektive potrestání viníků válečných zločinů, k nimž během války na Ukrajině došlo, nebo odkud se podle něj bere nenávist, která pachatele k takovým činům vede. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor: Pavel Vondra

Sound design: Martin Hůla

Hudba: Martin Hůla

Dabing: Pavel Vondra

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované