Hlavní obsah

Reportér o otřesech na Hradě: Vypadá to, že si prezident neumí udělat pořádek

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Kancléřka prezidenta Jana Vohralíková na svém postu skončí 15. února.

Reklama

Článek

Kancelář prezidenta Petra Pavla si prochází další významnou personální změnou. Kancléřku Janu Vohralíkovou ve funkci v polovině února nahradí manažer Milan Vašina. Co ke změně vedlo? A jak velký vliv má na hlavu státu jeho „muž po boku“ a dnes už externí poradce Petr Kolář?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč vedoucí kanceláře prezidenta Jana Vohralíková opouští svou pozici.
  • Zda její odchod souvisí s prověrkou pro Petra Koláře, o kterou pro něj nepožádala.
  • Jakou roli Petr Kolář na Hradě v uplynulém roce měl a kam se teď posouvá.

Kancléřka Jana Vohralíková jako důvod svého odchodu z Hradu uvedla, že je unavená z náročného režimu úřadu a s tím spojeného vysokého pracovního nasazení. Někteří experti ale mají za to, že Vohralíková možná končí přičiněním bývalého diplomata Petra Koláře, osobního přítele prezidenta.

O Kolářovi a jeho vlivu mluví v podcastu 5:59 i Václav Dolejší, politický reportér Seznam Zpráv a spoluautor podcastu Vlevo dole.

„Dominantní věc je to, že se (Vohralíková) dostala do opakovaného konfliktu s Petrem Kolářem,“ říká Dolejší.

O neshodách mezi ředitelkou prezidentské kanceláře a exdiplomatem Kolářem se spekuluje v médiích už dlouho. Prezident Petr Pavel ale personální změny ve své kanceláři označuje za standardní proces.

Ambiciózní vedoucí

Podle Václava Dolejšího, který řízení kanceláře prezidenta republiky označuje za jeden z nejlepších úřednických postů v zemi, se ale z této funkce dobrovolně neodchází. Tím spíš to podle reportéra Dolejšího platí o Janě Vohralíkové, o které její okolí tvrdí, že v odchod z její vlastní vůle nevěří.

„Navenek to bylo vnímáno tak, že z toho Pražského hradu vyhazuje lidi, odvolává z funkcí ty, kteří jí úplně nejdou na ruku a nejsou s ní zadobře. Tak se mi zdálo, že si buduje okolo sebe takovou pevnost, že je neodvolatelná,“ říká Dolejší.

Pak ale přišla aféra kolem bezpečnostní prověrky, o kterou byl Petr Kolář přichystán se ucházet. Prezidentská kancelář o ni ale Národní bezpečnostní úřad nepožádala s tím, že ji Petr Kolář vlastně nepotřebuje a zahraničněpolitickému poradci prezidenta vzali vstupní kartičku. Kancelář ho navíc podle Václava Dolejšího přestala zvát na pravidelné pondělní porady.

„To už asi v Petru Kolářovi bouchly saze,“ podotýká Dolejší a připomíná, že Janu Vohralíkovou na post kancléřky vybral právě Kolář s tím, že bude schopnou a v jeho očích zřejmě také poslušnou úřednicí.

Reportér Dolejší ale nechce osobnost Petra Koláře démonizovat s tím, že si Jana Vohralíková zřejmě „nesedla“ ani se samotným prezidentem Pavlem.

Ten za svého nového kancléře jmenoval manažera Milana Vašinu, který téměř 20 let působil jako generální ředitel české a slovenské pobočky T-Mobile. Později byl také výkonným ředitelem neziskové organizace zabývající se humanitními studii Aspen Institute Central Europe.

Foto: Seznam Zprávy

Václav Dolejší, reportér Seznam Zpráv a spoluautor podcastu Vlevo dole.

Sám Dolejší má za to, že by dobrým kandidátem na post kancléře byl sám Petr Kolář. Vzhledem k letitému přátelství s prezidentem, jejich společnému zájmu o zahraniční politiku a kvůli návaznosti na éru prezidenta Václava Havla. Ten podle Dolejšího při výběru kancléře dával před „tuctovými úředníky“ přednost výrazným politickým osobnostem.

Budoucnost (proto)Koláře

Petr Kolář, jehož roli v rozhodování hlavy státu sám Petr Pavel po svém zvolení mírnil prohlášením, že jediný Kolář, který bude mít na Pražském Hradě slovo, bude protokolář, funkci hradního kancléře několikrát odmítl. K 1. lednu letošního roku navíc neprodloužil s kanceláří prezidenta smlouvu. Stále je součástí externího sboru expertů prezidenta, který se zaměřuje na zahraniční a bezpečnostní politiku.

Petr Kolář má řadu svých aktiv. Pracuje pro americkou právní firmu Squire Sanders a je lobbistou zbrojovky Colt.

Podle svých vlastních slov bude Kolář na Hrad docházet dál, pokud dostane pozvání. Když teď nevlastní kartičku, bude muset počkat na recepci, než ho k prezidentovi uvedou. Lze ale předpokládat, že ke styku s hlavou státu bude mí Kolář i v budoucnu prostor. Podle politického reportéra Václava Dolejšího byl totiž nový kancléř Milan Vašina do funkce vybrán právě Petrem Kolářem.

V podcastu 5:59 se také dozvíte o novém kancléři Milanu Vašinovi nebo o přístupu Petra Pavla k prezidentskému úřadu. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Eduard Freisler

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, TV Nova, CNN Prima News, DVTV, Český rozhlas Radiožurnál, podcast Kecy a politika

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované