Hlavní obsah

„Podkopává to důvěru ve stát.“ Jak se jedná s lidmi s následky po očkování

Foto: Seznam Zprávy

Stovky tisíc lidí se během pandemie nechaly očkovat třeba i ve velkých obchodních domech. Archivní foto.

Reklama

Článek

Přes sto lidí žádá stát o odškodnění za dlouhodobé zdravotní následky způsobené očkováním proti covidu. Nikdo z nich ale zatím náhradu nedostal i přesto, že je nárok na tuto finanční kompenzaci uzákoněn. Proč ani lidé s vážnými obtížemi na odškodnění nedosáhnou?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • O případu muže, který má více než dva roky po očkování proti covidu vážné zdravotní potíže.
  • Z jakého důvodu úředníci na žádosti neodpovídají včas.
  • A proč jednání Ministerstva zdravotnictví podkopává důvěru ve stát.

Stejně jako miliony dalších lidí se nechali očkovat proti covidu. Vakcína jim ale nejspíš způsobila vážné zdravotní problémy. Řeč je o skupině zhruba 120 lidí, kteří se teď marně snaží u Ministerstva zdravotnictví za svoji újmu dovolat finanční náhrady. Úředníci některé jejich žádosti zamítají a nejméně v jednom případě ji nevyřídili v zákonné lhůtě a pak dotyčného odkázali na soud.

Reportér Seznam Zpráv Vojtěch Gavriněv tuto kauzu v rozhovoru pro podcast 5:59 popisuje na případu 24letého muže, kterému vakcína způsobila dlouhodobé problémy.

„Kvůli potížím po očkování proti covidu může pracovat pouze z domova, studium přerušil, ještě není schopný znovu na něj navázat. Má posttraumatický syndrom, úzkosti, závratě, bere léky na ředění krve a tak dále,“ popisuje Gavriněv. Dotyčný si přál zůstat v anonymitě, prý proto, aby si ho veřejnost neoprávněně nezařadila k odpíračům očkování a dezinformátorům.

Reportér mladíka před očkováním popsal jako zdravého, úspěšného a společenského člověka. O kompenzaci se podle něj zřejmě rozhodl požádat zejména z finančních důvodů. Ostatně léčba ho měla stát až 300 tisíc korun a muž navíc dodnes navštěvuje terapeuta.

Mladík svou žádost o státní kompenzaci podal v zákonné lhůtě, během níž je nutné svůj nárok přednést a co nejlépe doložit. To udělal. U úředníků se ale přesto setkal s nezájmem. Na jeho žádost nereagovali, na příslušném oddělení mu nebrali telefon, tvrdili mu, že se mu nikdo nemůže věnovat, nebo se od jednoho z úředníků před Vánoci dozvěděl, že na úřadě už nikdo není, protože všichni odešli z práce dřív.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér SZ Vojtěch Gavriněv.

Zkoušel to proto i přes e-maily nebo přes poštovní podatelnu, kam zaslal klasický dopis. Ten sepsal s advokátem a přiložil lékařské zprávy, které prokazovaly souvislost mezi vakcinací a jeho zdravotními potížemi. Mladík podle lékařů po očkování utrpěl takzvaný anafylaktický šok. Navíc se k tomu ještě potýká s posttraumatickým syndromem.

Odpovědi z ministerstva se nakonec přece jen dočkal, přišla ale až pár měsíců po uplynutí půlroční lhůty. Úředník v dopise mladíkovi napsal, že jelikož ministerstvo nestihlo návrh vyřídit, může se obrátit na soud.

Vážený pane, Ministerstvo zdravotnictví se vám s omluvou dovoluje sdělit, že vaší žádosti o náhradu újmy způsobené očkováním proti covidu-19, která byla ministerstvu doručena, nevyhovělo v šestiměsíční lhůtě stanovené zákonem. Současně si vás ministerstvo dovoluje upozornit na vaše právo vyplývající ze zákona, domáhat se náhrady újmy u soudu.

Gavriněv říká, že takových případů je daleko víc a jedná se podle něj o systémový problém. „Zdá se, že ministerstvo ta řízení o náhradách úmyslně protahuje a nikdo tu náhradu vlastně ještě nezískal,“ doplňuje.

Ministerstvo zdravotnictví ústy náměstka Radka Policara nicméně vylučuje, že by pochybilo. „Tvrdí (Policar), že ve všech těch případech, které odmítli, to udělali správně, protože prostě nejde o případy zvlášť závažného ublížení na zdraví,“ říká Vojtěch Gavriněv, který s náměstkem osobně mluvil. Pomalou komunikaci pak náměstek vysvětluje nedostatkem úředníků, ti jsou prý zavaleni jinými případy, jako například žádostmi o náhradu kvůli povinné sterilizaci.

Nenaplněné sliby

Gavriněv si už před časem nechal všechny žádosti týkající se očkování proti covidu z té doby anonymně přeposlat, aby zjistil, co v nich přesně stojí. Některé z nich považuje i on za nesmyslné, jiné ale byly podle jeho názoru opodstatněné.

Stát přitom podle reportéra Gavriněva v roce 2020 svým zákonem o náhradě za případnou zdravotní ujmu způsobenou vakcinací proti covidu slíbil, že poškozeným „ulehčí“ v případě nutnosti cestu ke kompenzaci. V důvodové zprávě vládního návrhu zákona se také píše, že stát chce touto garancí zvýšit mezi lidmi zájem o očkování. A vláda navíc veřejnost neúnavně po celou dobu pandemie vyzývala k vakcinaci tak, aby se populace vůči viru stala imunní.

Dnes, o tři roky později, se desítky Čechů, kterým vakcína ublížila, u státních úřadů této pomoci marně dovolávají. „To samozřejmě podkopává důvěru ve stát, v očkování, ve zdravotnictví, to je asi největší průšvih,“ uzavírá reportér.

V podcastu 5:59 také uslyšíte o konkrétních zdravotních nesnázích lidí, kterými po vakcinace trpí, nebo o šancích na soudní vypořádání některých žadatelů o finanční odškodnění. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Eduard Freisler

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Načtené ukázky: robot Jaroslav a robotka Silvie (syntetické hlasy)

Zdroje audioukázek: archiv Vojtěcha Gavriněva, ČT24, Poslanecká sněmovna, CNN Prima News, TV Nova

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované