Hlavní obsah

Zemřel Daniel Kahneman, psycholog, který dostal Nobelovu cenu za ekonomii

Foto: Profimedia.cz

V roce 2013 Daniel Kahneman obdržel v Bílém domě od prezidenta USA Baracka Obamy Prezidentskou medaili svobody.

Reklama

aktualizováno •

Daniel Kahneman obohatil oblast ekonomické psychologie svou teorií, že lidé se vždy nerozhodují na základě racionálních soudů, ale velkou roli hrají iracionální instinkty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zemřel Daniel Kahneman, laureát Nobelovy ceny, který se zasadil o rozvoj v oblasti ekonomické psychologie, informuje britský The Guardian. Akademik izraelsko-amerického původu se dožil 90 let.

Kahnemanovu smrt potvrdilo v prohlášení vedení univerzity Princeton, kde akademik působil. „Poté, co se objevil na scéně, řada oblastí sociálních věd už nebyla stejná. Budeme jej velmi postrádat,“ napsal jeho bývalý kolega a zaměstnanec univerzity profesor Eldar Shafir.

V roce 2002 dostal Kahneman Nobelovu cenu za ekonomii za přínos ve zkoumání psychologického jednání aktérů.

Kahneman spolu s dlouholetým kolegou Amosem Tverskym rozpracovali teorii kognitivních heuristik. Jde o myšlenkové zkratky, které si lidský mozek vyvinul, aby zvládl práci s velkým množstvím informací. Tyto zkratky (někdy zvané kognitivní omyly) pak často vedou k měřitelným a předvídatelným chybám.

Ve své práci z roku 1974 Kahneman a Tversky popsali tři takové kognitivní omyly: zkreslení dostupnosti (náš mozek přeceňuje pravděpodobnost jevů, které si umí snadno vybavit), stereotypizaci (mozek je náchylný škatulkovat dle vnějších charakteristik) a ukotvení (mozek má tendenci vztahovat nové informace k právě zobrazenému číslu). Vznikla tak úplně nová disciplína označovaná jako behaviorální ekonomie nebo rozhodovací věda.

Od té doby vědci z celého světa našli a popsali více než stovku dalších kognitivních omylů. Kahneman později sepsal svůj pohled na tyto omyly populárně naučnou formou do bestselleru Myšlení rychlé a pomalé.

Kanadský psycholog Steven Pinker o Kahnemanovi řekl, že je nejvlivnějším psychologem na světě. Časopis The Economist ho v roce 2015 pro změnu označil za sedmého nejvlivnějšího světového ekonoma.

Sám Kahneman ale říkal, že na žádný takový úspěch neaspiroval. „Měl jsem omezené ambice, neaspiroval jsem na veliký úspěch. Byl jsem velmi pracovitý, ale nečekal jsem, že se stanu slavným psychologem,“ řekl v roce 2015 v rozhovoru pro The Guardian.

Reklama

Doporučované