Hlavní obsah

Rušení signálu GPS může způsobit leteckou katastrofu, varují pobaltské země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Rušení signálu GPS by mohlo způsobit leteckou katastrofu. Ilustrační obrázek.

Reklama

Rušení GPS v oblasti Baltského moře zintenzivnilo, píší Financial Times. Odborníci uvádějí, že se v posledních měsících dotklo desítek tisíc letů i lodní dopravy. Podle pobaltských zemí je za rušením navigačních signálů Rusko.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pobaltské země varovaly, že rušení signálu GPS, ze kterého je obviňováno Rusko, by mohlo způsobit leteckou katastrofu. Napsal to britský list Financial Times (FT). Ministři zahraničí Estonska, Litvy a Lotyšska podle něj o víkendu odděleně varovali před riziky spojenými s rušením satelitního navigačního systému v oblasti Baltského moře, když se musely vrátit dva letouny mířící z Finska do Estonska.

Rušení GPS podle FT v oblasti Baltského moře v posledních týdnech zintenzivnilo. Ve čtvrtek a v pátek se kvůli němu vrátila do Finska dvě letadla společnosti Finnair, která mířila z Helsinek do estonského Tartu. „Když vám někdo za jízdy v noci vypne přední světla, je to nebezpečné. Situace v Pobaltí v blízkosti ruských hranic začíná být příliš nebezpečná na to, abychom to ignorovali,“ řekl šéf litevské diplomacie Gabrielius Landsbergis.

„To, co se děje s GPS, považujeme za součást nepřátelských aktivit Ruska a rozhodně o tom budeme mluvit s našimi spojenci. Takové akce jsou hybridní útok a představují hrozbu pro naše lidi i pro bezpečnost. My je nebudeme tolerovat,“ uvedl jeho estonský protějšek Margus Tsahkna. Podobně se vyjádřila i lotyšská ministryně zahraničí Baiba Bražeová, která řekla, že podobné incidenty Riga bere vážně a je kvůli nim v kontaktu s dalšími státy.

Podle odborníků se rušení GPS v posledních měsících dotklo desítek tisíc civilních letů. Narušilo také navigační signály, které používají plavidla v Baltském moři, což vedlo k varování švédského námořnictva ohledně bezpečnosti lodní dopravy, píše FT.

Pobaltští představitelé jsou podle něj přesvědčeni, že za rušením navigačních signálů v regionu stojí Rusko. A to jak ze své pevniny, tak z Kaliningradské oblasti, která je vklíněná mezi Polskem a Litvou. Deník upozorňuje na vyjádření nejmenovaného činitele, podle něhož jedna z teorií zmiňuje možnost, že se tak Rusko snaží chránit Kaliningrad před potenciálními útoky ukrajinských bezpilotních letounů.

Reklama

Doporučované