Hlavní obsah

Senátorka zpochybnila propuštění exekutora z vazby. Obrátí se na ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Exekutor Igor Ivanko poté, co jej 21. března soud poslal do vazby. Z ní byl minulý týden propuštěn. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Senátorka Hana Kordová Marvanová bude psát ministrovi spravedlnosti kvůli propuštění exekutora Igora Ivanka z vazby. Marvanová nechce věřit, že se dostal na svobodu i díky záruce, kterou za něj dala jeho partnerka - soudkyně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministerstvo spravedlnosti dostane podnět, aby prověřilo, za jakých okolností byl z vazby propuštěn obviněný exekutor Igor Ivanko.

Způsob, jak byl propuštěn, zpochybňuje senátorka Hana Kordová Marvanová (zvolena za KDU+ODS+TOP 09). Seznam Zprávám řekla, že se obrátí na ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). „Já to budu dál řešit,“ uvedla.

Jak uvedly minulý týden Seznam Zprávy, stíhaný exekutor se na svobodu dostal mimo jiné i díky záruce, kterou poskytla jeho životní partnerka a zároveň soudkyně z Obvodního soudu pro Prahu 3 Dáša Vítková.

Ivanko je stíhán kvůli zjištění detektivů, že z jeho exekutorského úřadu bylo vyvedeno nejméně 85 milionů korun. Podle vyšetřovatelů se za ně nakupovaly letenky, luxusní auta nebo dovolené.

„Překvapilo mě, že za něj dala soudkyně záruku. Je to záruka od blízké osoby a ještě k tomu je soudkyně,“ vysvětlila své pochybnosti senátorka Kordová Marvanová.

Ministr Blažek Seznam Zprávám napsal, že podrobnosti k propuštění Ivanka z vazby nezná. Zopakoval, že na tohoto exekutora podali trestní oznámení i kárnou žalobu. „Dali jsme trestní oznámení, já jsem podal kárnou žalobu, s policií spolupracujeme. Nic dalšího nevíme,“ uvedl Blažek.

Ivanko je podezřelý z toho, že systematicky nevyplácel peníze získané od dlužníků. Stíhán je také proto, že tyto finanční prostředky neodděloval od svých vlastních příjmů. Na trestné činy, z nichž je obviněn, je v případě odsouzení trestní sazba od pěti do dvanácti let vězení.

Navíc Ivankovi policie zajistila také jeho pozemky. Více než 6,5 hektaru půdy u Mokrovrat na Příbramsku mu přitom stihli policisté zablokovat jen krátce před tím, než Ivanko tento majetek zastavil. A to firmě Seminole Corp, od které si předtím Ivanko půjčil částku v jednotkách milionů korun.

Doporučované