Hlavní obsah

Policie stihla na poslední chvíli zablokovat pozemky stíhaného exekutora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Exekutor Igor Ivanko odchází od jednání soudu, který rozhodl, že skončí ve vazbě. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Exekutor Igor Ivanko obviněný ze zneužití pravomoci chtěl zastavit své pozemky na Příbramsku firmě, od které si půjčil miliony. Policie stihla 6,5 hektaru půdy zablokovat dříve, než katastr návrh na zástavu zapsal.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pražským policistům se podařilo zablokovat pozemky známého exekutora Igora Ivanka, který je ve vazbě kvůli podezření z finančních machinací.

Více než 6,5 hektaru půdy u Mokrovrat na Příbramsku mu přitom stihli zajistit jen krátce před tím, než Ivanko tento majetek zastavil. A to firmě Seminole Corp, od které si předtím Ivanko půjčil částku v jednotkách milionů korun.

Návrh na zástavu pozemků už byl podle zjištění Seznam Zpráv podán na katastru, avšak poté, co se na nich objevila policejní plomba, katastrální úřad zapsání zástavy zamítne.

„Pokud je usnesení o zajištění věci vydáno po podání návrhu na vklad a o návrhu na vklad dosud nebylo rozhodnuto, ztrácí podaný návrh své právní účinky. V takovém případě katastrální úřad návrh na vklad zamítne,“ vysvětlila ředitelka kanceláře předsedy Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Jarmila Daňková.

Oficiálně zamítnut návrh na vklad zástavy zatím nebyl. Podle webu katastrálního úřadu je nyní řízení přerušeno.

Obviněný exekutor Ivanko vlastní pozemky u Mokrovrat už od roku 2008. Tehdy za ně zaplatil – jak dokládá kupní smlouva uložená v katastru – 2,645 milionu korun.

Minimálně část z nich však bude mít nyní hodnotu vyšší, neboť podle nového územního plánu obce Mokrovraty lze na jedné z jeho parcel s rozlohou přes 3,5 tisíce metrů čtverečních stavět. Další určeny k zástavbě nyní nejsou.

Foto: Katastrální úřad , Seznam Zprávy

Pozemky Igora Ivanka, které zajistila policie.

Policisté do usnesení, které Seznam Zprávy získaly, napsali, že Ivankovy pozemky na Příbramsku byly zajištěny se souhlasem státního zástupce jako náhradní hodnota. Zároveň mu policie zakázala, aby tyto nemovitosti zastavil nebo poškodil.

Zda Ivanko podal proti tomuto postupu policie stížnost, což podle zákona může, není jasné. Jeho advokát Robert Kabát na dotazy Seznam Zpráv uvedl, že se k případu nemůže vyjadřovat, protože je vázán mlčenlivostí.

Exekutor byl obviněn kvůli podezření, že systematicky nevyplácel peníze získané od dlužníků. Stíhán je také proto, že tyto finanční prostředky neodděloval od svých vlastních příjmů. Na trestné činy, z nichž je obviněn, je v případě odsouzení trestní sazba od pěti do dvanácti let vězení.

Reklama

Doporučované