Hlavní obsah

Žalobce propustil z vazby exekutora. Záruku dala jeho partnerka ze soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: WhatsApp Igora Ivanka, Seznam Zprávy

Za obviněného exekutora se zaručila jeho partnerka-soudkyně Dáša Vítková.

Exekutor Igor Ivanko obviněný ze zneužití pravomoci byl propuštěn z vazby. Zaručila se za něj jeho partnerka a zároveň soudkyně obvodního soudu Dáša Vítková. Exekutor stíhaný za zneužití pravomoci nesmí odjet z Česka.

Článek

Státní zástupce pustil z vazby exekutora Igora Ivanka obviněného ze zneužití pravomocí úřední osoby. Seznam Zprávám to potvrdila pražská policie, která jeho případ vyšetřuje. „Muž byl z vazby propuštěn,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. K důvodům se nechtěl vyjadřovat.

Pražské městské státní zastupitelství, které kauzu Igora Ivanka dozoruje, pak uvedlo, že exekutor opustil pankráckou vazební věznici poté, co byli vyslechnutí všichni svědci, které policie potřebovala pozvat k výpovědi.

Ivanko se dostal na svobodu s podmínkou, že nesmí vycestovat z Česka a musí se pravidelně hlásit u probačního úředníka. „Důvod útěkové vazby byl nahrazen zárukou, slibem a dohledem probačního úředníka. Navíc byl uložen zákaz vycestování,“ potvrdila Seznam Zprávám náměstkyně pražského městského státního zástupce Daniela Smetanová.

Za Ivanka se zaručila jeho partnerka – soudkyně z Obvodního soudu pro Prahu 3 Dáša Vítková, s níž Ivanko žije přes patnáct let. Soudkyně Vítková v současné době mimo jiné řeší žalobu bývalého prezidenta Miloše Zemana na lékařku Džamilu Stehlíkovou.

Po svém propuštění z vazby se Ivanko nevyjádřil. Nebral telefon a nereagoval ani na zaslané dotazy. Jeho advokát Robert Kabát pak uvedl, že se nemůže vyjadřovat, protože je vázán mlčenlivostí.

Exekutor byl obviněn kvůli podezření, že systematicky nevyplácel peníze získané od dlužníků. Stíhán je také proto, že tyto finanční prostředky neodděloval od svých vlastních příjmů. Na trestné činy, z nichž je obviněn, je v případě odsouzení trestní sazba od pěti do dvanácti let vězení.

Navíc Ivankovi policie zajistila také jeho pozemky. Více než 6,5 hektaru půdy u Mokrovrat na Příbramsku mu přitom stihli policisté zablokovat jen krátce před tím, než Ivanko tento majetek zastavil. A to firmě Seminole Corp, od které si předtím Ivanko půjčil částku v jednotkách milionů korun.

Doporučované