Hlavní obsah

Explosia hlásí rekordní tržby a zisk. Rostly dodávky na Ukrajinu i do průmyslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Synthesia

Vstupní brána do podniků Explosia a Synthesia v Pardubicích.

Státní výrobce trhavin a střelivin loni utržil přes 1,4 miliardy korun. Střelný prach z Explosie se používá v dělostřeleckých nábojích i v bezpečnostních pásech automobilů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pardubický výrobce výbušnin a střeliva Explosia loni vykázal rekordní tržby ve výši 1,42 miliardy korun i historicky nejvyšší zisk, který dosáhl 284 milionů korun. Státem vlastněnému podniku pomohly hlavně dodávky na válčící Ukrajinu i rostoucí poptávka po průmyslových trhavinách.

„Nejméně 60 procent obratu připadá na celospalitelné hnací náplně do dělostřeleckých modulů a na střelný prach,“ řekl SZ Byznys předseda představenstva Explosie Radomír Krejča.

Podnik odhaduje, že na Ukrajinu odeslal přímo nebo zprostředkovaně zboží, jehož hodnota dosáhla zhruba pětiny obratu firmy. „Je to spíše nižší odhad, protože často nesledujeme, kam naši zákazníci výsledné produkty dodají. Každopádně jde o stovky milionů korun,“ říká Krejča.

Explosia vyrábí i kapsle do bezpečnostních pásů

Vedle dodávek pro obranný průmysl rostly Explosii také tržby za průmyslové trhaviny. „I v civilním sektoru můžeme mluvit o stovkách milionů korun v tržbách. Ziskovost ale rozhodně není tak zajímavá jako ve vojenské oblasti,“ tvrdí předseda představenstva podniku.

Kromě trhavin do kamenolomů či dolů a speciálních produktů pro jednotky policie nebo armády dodává Explosia také do automobilového průmyslu. Tam se její bezdýmný prach používá v kapslích samonavíjecích bezpečnostních pásů.

Kapsle se při nárazu vozu odpálí a přitáhne pasažéra k sedadlu, aby náraz do airbagu nebyl tak prudký. Objem dodávek do automotive není podle Krejči příliš velký, činí méně než 100 tun střelného prachu ročně. Podnik si ale chce dosažené pozice v tomto sektoru udržet.

Dvě miliardy do rozšíření výroby

S výraznějším rozšířením výroby ale Explosia letos nepočítá. „S určitými úpravami se můžeme dostat na 90 tisíc náplní ročně. Naším cílem je 200 tisíc náplní ročně, k tomu se ale dostaneme až na počátku roku 2027,“ říká Krejča.

V letošním roce Explosia kvůli omezeným výrobním kapacitám plánuje udržet obrat na loňské úrovni, ale zvýšit zisk. Podle Krejči to však neznamená, že by chtěla svou produkci zdražovat. „Spíše se stále snažíme vyrábět takové produkty, které mají vyšší přidanou hodnotu a marži,“ říká Krejča. Explosia zároveň čelí tlaku na zvyšování mezd i rostoucím cenám vstupních surovin.

Explosia je jednou z firem, které získaly dotaci 10 milionů eur od Evropské komise na rozšíření výroby hnacích náplní. Celkem chce Explosia do zvýšení výroby pro obranný sektor investovat až dvě miliardy korun.

Investovat by vedení Explosie chtělo i více než 280 milionů korun loňského zisku. „O využití zisku rozhodne valná hromada. Náš návrh je, abychom jej mohli použít na investice,“ uzavírá Krejča.

Explosia není jediným tuzemským výrobcem munice. Miliardových čistých zisků (pět miliard Kč) dosáhla v loňském roce průmyslově-technologická skupina Czechoslovak Group Michala Strnada. Konkurenční skupina Colt CZ vykázala loni čistý zisk po zdanění přibližně 2,04 miliardy korun.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Doporučované