Hlavní obsah

Slíbené peníze pro Ukrajinu vystačí na 500 tisíc kusů dělostřelecké munice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Klíčové slovo při nákupu munice mají mít donátorské státy (ilustrační foto).

Reklama

Podle Ministerstva obrany není se sháněním dělostřeleckého arzenálu pro Ukrajinu problém. Zdrojů munice po světě prý stále přibývá a je jich více, než na kolik jsou momentálně k dispozici peníze.

Článek

Z peněz, které se dosud podařilo shromáždit v rámci české iniciativy na podporu bránící se Ukrajiny, by bylo možné nakoupit zhruba půl milionu kusů dělostřelecké munice.

Vyplývá to z odpovědí, které na dotazy Seznam Zpráv poskytlo Ministerstvo obrany, jehož agentura AMOS obchody pomáhá zprostředkovat.

„Aktuálně je v rámci iniciativy přislíbeno financování na nákup přibližně 500 tisíc kusů munice. Detailní částku nebudeme uvádět,“ sdělil resort vedený ministryní Janou Černochovou (ODS) s tím, že Česko v rámci této iniciativy nyní spolupracuje „přibližně“ s 18 zeměmi. S partnerskými státy vedení ministerstva už několik týdnů postupně připravuje a podepisuje „memoranda o porozumění“.

Ministři ještě v březnu hovořili o tom, že peníze vystačí na nákup 300 tisíc kusů munice. Do debaty ohledně nákupu vojenského materiálu se dnes zapojil i ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Před novináři v Bruselu prohlásil, že na českou iniciativu je potřeba získat více peněz.

Ukrajina by první kusy munice měla podle resortu obrany dostat v červnu a dodávky mají být postupně zvyšovány. Cílem je podle sdělení ministerstva dodat Ukrajině 800 tisíc kusů munice do konce letošního roku.

Nabídky prý přibývají

O 800 tisících kusů munice, které je možné pro Ukrajinu ve světě sehnat, jako první mluvil v únoru na Mnichovské bezpečnostní konferenci český prezident Petr Pavel. „Identifikovali jsme půl milionu kusů munice ráže 155 milimetrů a 300 tisíc kusů munice ráže 122 milimetrů,“ uvedl tehdy.

Bruselský server Politico předtím informoval o tom, že Česko se zajímá o munici od zbrojních firem například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice. Skutečné země původu ale dodnes nejsou známy.

Ministerstvo obrany nechce z bezpečnostních důvodů sdělit ani to, ze kterých kontinentů bude nakoupená munice pocházet. Resort ale vylučuje, že by se sháněním vojenského materiálu byl nyní nějaký zásadní problém.

„Žádné detaily, ani návodné, o zdrojových zemích nebudeme poskytovat. Obecně lze říci, že zdrojů munice je stále více než aktuálně alokovaných financí a k našemu pozitivnímu překvapení přibývají,“ odpovědělo Seznam Zprávám ministerstvo.

Utajované informace

K mnohým otázkám se ale resort vůbec nevyjádřil. Třeba nesdělil, kolik ze slíbených peněz už reálně leží na účtech v České republice, ani to, kolika penězi se na nákupu podílí samotné Česko. Přitom právě neposkytnutí dat o českém příspěvku vládě vyčítá parlamentní opozice.

„Stínová vláda nijak nerozporuje nákup munice pro Ukrajinu. Nesouhlasíme s postupem vlády, která o investicích do této aktivity rozhodla v utajeném režimu, přestože se jedná o veřejné prostředky,“ kritizoval minulý týden Fialův kabinet stínový premiér za hnutí ANO Karel Havlíček.

Seznam Zprávy se ani nedozvěděly, jaký objem munice je už pevně zajištěn podepsanými kontrakty.

„Je logické, že když si státy mezi sebou posílají finance ve stovkách milionů eur, že daný proces musí být postaven na pevném smluvním rámci a dohodnut do posledního detailu. Je možné sdělit, že je to vždy donorská země, která finálně rozhoduje o tom, jaká munice bude pořízena,“ uvedlo v odpovědi Ministerstvo obrany.

Nákup za tržní ceny

Seznam Zprávy chtěly vědět, za jaké ceny se munice ve světě nakupuje a zda v rámci tohoto projektu na podporu Ukrajiny existují i nějaké stropy cen.

„Jedná se o aktuální tržní ceny. Stropem je vždy suverénní rozhodnutí donorské země, zda danou munici za konkrétní cenu a s definovaným časem dodání zafinancuje,“ uvedlo k systému nákupu ministerstvo.

Země, které nákupy platí, rozhodují v koordinaci s českým ministerstvem a dodavatelem také o tom, jak bude munice v rámci každého dílčího kontraktu dopravena na Ukrajinu. „Nevylučují se žádné způsoby,“ reagovalo ministerstvo na dotaz, zda bude arzenál z třetích zemí transportován po vodě, či spíše letecky.

Provize v míře schůdné

Do nákupu munice jsou podle neoficiálních informací nemalou měrou zapojeny některé privátní české firmy a jejich obchodníci. Není přitom jasné, jaké mají z uvedených kontraktů slíbeny provize. Z odpovědí ministerstva je zřejmé, že opět záleží hlavně na financujících státech, jak vysoké částky jsou ochotny akceptovat.

„Tato záležitost je určena rozhodnutím, zda je donorská země ochotna daný projekt financovat. Obecně lze říci, že v rámci dlouhodobé pomoci Ukrajině patří české společnosti mezi osvědčené a jedny z hlavních dodavatelů. To logicky znamená, že u těchto prověřených a hlavních dodavatelů jsou provize v míře schůdné pro ukrajinské konečné uživatele, tak také pro západní donory,“ uvedlo Ministerstvo obrany.

Pokud se celý systém nákupu z třetích zemí osvědčí, má podle českého Ministerstva obrany pokračovat i v dalším roce. Dokud budou Ukrajinci trpět nedostatkem.

„Již nyní diskutujeme možné pokračování systému dodávek, pokud budou partnerské státy ochotny ve financování pokračovat do doby, než budou země EU a NATO – a také Ukrajina – schopny munici vyrobit ze svých kapacit,“ uvedl ve své aktuální odpovědi resort obrany.

Reklama

Související témata:

Doporučované