Hlavní obsah

Převoz munice na Ukrajinu musí být utajený. Hrozí napadení, varuje Šedivý

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační koláž.

Reklama

Čím méně informací o chystané dodávce munice na Ukrajinu se dostane ven, tím lépe, říkají odborníci, s nimiž Seznam Zprávy hovořily. Rusové se totiž podle nich nepochybně pokusí posilnění ukrajinské armády zabránit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Původ stovky tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu včetně transportu musí být kvůli Rusku co nejvíc utajený.

Je však jasné, že bude přepravována lodní dopravou, říká vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

„Logistika není problém, když máte k dispozici lodě. Ty mají největší přepravní kapacitu. Letadla mají strašně malou nosnost, to by se takové množství granátů převáželo strašně dlouho,“ vysvětluje.

Do pomoci, kterou iniciovalo Česko, se finančně zapojí dalších 18 států. Už dříve se objevily informace, že munice bude pocházet mimo jiné i z Afriky. Ministerstvo obrany pouze obecně konstatovalo, že munice bude pořízena v mimoevropských zemích.

„Jsou to existující zásoby munice, které v zemích už jsou. Tyto země nejsou ani proruské, ani proukrajinské. Jde jim o byznys,“ říká Visingr.

Také prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR a kandidát Svobodných do eurovoleb Jiří Hynek potvrzuje, že utajení ohledně původu munice je zcela zásadní.

„Ruské zpravodajské služby budou dělat vše pro to, aby se munice na Ukrajinu nedostala. Je tam bezpečnostní riziko při přepravě, aby to vůbec dojelo. Když Rusové zjistí, odkud munice je, tak to přeplatí. Země původu by vůbec neměla být známa. Kdybych měl na starost přepravu, tak bych žádal politiky, ať o tom vůbec nemluví,“ vyjmenovává bezpečnostní rizika.

Premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že se zatím podařilo vybrat dostatek peněz na nákup první dodávky 300 tisíc kusů dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu. Cíl české iniciativy je poslat 800 tisíc kusů munice.

„Završili jsme první fázi, a jakmile budou peníze skutečně k dispozici, můžeme zasmluvnit nákup prvních 300 tisíc kusů dělostřelecké munice,“ uvedl ve vyjádření pro Seznam Zprávy poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.

Může to zabránit prolomení fronty

Podle Hynka je nákup takového množství munice opravdu mimořádný. „Doposud nikdy nebyla potřeba dělostřelecká munice v tak obrovských počtech. Z hlediska Ukrajiny to je množství, které jim dává šanci zabránit tomu, aby byla prolomena fronta. Je to významné množství,“ dodává.

Na důležitost utajení při transportu upozorňuje i bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

„Transport bude muset být velmi dobře organizován a utajen. Už při přípravě a přepravě munice po jednotlivých státech až na území Ukrajiny by transporty mohly být napadnuty. Utajení bude důležité nejen z hlediska vojenského, ale i politického, protože ty země si nepřejí být jmenovány,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

„Iniciativa pokračuje, kontinuálně hledáme další možnosti, jak sehnat munici západní i východní provenience. Je nutné využít potenciál této široké koalice,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

O možnosti zakoupit ve třetích zemích dělostřelecké granáty pro Ukrajince informoval prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci v polovině února.

Řekl, že Česko v mimounijních státech lokalizovalo 500 000 kusů dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO a dalších 300 000 kusů v sovětské ráži. Britský list Financial Times napsal, že nákup by měl stát 1,5 miliardy dolarů (asi 35 miliard korun). Částky od jednotlivých států Pavel ve čtvrtek zmiňovat nechtěl.

Reklama

Doporučované