Hlavní obsah

Do Brd se vrací ostrá střelba z děl. „Zvažuji, že se odstěhuji,“ říká místní

Foto: Gabriela Kugler/ Armáda ČR

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Armáda oznámila, že na cvičišti Jince ve středních Čechách obnoví bojové střelby z děl. Stane se tak po necelých deseti letech od zrušení Vojenského újezdu Brdy. Mnozí místní lidé to neslyší rádi.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Obec Ohrazenice, obklopená středočeskými lesy, leží u hranic Chráněné krajinné oblasti Brdy. Na pomezí vsi a zeleně stojí několik nových domů. Některé jsou již hotové, ostatní většinou rozestavěné.

U cesty nechybí několik cedulí s upozorněním „Ochranné pásmo vojenského objektu, zákaz vstupu“ nebo „Pozor, možnost výskytu nebezpečné munice.“ Jsou tu i dopravní značky zakazující vjezd, a to všem s výjimkou vozidel Vojenských lesů a statků, armády nebo držitelů povolení.

Do Brd se vrátí děla

Tabule dávají návštěvníkům jasně najevo, že je místo velmi úzce spojeno s armádou. V nedalekém městysu Jince sídlí 13. dělostřelecký pluk.

Armáda teď oznámila, že chce znovu více cvičit střelbu v bývalém vojenském prostoru Brdy, který je od roku 2016 chráněnou krajinnou oblastí. Již čtyři roky se tady sice cvičně střílí z minometů, ty jsou však výrazně tišší.

Plán, který je inspirovaný aktuálně vyhrocenou bezpečnostní situací na Ukrajině, rozhodně nevyvolává jen nadšení. Například šestačtyřicetiletý pan Jaroslav má v okrajové části Ohrazenic v malebné přírodě rozestavěný dům. Když mu reportér Seznam Zpráv oznamuje, že od 1. ledna 2025 budou obnoveny bojové střelby ve vojenském prostoru v Brdech, neskrývá rozhořčení.

Podívejte se, jak to vypadá v Brdech a okolních obcích:

+11

„Co na to říct, je to zoufalé. Já tady stavím dům. Utekl jsem z města, protože tady byl klid. Spoléhal jsem na fakt, že jsem kousek od CHKO a že tady bude naprostý klid, a nikoliv tato zoufalost,“ zlobí se.

Už teď, jak říká, slyší cvičné střelby pěchoty nebo střelbu z minometů. Fakt, že se od příštího roku začne střílet z houfnic DANA a poté z nových děl CAESAR z Francie, tomuto obyvateli Ohrazenic natolik vadí, že vážně zvažuje prodej nového domu.

„Dostavím dům a prodám ho“

„Téma to je vždy – někdo vám naruší osobní svobodu. Bude nás omezovat hluk a přechody vojáků, kteří tady stejně každý den běhají. Mně jediné, co zbývá, je se odsud odstěhovat. Dostavět to a jít pryč. Pozvat si zájemce, až se nebude střílet, aby to pro ně bylo zajímavé. To myslím vážně, uvažuji o tom, že se odstěhuji,“ dodává a odjíždí autem.

Kousek dál od lesa se před domem v Ohrazenicích zrovna chystá do práce Ondřej, kterému bude 40 let. V obci žije od narození. Na armádu a hluk ze cvičení je zvyklý a nevadí mu.

„Houfnice jsou hodně slyšet, to je pravda. To se třese celý barák. Třeba přítelkyně je z Prahy, ta to vnímá jinak než my, co tady žijeme celý život.“

Starostovi obce Ohrazenice Tomáši Královi (nezávislý) zase přijde nekoncepční, že se vojenský prostor Brdy vůbec rušil a teď ho chce armáda zase víc využívat.

„Střelbu určitě uslyšíme. Předpokládám, že přes nás i budou jezdit. Za mě bylo rušení výcvikového prostoru nekoncepční záležitost. Teď budou vytvářet kočkopsa. Střílet se bude z nevojenského prostoru do vojenského. To je podle mě špatný nápad a je to, myslím, i nebezpečné. Dokud to měla armáda zavřené celé, bylo riziko relativně malé,“ říká starosta.

Popsal také, jak místní obyvatelé vnímají soužití s armádou, které trvá už desítky let.

„Já ještě pamatuji, když tam stříleli Rusáci, to jsem byl malý kluk. Sžití s tím jsme. Když chtěli přestat střílet, lidé z obce byli proti rušení vojenského prostoru. Obávali se nárůstu dopravy a toku lidí, turistů. Prostor se ale otevřel a lidé si časem zvykli. Teď mám obavy, že jim naopak bude vadit hluk.“

Podívejte se, jak vypadá střelba z houfnic DANA:

Výstřel z houfnic Dana během cvičení na západě Čech v roce 2023.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Velitel 13. dělostřeleckého pluku plukovník Jan Cífka vysvětluje, proč ke změně dochází. Vojáci budou moci cvičit na domácí půdě a nebudou jezdit s technikou stovky kilometrů daleko.

„V roce 2015 došlo ke zrušení Vojenského újezdu Brdy, a tím i možnosti provádět zde bojové – ostré střelby. Dělostřelectvo a minometné jednotky musely za výcvikem jezdit na Hradiště či Libavou, což bylo jednak ekonomicky velmi nákladné, a také komplikované z hlediska koordinace s ostatními armádními útvary,“ vysvětluje Cífka.

Když chtějí dělostřelci cvičit střelby s houfnicemi DANA, musí je na místo dopravit po železnici. „To celý proces neúměrně komplikuje, prodlužuje a samozřejmě prodražuje,“ dodává Cífka.

Omezení vstupu zůstává

Obnovení bojových střeleb není podle armády úplnou novinkou, protože minometné jednotky mechanizovaných brigád zde ostře střílí z minometů již čtyři roky – rovněž na základě výjimky udělené v dubnu 2019.

Bojová střelba na Brda z palebných postavení Přední Záběhlá a Padrť, čili střelba z jihu na sever, která jsou mimo prostor Posádkového cvičiště Jince a jeho ochranného pásma, bude povolena až po zřízení nového ochranného pásma. „Nadále platí omezení vstupu do výcvikových prostor,“ varuje mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová, jak střelby budou vypadat.

Pro vojenské fajnšmekry, konkrétně se jedná o houfnice DANA a dvaašedesát houfnic CAESAR, které armáda teprve dostane.

Armáda o svých záměrech informuje také starosty okolních obcí. Seznam Zprávy mají k dispozici zápis z druhého jednání. V dokumentu se píše, kde bude cvičení možné.

Jde o tato takzvaná palebná postavení: Podluhy, Přední Záběhlá, Felbabka, Sýkorky, Královky, Padrť jih a Padrť střed.

Foto: mapy.cz, Seznam Zprávy

Posádkové cvičiště Jince

Starosta obce Podluhy Josef Huml (SOCDEM) v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, jaké budou dopady cvičení na obec.

„Určitě to bude mít vliv. Chápeme situaci, která je ve světě, ale samozřejmě to obec ovlivní. Střelby jsme už zažili jako mladší. Je to prostě hlučná záležitost a samozřejmě se i omezí přístup do lesa. Záleží, jak často budou střílet.“

Střelba jen v pracovní dny

Armáda informovala, že plán a rozpis střeleb dostávají obce do datových schránek a pluk vše zveřejňuje na webových stránkách. Aby byl dopad na místní obyvatele co nejmenší, budou se vojáci podle Cífky snažit výcvik omezit pouze na pracovní dny, a to od úterý do čtvrtka, na dobu od 9 do 22 hodin.

„Jsem si vědom toho, že střelby vyvolají u obyvatel okolních obcí různé reakce, ale v dnešní době a zhoršené bezpečnostní situaci je žádoucí takto koncipovat přípravu jednotek. Celá Armáda České republiky včetně dělostřeleckých jednotek musí být stoprocentně připravená, což bez plnohodnotného výcviku nelze zajistit,“ zdůrazňuje Cífka.

Podluhy jsou malá obec, kde ale nechybí například potraviny nebo mateřská školka. Žije zde více než 600 obyvatel.

Do domu v centru přijíždí během dopoledne paní Renata, která se sem vrátila bydlet po několika letech.

„Jsem zvědavá, jaký hluk to bude dělat. Z lesů je to slyšet. Psi se potom bojí a ty má tady každý. Hlavně mě zajímá, jak se bude omezovat vstup do lesa. Hodně lidí tady rádo chodí na houby,“ přemýšlí.

Na úřední desce v obci je názorně vidět, jak armáda informuje o tom, kdy jsou střelby už nyní. Dělostřelecký pluk předem informuje, jak časté budou – visí tu přehled pro březen.

Foto: 13. dělostřelecký pluk Jince

Dělostřelecký pluk Jince pravidelně informuje o střelbách.

Kolem jdou zrovna dvě seniorky. Paní Ctirada bydlí v obci dvacet let. „Tady se střílí každý rok. Že se budou opět používat houfnice, nevíme, my se v tom nevyznáme. Jak to bude hlučné? Ti, co bydlí u lesa, to určitě uslyší. Chodíme tam na borůvky,“ říká paní Ctirada.

Do řeči jí skáče 80letá paní Marie. „Bůh ví, kde budeme příští rok. Jsme na to zvyklé. Když se střílí, samozřejmě to slyšíme. Nejhorší to je pro pejsky. Ten můj se bojí,“ dodává.

Kompletní vyjádření Generálního štábu pro Seznam Zprávy

  • V souladu se zaváděním nové techniky do výzbroje AČR se buduje i potřebná UVZ (učebně výcviková základna). V roce 2010 došlo k optimalizaci vojenských újezdů, posádkových střelnic a cvičišť a částečně se utlumil výcvik ve Vojenském újezdu Brdy.
  • Vzhledem k pozitivnímu nahlížení správy CHKO na užitečnost a účelnost dělostřeleckých střeleb na zachování ekosystému v dopadových plochách došlo k částečnému obnovení střelby minometů všech ráží v roce 2020 na Posádkovém cvičišti Jince a jeho ochranném pásmu.

Reklama

Doporučované