Hlavní obsah

Obrana láká studenty na stipendium. Když selžou, musí peníze vrátit

Foto: Armáda ČR/ kapitánka Jana Samcová

Ilustrační foto.

Reklama

Středoškoláci si mohou přijít od státu na čtyři až pět tisíc měsíčně díky stipendiu Ministerstva obrany. Musí se ale smluvně zavázat, že po dokončení studia nastoupí k armádě. Pokud ne, peníze vrátí.

Článek

Armáda se snaží v poslední době personálně posilovat. Kromě dospělých láká stát i středoškoláky – formou studijního stipendia.

Má několik podmínek. Pokud je zájemce během studia dodržuje, dostává pravidelně peníze na účet. Čtyři až pět tisíc korun měsíčně.

Hlavní princip spočívá v tom, že student podepíše smlouvu spolu se zákonným zástupcem, a pokud má dobrý prospěch a nemá problémy s chováním, stát mu na účet pravidelně posílá peníze během studia.

Při podpisu smlouvy se student zavazuje, že po dokončení studia nastoupí k jednomu z vojenských útvarů. Pokud poruší během studia podmínky ve smlouvě nebo k armádě nenastoupí, peníze vrací.

Prvním zásadním krokem je uzavření smlouvy o poskytování stipendia Ministerstva obrany.

„Stipendista se zaváže, že bude ode dne uzavření smlouvy řádně plnit studijní povinnosti, informovat ministerstvo o svých studijních výsledcích a že nejpozději do deseti dnů po obdržení maturitního vysvědčení nebo výučního listu požádá o povolání do služebního poměru vojáka z povolání a setrvá ve služebním poměru po dobu odpovídající dvojnásobku doby, po kterou mu bylo stipendium poskytováno,“ vyjmenovává podmínky armáda na webu doarmady.cz.

Čtyři až pět tisíc měsíčně

Za Ministerstvo obrany uzavírá smlouvu velitel vojenského útvaru, u kterého bude student po ukončení školy pracovat. Stipendium se poskytuje v závislosti na známkách, student může dostávat měsíčně na účet čtyři až pět tisíc korun, nic nedaní.

Seznam Zprávy zjišťovaly, jak konkrétně vypadá podpis smlouvy. Ministerstvo obrany uvedlo, že u nezletilého žáka smlouvu podepisuje i zákonný zástupce a že není možné, aby smlouvu podepsal jen rodič.

Před podpisem smlouvy musí student absolvovat ústní pohovor s velitelem útvaru, který si vybral. Na pohovor si přinese kopii posledního vysvědčení.

„Návrh na schválení uzavření smlouvy o poskytování stipendia Ministerstvem obrany a z toho vyplývajících závazcích smluvních stran je předkládán zákonným zástupcem nezletilého žáka ke schválení opatrovnickým soudem,“ uvedl resort obrany.

Považuji za důležité, že smlouvu by měl vždy schvalovat opatrovnický soud, neboť se nejedná o běžnou záležitost týkající se správy majetku nezletilého a zásadně může ovlivnit jeho majetkové poměry po nabytí zletilosti.
Kristýna Dolejšová Kabelová, advokátka

Advokátka Kristýna Dolejšová Kabelová ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedla, že nezná detailní podmínky smlouvy a je obtížné ji hodnotit. Vysvětluje ale, jak by měl být upraven právní vztah s ohledem na to, že smlouvu podepisuje i nezletilý student.

„Považuji za důležité, že smlouvu by měl vždy schvalovat opatrovnický soud, neboť se nejedná o běžnou záležitost týkající se správy majetku nezletilého a zásadně může ovlivnit jeho majetkové poměry po nabytí zletilosti. Soud by měl vždy přezkoumat potenciální rizika, a pokud by smlouva nebyla pro nezletilého dostatečně bezpečná, tak by ji neměl schválit. Tímto je zajištěna ochrana zájmů nezletilého,“ vysvětluje advokátka.

A dodává, že by soudy měly tyto věci důsledně řešit. „Opatrovnické soudy by se měly podmínkami smluv skutečně detailně zabývat.“

Pokud student neplní smlouvou nebo nenastoupí po studiu k domluvenému útvaru, musí peníze vrátit.

„V případě zániku práva na stipendium podle ustanovení smlouvy – nedodržení smluvních podmínek – je Ministerstvo obrany oprávněno požadovat od žáka vrácení celého poskytnutého stipendia do 30 dnů od doručení písemné výzvy k vrácení. Žák je v takovém případě povinen celé poskytnuté stipendium vrátit zasláním na bankovní účet podle informací zaslaných ve výzvě,“ uvedlo tiskové oddělení resortu obrany.

Advokátka Kristýna Dolejšová Kabelová i přesto, že nezná přesné znění smlouvy, upozorňuje, že se student může dostat do nepříjemné situace.

„Toto samozřejmě může být rizikové, protože jen obtížně si lze představit, že žák bude mít k dispozici celé stipendium. Pokud by tedy bylo stipendium žákem spotřebováno, může se čerstvě zletilý žák stát velmi rychle dospělým dlužníkem. Nevím, do jaké míry smlouva zohledňuje změny poměrů na straně žáka, například zdravotní stav či jiné skutečnosti, které žák nemohl předvídat při uzavření smlouvy.“

Armáda nedávno informovala, že se do stipendijního programu zapojil 16letý Zdeněk Klásek. Ten je prvním studentem v Jihočeském kraji, který se přihlásil do stipendijního programu. Student počítá s tím, že bude po dokončení studia pracovat u 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích.

Foto: Jana Samcová/ Army.cz

Zdeněk Klásek je prvním studentem v Jihočeském kraji, který se přihlásil do stipendijního programu.

Studuje Střední odbornou školu elektrotechnickou v Hluboké nad Vltavou, po škole by rád pracoval na pozici technika.

„Ze začátku jsem byl na vážkách, ale pak jsem se chopil příležitosti. Rozhodla jistota zaměstnání i samotné stipendium,“ citovala studenta armáda v tiskové zprávě.

Cílový stav armády do roku 2030 je 30 tisíc profesionálních vojáků a deset tisíc členů aktivních záloh. Do obrany země se mohou Češi dobrovolně zapojit několika způsoby – stát se vojáky z povolání, vstoupit do aktivní zálohy nebo se dobrovolně zúčastnit vojenského cvičení.

Nejnovější formou je takzvané dobrovolné předurčení pro doplnění ozbrojených sil. Člověk, který o něj požádá, musí bezprostředně podstoupit jen zdravotní prohlídku. Pokud by se ale zhoršila bezpečnostní situace, absolvoval by i výcvik.

Obory zařazené do stipendijního programu Ministerstva obrany

Maturitní obory, které jsou zařazeny do stipendijního programu Ministerstva obrany:

  • informatické obory
  • elektrotechnika
  • telekomunikační a výpočetní technika
  • strojírenství a strojírenská výroba
  • doprava a spoje (pouze Provoz a ekonomika dopravy)
  • speciální a interdisciplinární obory (pouze Požární ochrana, Autotronik, Mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení)
  • právo a právní a veřejnosprávní činnost (pouze Bezpečnostní služby, Bezpečnostně právní činnost)

Učební obory, které jsou zařazeny do stipendijního programu Ministerstva obrany:

  • Elektrotechnika
  • Telekomunikační a výpočetní technika
  • Strojírenství a strojírenská výroba
  • Doprava a spoje
  • Speciální a interdisciplinární obory
  • Právo a právní a veřejnosprávní činnost

Zdroj: doarmady.cz

Reklama

Doporučované