Hlavní obsah

Primárně hledáme specialisty, zní z armády. O zájemce je však nouze

Foto: Armáda ČR / SkKySIO

Akce Vojákem na zkoušku – účastníci sestřelovali na trenažéru protiletadlového kompletu nepřátelská letadla. (Ilustrační fotografie.)

Reklama

Češi nemají zájem o novou formu zapojení se do obrany. O takzvané dobrovolné předurčení zatím projevilo zájem jen pár desítek lidí.

Článek

Po třech měsících od zavedení takzvaného dobrovolného předurčení se ukazuje, že nová možnost, jak se zapojit do obrany státu, zatím moc Čechů neoslovila.

„O dobrovolné převzetí výkonu branné povinnosti (…) požádalo k datu 1. 11. 2023 celkem 66 osob,“ uvedla Vlastimila Cyprisová z tiskového oddělení Generálního štábu Armády ČR.

Na posouzení, zda je to hodně, nebo málo, je podle armády poměrně brzo. „Vzhledem k tomu, jak se bezpečnostní situace ve světě zhoršuje a lidé to určitě vnímají a přemýšlejí o tom, tak věříme, že počet občanů, kteří požádají o předurčení pro potřeby ozbrojených sil, a využijí tak své právo dobrovolně se podílet na obraně země, bude v budoucnosti stoupat,“ dodala mluvčí.

Pro dobrovolné předurčení je potřeba pouze absolvovat zdravotní prohlídku a přijmout závazek k povinnosti zúčastnit se cvičení a osvojit si základní vojenské dovednosti. Takové cvičení by ale proběhlo až v případě podstatného zhoršení bezpečnostní situace, přičemž o jeho uspořádání by musela rozhodnout vláda se souhlasem Poslanecké sněmovny.

Největší zájem je ve středních Čechách a Jihomoravském kraji, naopak nejmenší ve Zlínském a Moravskoslezském kraji, kde se během třech měsíců přihlásil pouze jeden zájemce.

Počty Čechů, kteří k 1. 11. 2023 projevili zájem o dobrovolné předurčení:

Generální štáb zatím nemusel řešit případy, kdy armáda nevyhověla žádosti kvůli nesplnění zákonem stanovených podmínek.

Těch platí hned několik – zájemce musí mít české občanství, musí být plnoletý a mít čistý výpis z rejstříku trestů. Pokud zájemce tyto podmínky splňuje, může se přihlásit na krajském vojenském velitelství nebo ve virtuálním náborovém středisku.

Pokud se chce uchazeč zapojit online, musí se nejprve registrovat na webu. Poté dojde k propojení s rekrutérem a uchazeč si zvolí, jestli chce postupovat online, nebo upřednostňuje osobní schůzku. Ověří se totožnost, dojde k podání žádosti o dobrovolné předurčení a doloží se podklady nutné pro výběr.

Základní podmínky pro dobrovolné předurčení

  • věk alespoň 18 let
  • občanství ČR
  • trestní bezúhonnost
  • zdravotní způsobilost
  • podpis čestného prohlášení, že uchazeč nepodporuje a nepropaguje hnutí nebo nesympatizuje s hnutím, které prokazatelně směřuje k potlačování práv a svobod člověka nebo hlásá národnostní, náboženskou anebo rasovou zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob

Zdroj: doarmady.cz

V žádosti o předurčení pro doplnění ozbrojených sil zájemce vyplní jméno, datum narození, trvalé bydliště, akademický titul, dosaženou vojenskou hodnost nebo identifikátor datové schránky.

„Jsem si vědom/a, že podmínkou tohoto předurčení je potřeba ozbrojených sil a moje zdravotní způsobilost, na základě které bude vydáno rozhodnutí o mé schopnosti nebo neschopnosti vykonávat vojenskou činnou službu,“ píše se v žádosti.

Foto: Generální štáb Armády ČR

Žádost o dobrovolné předurčení.

Největší zájem? O technické specialisty

Ministerstvo obrany uvádí na svým webových stránkách, že má zájem o každého, kdo se chce nějak podílet na obranyschopnosti své země.

„Primárně však máme zájem o technické specialisty v prakticky jakémkoli oboru od IT až po strojírenství,“ uvádí rezort, o jaké specializace je největší zájem.

Velmi důležitým aspektem je také to, že stát díky dobrovolnému předurčení získá lepší přehled o občanech díky poskytnutým informacím.

„To je jeden z těch cílů, aby Ministerstvo obrany vědělo při případném povolávání, při nějaké rozsáhlé krizi, která se bude blížit třeba stavu ohrožení státu, tak aby stát měl představu, kdo může být povolán. Například jde o specialisty, kteří jsou výjimeční na trhu práce, mají odpovídající vzdělání nebo jsou to lidé, kteří se věnují vojenství,“ vysvětlil už dříve pro Seznam Zprávy bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Odměna

Pokud by vláda povolala na vojenské cvičení dobrovolníka předurčeného pro doplnění ozbrojených sil, dostal by za jeho úspěšné absolvování odměnu 15 000 korun a po dobu cvičení by pobíral plat ve výši odpovídající služebnímu tarifu vojáka z povolání. Za samotné dobrovolné předurčení žádná peněžitá odměna nenáleží.

Zdroj: doarmady.cz

Seznam Zprávy mají k dispozici dokument Ministerstva obrany, kde jsou popsané personální plány rezortu pro rok 2024 mimo jiné ohledně náborů.

Plánuje se, že armáda bude mít k dispozici téměř 30 tisíc vojáků a vojákyň. Cílový stav vojáků v aktivní záloze pro příští rok je 4760.

Loni měla česká armáda mezi 27 a 28 tisíci vojáků z povolání a zhruba 3600 členů aktivních záloh. Za rok 2022 bylo podle oddělení komunikace generálního štábu do služebního poměru vojáka z povolání přijato 1667 lidí, naopak 1337 lidem poměr zanikl.

Letos k začátku září bylo evidováno 27 982 profesionálních vojáků, vojáků aktivní zálohy je celkem 4271. Žádost o přijetí do služebního poměru vojáka z povolání si letos zatím podalo 3925 lidí. Cíl pro letošní rok je podle generálního štábu přijmout 2200 profesionálních vojáků, z toho 500 studentů Univerzity obrany. Vojáků aktivních záloh by pak chtěla armáda do konce roku získat 1200.

Formy zapojení se do obrany státu

  • stát se vojáky z povolání
  • vstoupit do aktivní zálohy
  • dobrovolně se zúčastnit vojenského cvičení
  • dobrovolné předurčení

Do obrany země se mohou Češi dobrovolně zapojit několika způsoby – stát se vojáky z povolání, vstoupit do aktivní zálohy nebo se dobrovolně zúčastnit vojenského cvičení. Nejnovější formou je takzvané dobrovolné předurčení pro doplnění ozbrojených sil. Člověk, který o něj požádá, musí bezprostředně podstoupit jen zdravotní prohlídku. Pokud by se ale zhoršila bezpečnostní situace, absolvoval by i výcvik.

Reklama

Doporučované