Hlavní obsah

Výrobce semtexu kvůli válce na Ukrajině nestíhá

SZ Agenda se šéfem výrobce trhavin Explosia Radomírem Krejčou. Firmu vede od roku 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zájem o české trhaviny, střelný prach a náplně do munice trhá rekordy. Společnost Explosia chce proto v následujících třech letech investovat do rozšíření výroby miliardu korun.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Český výrobce výbušnin Explosia hlásí rekordní rok. Firma, kterou proslavila plastická trhavina semtex, loni utržila 1,2 miliardy s čistým ziskem 198 milionů korun.

Poptávka po jejích produktech výrazně převyšuje kapacitu a kolem začali kroužit zájemci z řad zbrojařských firem, kteří tlačí na zvýšení výroby. Jedním z nich je majitel holdingu Czechoslovak Group (CSG) Michal Strnad.

Ten ze Semtína, kde Explosia sídlí, odebírá prach pro výrobu dělostřelecké munice – objemy, které je schopen podnik dodat, mu však pro výrobu nestačí. Strnadova firma už proto dala loni vládě nabídku, že do státem ovládané Explosie vstoupí.

Jemu i ostatním zájemcům ale Krejča vzkazuje, že neví o tom, že by firma byla na prodej. Naopak bude sama výrazně posilovat.

„V tuto chvíli máme jako prioritu výrobu hnacích náplní do velkorážové munice a výrobu sférických prachů. Řádově mluvíme o tom, že v horizontu tří až čtyř let bychom proinvestovali přes miliardu korun,“ vysvětluje Krejča.

Současné kapacity totiž absolutně nestačí. „Řekněme to takhle. Jeden den jsme vyráběli množství, které jsme měli problém umístit na trh, a potom poptávka vzrostla tak, že se u některých segmentů výrobků zvedla na trojnásobek, jinde i na desetinásobky,“ dodává Krejča s tím, že výrobní kapacitu nelze navýšit ze dne na den a nedokáže to ani investor zvenku.

„Jsou tu limitující faktory v podobě nedostatku pracovních sil, ale i surovin. Musíme se pustit do výstavby nových hal a objektů a to se neudělá v rámci jednoho roku,“ dodává Krejča.

Suroviny nejsou. Nikde

Právě zmiňované suroviny jsou ale v tuto chvíli velkou brzdou. I proto se na trhu objevují spekulace, že jednou z cest, jak by Michal Strnad mohl Explosii ovládnout, je koupit jejího dvorního dodavatele nitrocelulózy pro vojenské využití – podnik Synthesia, který patří do Babišova impéria Agrofert.

Firma to nekomentuje. „Jednání o investicích jsou neveřejná,“ uvedl minulý týden pro SZ mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek a více celou situaci nechtěl komentovat.

Největší zájem je podle Krejči v tuto chvíli o bezdýmné střelné prachy a hnací náplně do velkorážové munice. Zhruba polovinu zákazníků tvoří ti vojenští. Podle dřívějších informací firma na Ukrajinu dodala přímo nebo subdodavatelsky zboží zhruba za 150 milionů korun.

Roste ale i počet zákazníků z civilního sektoru. „Vyrábíme například průmyslové trhaviny, které jsou na použití v lomech při dobývání kamene. Máme speciality, které jsou aplikovány v automobilovém či leteckém průmyslu,“ dodává Krejča.

Miliarda na investice

Podle šéfa Explosie stojí za nárůstem zisků nejenom bezpečnostní situace, ale i rozsáhlá restrukturalizace, kterou firma prošla.

„V roce 2019 procházela firma složitým obdobím, hospodářský výsledek byl minus 130 milionů a úvěrová angažovanost u bank byla půl miliardy,“ říká Krejča s tím, že poté, co se firma zaměřila na výrobky s vyšší přidanou hodnotou a změnila jednání s dodavateli a odběrateli, je půlmiliardový dluh splacený. I díky tomu si teď firma může dovolit vysoké investice.

„Výsledky hospodaření Explosie umožňují investovat v dostatečné míře. Od roku 2020 investujeme přes 100 milionů korun ročně, na rok 2023 máme plán 200 milionů a v dalších letech by to měl být objem, který jsem již zmiňoval. Úvěrové rámce, které máme u našich financujících bank, zůstaly, takže půl miliardy korun máme stále k dispozici. V tuto chvíli zpracováváme projekty,“ dodává Krejča.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované