Hlavní obsah

Zbrojař Strnad krouží kolem Babišovy chemičky Synthesia

Foto: Profimedia.cz

Babišova Synthesia sousedí v Pardubicích se státní Explosií. V minulosti byly oba podniky propojené.

Reklama

Strnadova firma Czechoslovak Group už loni dala Fialově vládě nabídku, že vstoupí do státem ovládaného podniku na výbušniny Explosia. Teď se zajímá o klíčového dodavatele Explosie, který patří do Babišova impéria Agrofert.

Článek

Už delší dobu se mluví o tom, že zbrojař Michal Strnad je jedním z hlavních uchazečů o koupi mediální divize holdingu Agrofert. Ale nejde o jediný případ, kdy Strnadova skupina Czechoslovak Group usiluje o majetek, jehož konečným vlastníkem je miliardář a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

Hned několik zdrojů Seznam Zpráv z obranného a chemického průmyslu popisuje probíhající jednání o koupi pardubické chemičky Synthesia. Podle těchto informací byla už ukončena hloubková prověrka stavu firmy (proces due diligence) a Strnad na koupi Babišovy fabriky shání financování u bank.

Oficiální místa tyto zprávy nepotvrzují ani nevyvracejí.

„Jednání o investicích jsou neveřejná,“ uvedl stroze mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek a více celou situaci nechtěl komentovat.

„Spekulace trhu a médií ohledně potenciálních akvizic či divestic nebudeme komentovat,“ reagoval mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

Seznam Zprávy se pokusily získat vyjádření i Andreje Babiše, na dotaz ale vůbec nereagoval.

Koupě Synthesie zbrojařem Strnadem by právě v dnešní době dávala logiku, byť by šlo o investici v řádu několika miliard korun.

Pardubický podnik totiž kromě dalších produktů vyrábí i nitrocelulózu pro vojenské využití. A v tom směru je jen jedním z hrstky výrobců v Evropě. Další takový producent je v Srbsku. Nitrocelulóza je surovinou při výrobě střelných prachů, tudíž i munice. Stala se úzkým hrdlem v plánech, jak navýšit výrobu munice pro bránící se Ukrajinu.

Klíčovým odběratelem nitrocelulózy ze Synthesie je sousední pardubický podnik Explosia - výrobce trhavin a střelivin ovládaný českým státem (jediným akcionářem je Ministerstvo průmyslu a obchodu). Firma Czechoslovak Group se už od loňska snaží se státní Explosií prohloubit spolupráci, aby mohla sama zvýšit zbrojní výrobu.

Vládě oficiálně nabídla, že bude do Explosie investovat, případně by koupila její akcie.

„CSG (Czechoslovak Group) je připravena se okamžitě zapojit do strategického rozvoje Explosie, a to buď formou financování klíčových investic do modernizace, automatizace a rozšíření výroby, nebo přímým kapitálovým vstupem do společnosti,“ napsal členům kabinetu Michal Strnad v dopise, z něhož loni v listopadu citoval deník E15.

Sám premiér Fiala ale vyloučil, že by stát podnik hodlal prodat. Zájemců o koupi mělo být přitom více. Také další česká zbrojovka STV Group a jedna blíže neurčená zahraniční společnost.

„Chci jasně říct, že vláda neuvažuje o privatizaci této společnosti a nic takového nepřipravuje,“ reagoval loni ve Sněmovně premiér s tím, že Explosia čelí výraznému nárůstu poptávky a na kýženém navýšení kapacity továrny se pracuje.

Kdyby se tak Strnadově skupině Czechoslovak Group podařilo od Babiše koupit Synthesii, zvětšil by se její vliv v oboru a zvýšily by se i šance, jak případně v budoucnu získat kontrolu nad sousední státní Explosií.

Reklama

Doporučované