Hlavní obsah

Policie má nové důkazy o korupci v nemocnicích. Čtyři obvinění se přiznali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Policie získala další důkazy o korupci v nemocnicích na Ústecku.

Během výslechu na policii se čtyři obvinění v korupční kauze kolem ovlivňování nemocničních zakázek na Ústecku a v Jihlavě zcela nebo z části přiznali. Žalobce připustil, že by s některými mohl uzavřít dohodu o vině a trestu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu mají další důkazy o trestné činnosti při ovlivňování veřejných zakázek nemocnic na Ústecku a v Jihlavě.

Získali svědectví již od čtyř z deseti obviněných, kteří se jim během výslechu zcela nebo částečně přiznali k tomu, co jim je kladeno za vinu. Tři zdroje, které jsou obeznámeny s průběhem vyšetřování, Seznam Zprávám řekly, že jde o bývalého náměstka ředitele Krajské zdravotní Pavla Vorala a tři podnikatele: Miroslava Hůserka, Roberta Ludvíka a Radomíra Bureše.

Státní zástupce Lukáš Jindra, který tuto kauzu dozoruje, se k tomu vyjadřovat nechtěl. „K procesnímu stanovisku jednotlivých obviněných se v tuto chvíli nebudu vyjadřovat,“ napsal Seznam Zprávám Jindra.

Žalobce ale připustil, že s některými z obviněných bude uzavřena dohoda o vině a trestu. K tomu dochází právě v případech, kdy se k trestné činnosti přizná. „V budoucích fázích alespoň u některých obviněných jednání o uzavření dohody o vině a trestu předpokládám,“ doplnil Jindra.

Zmíněné zdroje Seznam Zpráv také uvedly, že Voral začal vypovídat už krátce po svém zadržení. Jeho svědectví je pro policisty důležité. Bývalý obchodní náměstek byl obviněn, protože podle policie ovlivňoval soutěže tak, aby je vyhrála organizovanou skupinou vybraná firma a následně za to inkasoval úplatky.

Advokát Jan Švára, který Vorala zastupuje, však uvedl, že nemá od klienta svolení se k případu jakkoliv vyjadřovat. „S ohledem na zákonem uloženou povinnost mlčenlivosti vám v dané věci nemohu poskytovat žádné informace,“ napsal Švára.

A ani další advokát Tomáš Zlesák, který obhajuje podnikatele Hůserka, se k informacím, že právě jeho klient se z části k trestné činnosti přiznal, nevyjádřil. „Nebyl jsem v tomto případě zbaven klientem mlčenlivosti,“ řekl Zlesák.

Miroslav Hůserek stejně jako další obviněný Robert Ludvík zastupovali firmu Radix CZ, která získala zakázky od nemocnic na Ústecku a v Jihlavě a dodávala do nich přístroje. Z dokumentu, do něhož mohly Seznam Zprávy nahlédnout, plyne, že se oba obvinění mohli podle detektivů podílet na přípravě zadávací dokumentace. Do ní se pak právě na jejich doporučení vkládaly takové technické specifikace, aby tato společnost výběrová řízení vyhrála.

Za což pak Hůserek i Ludvík – jak také tvrdí policisté – poskytli úplatky. „Vybraným členům organizované skupiny poskytoval neoprávněné peněžní protiplnění, a to prostřednictvím hotovostních a bezhotovostních peněžních transakcí,“ napsali policisté do obvinění obou mužů.

U jakých zakázek se podle policie uplácelo?

  • Nakládání s odpady pro Krajskou zdravotní (celková hodnota zakázek byla 197 milionů korun bez DPH). Podle policie mělo dojít postupně k předání úplatků ve výši 13,8 milionu korun.
  • Operační stůl Maquet Magnus (celková hodnota zakázky 6,6 milionu korun bez DPH). Policie zadokumentovala předání úplatku 580 tisíc.
  • Operační sály pro Krajskou zdravotní (celková hodnota zakázek byla 20,5 milionu korun bez DPH). Policie zadokumentovala předání úplatku 216 tisíc.
  • Endoskopické vybavení plicní nemocnice Most (hodnota zakázky byla 1,5 milionu bez DPH). Policie zadokumentovala předání úplatku 186 tisíc.
  • Akumulátorové operační vrtačky pro jihlavskou nemocnici (hodnota zakázky byla 6,086 milionu bez DPH). Policie zadokumentovala předání úplatku 736 tisíc.
  • Dodávka kolenních kloubů a dalšího zdravotnického materiálu pro Krajskou zdravotní. Policie zadokumentovala předání úplatku 1,8 milionu.
  • Defibrilátory s monitorem (hodnota zakázky byla 9,4 milionu bez DPH) pro jihlavskou nemocnici. Policie zadokumentovala předání úplatku 1,1 milionu.

Jak bylo zmíněno, policie v tomto případě obvinila celkem deset lidí. Pět z nich, včetně dnes už bývalého šéfa nemocniční firmy Krajská zdravotní Petra Malého a ředitele jihlavské nemocnice Lukáše Veleva, skončilo po rozhodnutí soudu ve vazbě. Až na hlavní postavu případu – podnikatele Tomáše Buriana – však již byli čtyři obvinění propuštěni na svobodu.

Policie také zadokumentovala, že úplatky si členové této skupiny měli rozdělovat třeba za dodání zařízení pro laparoskopické operace, endoskopů, defibrilátorů, ventilátorů, operačních stolů nebo chirurgických vrtaček. Jak již Seznam Zprávy napsaly, policisté si předání peněz natočili. A to díky kameře, kterou nainstalovali přímo do bytu v pražské Opletalově ulici, který měl pronajatý podnikatel Burian.

Doporučované