Hlavní obsah

Policie popsala dělení peněz v konspiračním bytě. Ministerstvo teď zasáhlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Nemocnice na Ústecku mají pozastavené platby za zhruba 160 milionů.

Reklama

Ministerstvo pro místní rozvoj pozastavilo zdravotnickým zařízením platby z Evropské unie na sedm projektů za zhruba 180 milionů. Podle policejního obvinění se u nich rozdělily úplatky za nejméně 2,289 milionu korun.

Článek

Poté co policie na konci února podnikla na severu Čech a na Vysočině rozsáhlé zatýkání kvůli podezření z korupce, přišly nemocnice na Ústecku a v Jihlavě nejenom o ředitele, ale nyní také o desítky milionů na nákup nových zařízení nebo přístrojů.

Kvůli případu, v němž je obviněno deset zdravotnických manažerů či podnikatelů, totiž Ministerstvo pro místní rozvoj zastavilo vyplacení celkem téměř 180 milionů evropských dotací, které byly připraveny na sedm konkrétních projektů.

Jde o minimálně dočasné rozhodnutí, dotace zůstanou nedoplaceny, dokud kauza neskončí. „Výdaje budou pozastaveny až do ukončení vyšetřování a rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí ministerstva Veronika Hešíková. Zastaveny byly platby z Evropské unie na dodávku přístrojů, na rekonstrukci porodnice nebo na obnovu onkologického centra - kompletně je níže v infoboxu.

Společnost Krajská zdravotní sdružující sedm nemocnic řízených krajem na Ústecku má kvůli případu pozastavené platby za zhruba 160 milionů. Jednotlivé projekty tak musí nyní doplatit z vlastních peněz a čekat, jak vyšetřování dopadne.

Vedení společnosti uvedlo, že chybějící dotaci nahradilo z peněz ušetřených za poslední tři roky. „Pozastavené proplácení dotací nikterak neohrožuje poskytování zdravotních služeb či vlastní provoz společnosti,“ uvedla mluvčí Krajské zdravotní Petra Roubíčková.

Doplnila, že ministerstvo jednotlivé projekty, o které se zajímá policie, bude ještě kontrolovat. „Pokud by dotační prostředky chtělo z nějakých důvodů krátit, muselo by prokázat, že došlo k porušení podmínek dotace,“ doplnila.

Projekty, kdy byly zastaveny dotace

  • Přístrojové vybavení nemocnice Most. Projekt se týkal nákupu nových přístrojů pro mosteckou nemocnici. Celková výše dotace byla 136 milionů korun.
  • Přístrojové vybavení nemocnice Litoměřice. Tento projekt se týkal dodávky přístrojů pro litoměřickou nemocnici. Dotace byla na počátku ve výši 146 milionů korun.
  • Pořízení přístrojového vybavení pro urgentní pracoviště 2. typu Rumburk. V rámci tohoto projektu se koupily nové přístroje a další technologie. Dotace byla ve výši 150 milionů korun.
  • Rekonstrukce Porodnice a přístrojové vybavení nemocnice Teplice. U tohoto projektu došlo k rekonstrukci porodnice a navíc se nakoupila nová zdravotnická technika. Výše dotace byla na počátku 139 milionů korun.
  • Obnova a doplnění vybavení Komplexního onkologického centra v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. V rámci tohoto projektu mělo dojít ke zlepšení péče o onkologicky nemocné pacienty. Dotace byla na počátku ve výši 149 milionů korun.
  • Rozvoj a modernizace zdravotní péče Nemocnice Jihlava – Operační obory a urgentní medicína. Výše dotace byla na počátku 249,5 milionu korun.
  • Rozvoj a modernizace zdravotní péče Nemocnice Jihlava – Diagnostika a komplement. Dotace byla na počátku v objemu 250 milionů korun.

Stejnou situaci řeší krajská nemocnice v Jihlavě, jejíž ředitel Lukáš Velev byl kvůli případu ve vazbě.

Jeho nástupce Alexander Filip Seznam Zprávám řekl, že jim ministerstvo nedoplatilo kvůli kauze zhruba 18 milionů korun.

Jihlavská nemocnice však věci zaplatila rovněž ze svých peněz. „Zařízení jsou tady. Jsou zaplacená. Budeme počítat s tím, že tam zůstane nějaká koruna viset,“ uvedl Filip.

Šest zakázek u projektů, u kterých bylo pozastaveno evropské spolufinancování, získala podle policejního obvinění od nemocnic na Ústecku a v Jihlavě firma Radix CZ.

Z dokumentu, do něhož mohly Seznam Zprávy nahlédnout, plyne, že se mohla podle detektivů podílet na přípravě zadávací dokumentace. Do ní se pak právě na její doporučení vkládaly takové technické specifikace, aby tato společnost výběrová řízení vyhrála.

Vše - jak napsali detektivové dále v obvinění - se dělo na úkor jiných dodavatelů. „Kteří tuto možnost nastavit si podmínky soutěže tak, aby jim vyhovovaly, neměli,“ uvedli policisté.

Kdo byl obviněn a kdo skončil ve vazbě?

Pět obviněných skončilo po rozhodnutí soudu ve vazbě:

  • Petr Malý - byl ředitelem Krajské zdravotní, která spojuje sedm nemocnic na Ústecku, od května 2021 do 19. února 2024, kdy byl zadržen policií a poté obviněn z korupce.
  • Lukáš Velev - lékař a dlouholetý ředitel jihlavské nemocnice. Již byl z vazby propuštěn.
  • Tomáš Burian - majitel pražské společnosti A Pharm Česká republika je podle obvinění hlavní postavou celé kauzy. Policie uvádí, že právě na základě jeho pokynů docházelo k ovlivňování veřejných zakázek v nemocnicích.

Klíčovou roli v případu, jak ho popisuje policie, měl obviněný podnikatel Tomáš Burian. „Vytvořil podmínky pro společná jednání obviněných, zajišťoval jejich vzájemný osobní kontakt a společná jednání obviněných organizoval, řídil a rozhodoval o dalším postupu,“ popsali policisté.

Na účet Burianovy firmy, jak popsala policie, posílala firma Radix CZ peníze považované policií za úplatky. Obviněný podnikatel je vybral, v konspiračním bytě v Opletalově ulici je poté rozdělil. U sedmi projektů, u nichž ministerstvo pozastavilo financování, bylo podle detektivů rozděleno přes 2,289 milionu korun.

Reklama

Doporučované