Hlavní obsah

Zvedli cenu o 100 milionů, aby bylo na úplatky. Další příběh z kauzy nemocnic

Foto: ČTK, ČTK

Bývalý šéf Krajské zdravotní Petr Malý, který je kvůli obvinění z korupce vyšetřován ve vazbě.

Reklama

Loni v létě rozhodlo představenstvo Krajské zdravotní, že tato firma za zakázku na nakládání s odpadem nezaplatí 94 mil., ale přes 197 milionů. Tehdejší šéf nemocnic, jenž byl obviněn, si pak řekl o další miliony na úplatcích.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V případu rozsáhlé korupce v krajských nemocnicích popsali detektivové příběh, kdy korupčníkům podle nich napomohli manažeři v představenstvu ústeckého nemocničního holdingu Krajská zdravotní.

A to tehdy, když loni v létě po intervenci vedení Krajské zdravotní odhlasovali, že za 14 zakázek na nakládání s odpadem zaplatí nemocniční holding o více než 100 milionů vyšší částku, než bylo v původní rozvaze. Ta zněla na 94 milionů, skutečná výše zakázky však nakonec činila 197 milionů korun.

V usnesení o zahájení trestního stíhání policie zdokumentovala, že peníze z navýšení schváleného představenstvem byly zčásti rozděleny na úplatky. Obvinění podle policie plánovali, že postupně zinkasují celkem více než 13,8 milionu korun. A než byli v polovině února zadrženi, stihli si pak podle zjištění policie rozdělit přes 1,3 milionu.

Mezi stíhanými v kauze jsou právě dva vrcholní manažeři Krajské zdravotní - bývalý ředitel Petr Malý a jeho tehdejší ekonomický náměstek Pavel Voral, členové představenstva Krajské zdravotní byli vyslechnuti jako svědkové.

Právě obvinění ředitel a náměstek podle policie předložili loni v létě manažerům v představenstvu jedenáct důvodů, proč se na zajištění odpadu musí vydat více než dvojnásobná částka oproti plánu. Jak Seznam Zprávám popsal zdroj, který se tohoto jednání zúčastnil, nárůst o více než sto procent zdůvodnili Malý s Voralem třeba tím, že v původní ceně nebyla započtena část nákladů za svoz a likvidaci nebezpečného odpadu. Jako další důvody byly pak deklarovány rostoucí inflace, vyšší náklady za pohonné hmoty nebo na platy.

Loňské schválení celkem čtrnácti zakázek na odpad v představenstvu přitom mělo ještě další dopad. Několik dní po tom si policie v nasazených odposleších nahrála, jak se Malý s dalšími nyní obviněnými domluvili, že po zástupci vítězné firmy Marius Pedersen Pavlu Borůvkovi budou chtít další úplatek navíc.

„Ke konci srpna 2023, při jejich osobních setkáních v Praze, společně domluvili, že s ohledem na vysoce překročenou předpokládanou hodnotu veřejné zakázky, zvýší původní požadavek na poskytnutí neoprávněného plnění od Pavla Borůvky o částku šest milionů korun,“ napsali policisté do obvinění, do kterého mohly Seznam Zprávy nahlédnout. Borůvka ani Malý zatím nechtějí obvinění z korupce komentovat.

Kdo byl obviněn a kdo skončil ve vazbě?

Pět obviněných skončilo po rozhodnutí soudu ve vazbě:

  • Petr Malý - byl ředitelem Krajské zdravotní, která spojuje sedm nemocnic na Ústecku, od května 2021 do 19. února 2024, kdy byl zadržen policií a poté obviněn z korupce.
  • Lukáš Velev - lékař a dlouholetý ředitel jihlavské nemocnice. Již byl z vazby propuštěn.
  • Tomáš Burian - majitel pražské společnosti A Pharm Česká republika je podle obvinění hlavní postavou celé kauzy. Policie uvádí, že právě na základě jeho pokynů docházelo k ovlivňování veřejných zakázek v nemocnicích.

Jak Seznam Zprávy ověřily, pro obří navýšení zakázky zvedli v představenstvu ruku tři členové, které do statutárního orgánu Krajské zdravotní nominovaly ODS a hnutí ANO. Šlo o Ondřeje Šterbu (ANO), Jakuba Komárka (ANO) a Leoše Vysoudila (za ODS). Další dva členové představenstva - Stanislav Dostál a Josef Šedlbauer (za Spojenci pro kraj) - byli proti.

Důvody, které manažery vedly k tomu, zda zvednou ruku, nebo ne, nejsou známy, protože nikdo ze členů představenstva o tom nechce mluvit.

Buď od pondělí nebrali telefon a nereagovali ani na zaslané SMS zprávy se žádostí o rozhovor, nebo rovnou uvedli, že kvůli vyšetřování nic říkat nemohou.

„Na žádost policie nejsme oprávněni toto komentovat,“ řekl Leoš Vysoudil. „Tahleta zakázka je právě ta, u které jsem podepsal mlčenlivost a nemohu o tom hovořit,“ uvedl pak Stanislav Dostál.

Foto: ČTK / Hájek Ondřej, ČTK

Členové představenstva Krajské zdravotní a s nimi Taťána Soharová, která byla po zatčení Petra Malého pověřena řízením této krajské firmy.

Zdroje Seznam Zpráv však popsaly, že během jednání dostali členové představenstva od vedení Krajské zdravotní varování, že když obří navýšení neschválí, firmě hrozí, že za několik týdnů o služby na likvidaci odpadu přijde. „Byli postaveni před hotovou věc. Na dalším jednání se pak představenstvo k této zakázce vrátilo a uznalo, že je cena přemrštěná,“ popsal zdroj přímo z vedení Krajské zdravotní.

Podle opoziční zastupitelky Aleny Dernerové (za hnutí Starostové) však představenstvo v této souvislosti pochybilo, když navýšení zakázky o více než o sto procent schválilo a dostatečně ho podle ní nezkontrolovalo. „Je to alarmující věc. Opravdu nechápu, že se u zvýšení ceny o více než sto procent nepozastavili a nebyl to pro ně červený vykřičník,“ uvedla Dernerová.

Zakázku na likvidaci odpadu a to, proč její dvojnásobné navýšení představenstvo Krajské zdravotní schválilo, neprověřuje jen policie. Podle prvního náměstka hejtmana Jiřího Kulhánka (ODS) se také vedení kraje postupem představenstva zabývá.

„Představenstvu jsme dali za úkol vše prošetřit,“ uvedl Kulhánek. Radní pro zdravotnictví Radim Laibl (ANO) pak doplnil, že se budou zmíněné zakázky na nakládání s odpadem Krajské zdravotní nejspíše soutěžit znovu. „Smlouva s firmou Marius Pedersen se bude prověřovat tak, že by ji (Krajská zdravotní) vypověděli a vyhlásili to výběrové řízení znova. To budeme vědět ale až na konci měsíce,“ řekl Laibl.

Policie obvinila celkem deset lidí. Pět z nich, včetně Malého a bývalého ředitele jihlavské nemocnice Lukáše Veleva, skončilo ve vazbě. Žalobci, kteří tento případ dozorují, uvedli, že úplatky si členové této skupiny rozdělovali třeba za dodání zařízení pro laparoskopické operace, endoskopů, defibrilátorů, ventilátorů, operačních stolů nebo chirurgických vrtaček.

U jakých zakázek se podle policie uplácelo?

  • Nakládání s odpady pro Krajskou zdravotní (celková hodnota zakázek byla 197 milionů korun bez DPH). Podle policie mělo dojít postupně k předání úplatků ve výši 13,8 milionu korun.
  • Operační stůl Maquet Magnus (celková hodnota zakázky 6,6 milionu korun bez DPH). Policie zadokumentovala předání úplatku 580 tisíc.
  • Operační sály pro Krajskou zdravotní (celková hodnota zakázek byla 20,5 milionu korun bez DPH). Policie zadokumentovala předání úplatku 216 tisíc.
  • Endoskopické vybavení plicní nemocnice Most (hodnota zakázky byla 1,5 milionu bez DPH). Policie zadokumentovala předání úplatku 186 tisíc.
  • Akumulátorové operační vrtačky pro jihlavskou nemocnici (hodnota zakázky byla 6,086 milionu DPH). Policie zadokumentovala předání úplatku 736 tisíc.
  • Dodávka kolenních kloubů a dalšího zdravotnického materiálu pro Krajskou zdravotní. Policie zadokumentovala předání úplatků 1,8 milionu.
  • Defibrilátory s monitorem (hodnota zakázky byla 9,4 milionu) pro jihlavskou nemocnici. Policie zadokumentovala předání úplatku 1,1 milionu.

Reklama

Doporučované