Hlavní obsah

Ředitelé nemocnic na Ústecku a v Jihlavě skončili ve vazbě

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Obviněný ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev před zahájením jednání.

Reklama

aktualizováno •

Detektivové tvrdí, že mají důkazy, jak někteří lidé z vedení krajských nemocnic v Ústí nad Labem a v Jihlavě brali deset procent z veřejných zakázek jako úplatky. Oba ředitele a pár podnikatelů poslal ve středu soud do vazby.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V korupční kauze kolem rozdělování zakázek v krajských nemocnicích, která vyšla najevo pondělní razií v Jihlavě a v Ústí nad Labem, poslal soud do vazby prvních pět obviněných. Obvinění si proti rozhodnutí o vazbě podali stížnosti, nebo si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Žalobce navrhl vazební vyšetřování pro pět z celkem deseti obviněných. Obvodní soud pro Prahu 9 během středy rozhodl, že ve vazbě skončí dnes už bývalý šéf Krajské zdravotní Petr Malý, ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev a trojice podnikatelů.

„Návrhu na uvalení vazby bylo vyhověno,“ potvrdila rozhodnutí o vazbě pro Malého mluvčí soudu Barbora Chlostová. Malého advokát Jan Hrazdira nechtěl rozhodnutí soudu komentovat, protože k tomu podle svých slov nemá svolení od klienta. Podle ČTK je však důvodem uvalení vazby to, že by stíhaný manažer mohl ovlivňovat svědky.

Také Velev podle svého právníka skončil ve vazbě z důvodu možného ovlivňování svědků. Podnikatele Tomáše Buriana pak policie viní, že na základě jeho pokynů byly zakázky ovlivňovány, jeho advokát Radek Jilg to odmítá. „Můj klient se necítí vinen. A doufá, že se to prokáže v průběhu soudního procesu,“ uvedl obhájce.

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Obviněný ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev před zahájením jednání.

Do vazby soud poslal také podnikatele Miroslava Hůserka a Jana Máru. „Soudce to shrnul tak, že to bylo dnes nejtěžší rozhodování, protože důvody pro vazbu byly hraniční, ale nakonec se rozhodl, že klienta vezme do vazby. Podali jsme stížnost,“ uvedl advokát Lukáš Eichinger, který Máru zastupuje.

Doplnil, že je přesvědčen, že jeho klient bude brzy na svobodě. „S tou věcí nemá prakticky nic společného. Jak on sám řekl – naletěl na špatné lidi a včas nerozeznal, že jemu se prezentují jinak, než možná ve skutečnosti činí,“ dodal Eichinger.

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Obviněný podnikatel Tomáš Burian před začátkem jednání o vazbě.

V případu je obviněno ještě dalších pět lidí, ale ti jsou zatím vyšetřováni na svobodě. Všechny obviněné detektivové podezřívají z ovlivňování veřejných zakázek, aby je získaly předem vybrané firmy.

Organizovaná skupina, v níž je vedle už uvedených jmen také třeba obchodní náměstek Krajské zdravotní Pavel Voral či podnikatelé dodávající zdravotnickou techniku či pomůcky, si podle závěrů vyšetřovatelů následně rozdělovala úplatky ve výši deseti procent z jednotlivých zakázek.

Koho chce žalobce poslat do vazby?

  • Petr Malý - byl ředitelem Krajské zdravotní, která spojuje sedm nemocnic na Ústecku, od května 2021 do 19. února 2024, kdy byl zadržen policií a poté obviněn z korupce. V minulosti vedl Lužickou nemocnici v Rumburku, působil také v pražské Thomayerově nemocnici nebo ve vedení Středomoravské nemocniční.
  • Lukáš Velev - lékař a dlouholetý ředitel jihlavské nemocnice.
  • Tomáš Burian - majitel pražské společnosti A Pharm Česká republika je podle obvinění hlavní postavou celé kauzy. Policie uvádí, že právě na základě jeho pokynů docházelo k ovlivňování veřejných zakázek v nemocnicích.
  • Jan Mára - podnikatel, který spoluvlastní firmy Avicena Pharmaceutical a Mediservis. Obě dodávaly zdravotnické pomůcky a další vybavení pro společnost Krajská zdravotní.
  • Miroslav Hůserek - podnikatel, který podle policie ovládal firmu Radix CZ. Tato firma dodávala zdravotnické vybavení pro nemocnici v Jihlavě i zdravotnická zařízení na Ústecku.

Policie zadokumentovala, že úplatky si členové této skupiny rozdělovali třeba za dodání zařízení pro laparoskopické operace, endoskopů, defibrilátorů, ventilátorů, operačních stolů nebo chirurgických vrtaček. Škodu, kterou skupina podle podezření způsobila, odhadli vyšetřovatelé zatím na zhruba 25 milionů korun.

Zadržení jsou nejen podezřelí z korupce a z účasti na organizované zločinecké skupině, policie je viní také z poškození finančních zájmů Evropské unie nebo z praní špinavých peněz.

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Miroslav Hůserek v doprovodu policie před začátkem jednání o vazbě.

Kvůli policejnímu zásahu zastavilo Ministerstvo pro místní rozvoj financování evropských projektů. „Hned jak jsme obdrželi informace o zásahu, zastavili jsme financování projektů Krajské zdravotní a jihlavské nemocnice z evropských zdrojů,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí ministerstva Veronika Hešíková.

Dále uvedla, že bylo zastaveno financování 15 konkrétních projektů. „Z Evropského fondu pro regionální rozvoj měly získat celkem 959 milionů korun,“ doplnila.

Kauzy Krajské zdravotní

  • V únoru 2024 zadrželi detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu šéfa Krajské zdravotní Petra Malého a jeho obchodního náměstka Pavla Vorala. Policie je podezřívala z braní úplatků při zadávání veřejných zakázek.
  • V roce 2015 skončilo před soudem pět tehdejších manažerů Krajské zdravotní. Byli obžalováni z toho, že v roce 2008 zmanipulovali veřejnou zakázku na nákup zdravotnických přístrojů za 417 milionů. Podle obžaloby způsobili škodu 82 milionů korun. Soudy je ale nakonec zprostily obžaloby.
  • Kvůli pochybením se zakázkami firma opakovaně dostala pokuty a za některé nákupy jí byly odebrány evropské dotace v řádu stovek milionů korun.
  • Před soudem loni skončila také bývalá poradkyně současného hejtmana Vladislava Marschallová. Obžaloba jí kladla za vinu, že si nechala od Krajské zdravotní neoprávněně vyplácet odměny. Soud ji nakonec zprostil obžaloby.

Reklama

Doporučované