Hlavní obsah

Muslimové v Asii bojkotují západní řetězce. KFC muselo zavřít 100 poboček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bojkot se vedle fast foodů týká i společností jako Hewlett-Packard nebo Siemens.

Muslimové v Malajsii bojkotují západní společnosti, důvodem jsou především jejich vazby na Izrael. Řetězec s rychlým občerstvením KFC proto v zemi uzavřel více než 100 poboček, o zákazníky přichází i Starbucks nebo Pizza Hut.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Palestinské hnutí BDS se už dvacet let snaží vyvinout ekonomický a politický tlak na Izrael. Kvůli válce v Gaze rozšířilo svůj seznam západních společností, které je třeba bojkotovat. Informuje o tom německý deník FAZ. Je mezi nimi například i americká společnost Hewlett-Packard, protože tento výrobce informačních technologií provozuje pro Izrael systém biometrického rozpoznávání, který slouží ke sledování Palestinců.

Bojkot se týká také německé skupiny Siemens nebo francouzské pojišťovací skupiny Axa. Problémy s nízkou klientelou má i americký řetězec s rychlým občerstvením KFC. Kvůli nedostatku zákazníků musel řetězec v Malajsii uzavřít 108 provozoven. Předseda malajského hnutí BDS, profesor ekonomie Mohd Masari Bin Ismail, nicméně potvrdil, že bojkot se KFC netýká.

Mnoho Malajců ale podle Ismaila vnímá „každý americký řetězec rychlého občerstvení jako přítele Izraele“, což od začátku války v Gaze komplikuje podobným společnostem podnikání.

A to i v případě, že peníze z prodejů tečou do kapes tamních podnikatelů a zaměstnanců. Řetězce, jako jsou KFC, Starbucks nebo Pizza Hut, v Malajsii zastupuje franšízant QSR Brands, který se momentálně snaží souvislost s Amerikou co nejvíce bagatelizovat a zdůrazňovat své „malajské kořeny“.

Zákazníci ale podniky bojkotují dál. Majitele malajských franšíz Starbucksu, multimilionáře Vincenta Tana, mnozí obviňují z „chamtivosti“.

V Malajsii žije přibližně 21 milionů muslimů, kteří tvoří dvě třetiny obyvatelstva. Tamní premiér Anwar Ibrahim navíc při poslední návštěvě Německa potvrdil, že má jeho vláda úzké vazby na palestinskou teroristickou organizaci Hamás.

Takto silné podpory se Palestincům v Asii dostává pouze od Indonésie, jejíž nově zvolený prezident Prabowo Subianto právě obvinil Západ z „dvojích standardů“ v postoji k válkám v Gaze a na Ukrajině.

Doporučované