Hlavní obsah

Hamás přistoupil na dohodu o příměří, podle Izraele je to lest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomas Ragina, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

aktualizováno •

Palestinské hnutí Hamás přistoupilo na návrh dohody o příměří s Izraelem. Ten ale varuje, že jde o „lest“.

Článek

Katar a Egypt zprostředkovávají již několik měsíců rozhovory mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Vůdce hnutí Ismaíl Haníja v pondělí prohlásil, že Hamás souhlasí s dohodou o příměří s Izraelem. Ten se teď musí rozhodnout, zda příměří v Gaze přijme, nebo mu bude „bránit“, cituje France24 jednoho z vysoce postavených představitelů palestinského hnutí.

„Poté, co Hamás souhlasil s návrhem zprostředkovatelů na příměří, je nyní míč na straně izraelské okupace, zda na dohodu o příměří přistoupí, nebo ji bude mařit,“ řekl agentuře AFP pod podmínkou anonymity představitel Hamásu, protože nebyl oprávněn o jednáních veřejně hovořit.

Izrael má prý vypadat jako ten špatný

France24 také upozorňuje, že podmínky – které Hamás přijal – neodpovídají přesně tomu, s čím už v minulosti souhlasil Izrael. Jeho představitelé jsou proto skeptičtí, upozorňuje Times of Israel. To stejné popisuje i agentura Reuters, které jeden z izraelských představitelů pod podmínkou anonymity sdělil, že Hamás cíleně staví Izrael do těžké pozice.

„Zdá se, že se jedná o lest, která má za cíl, aby Izrael vypadal jako strana odmítající dohodu,“ uvedl. Návrh totiž připomíná „umírněnou“ verzi toho egyptského, který obsahoval závěry, se kterými Izrael nesouhlasil. Jde například o načasování úplného konce války. Hamás totiž požaduje, aby Izrael stáhl vojska už v první, 40denní, fázi dohody – nikoli ve druhé nebo třetí.

Dohoda, s níž palestinské hnutí souhlasilo, by měla zahrnovat příměří ve třech fázích, obnovu Pásma Gazy, návrat vysídlených Palestinců nebo výměnu vězňů, sdělil pro Reuters zástupce Hamásu.

V ulicích Rafahu se mezitím slaví. Agentura AFP s odvoláním na tamního zpravodaje popisuje, že tamní lidé pláčou štěstím, skandují „Alláhu Akbar“ – v překladu „Bůh je největší“ – a střílí do vzduchu na oslavu této zprávy.

Přistupte na dohodu, naléhají rodiny rukojmí

Několik rodin rukojmích zadržovaných v Gaze zablokovalo hlavní telavivskou silnici Begin Road a požadovalo, aby Izrael přistoupil na dohodu o propuštění rukojmích, ačkoli není jasné, na jakou dohodu Hamás přistoupil.

Einav Zangaukerová, matka rukojmího Matana Zangaukera, říká kanálu 12 a obrací se na premiéra Benjamina Netanjahua: „Nastala vaše hodina. Buďte statečný, buďte vůdcem. Vláda a válečný kabinet by měly dohodu přijmout. Potřebujeme naše rukojmí doma. Všechny do jednoho.“

Zprávu o postoji Hamásu vítá například turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a vyjádřil naději, že Izrael učiní totéž.

Podle mluvčího amerického ministerstva zahraničí Matthewa Millera Spojené státy obdržely odpověď Hamásu na poslední návrh příměří. Dohodou se momentálně zabývají, zkoumají ji a diskutují o návrhu s katarskými a egyptskými zprostředkovateli.

Šéf CIA Bill Burns mezitím zůstává v regionu, aby se pokusil zajistit dohodu, která je podle USA v nejlepším zájmu Izraele i Palestinců, říká Miller.

Boje v Pásmu Gazy, které začaly loni 7. října, dosud přerušilo jen jedno týden trvající příměří na konci listopadu.

Válka mezi Izraelem a Hamásem v datech

Výběr hlavních událostí kolem bojů mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás, které loni 7. října zaútočilo na Izrael (izraelská armáda dnes zahájila evakuaci části Rafahu na jihu Pásma Gazy; Hamás podle médií přistoupil na návrh dohody o příměří):

2023:

7. října – Hamás, který vládne v Pásmu Gazy od roku 2007 a neuznává existenci Izraele, ráno zaútočil na jihu Izraele pomocí raket, podnikl ale i pozemní útok a pokusil se o výsadek z moře. Palestinští radikálové zabíjeli izraelské civilisty i vojáky, další unesli do Pásma Gazy jako rukojmí. Ozbrojenci Hamásu povraždili podle izraelských zdrojů asi 1200 lidí, včetně kojenců, žen a starých lidí (z toho bylo na 300 izraelských vojáků a asi 200 cizinců). Jednalo se o největší hromadnou vraždu Židů od holokaustu. Symbolem teroru Hamásu se stal útok na hudební festival, kde zemřelo na 360 lidí. Uneseno bylo na 250 osob, kromě Izraelců i cizinci.

– Izrael odpověděl téhož dne bombardováním Pásma Gazy. Izraelská vláda o den později vyhlásila válečný stav a 9. října bylo do izraelské armády povoláno na 300 000 záložníků (největší odvod v historii země) a byla oznámena totální blokáda Pásma Gazy.

Článek jsme aktualizovali v celém rozsahu.

Doporučované