Hlavní obsah

Předsednictvo TOP 09 navrhlo na ministra poslance Marka Ženíška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Poslanec Marek Ženíšek.

aktualizováno •

Vedení TOP 09 navrhlo další jméno na post ministra pro vědu a výzkum. Má jím být dlouholetý poslanec a spoluzakladatel strany Marek Ženíšek. Nominaci musí ve čtvrtek potvrdit výkonný výbor.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Předsednictvo svým dnešním usnesením doporučilo výkonnému výboru navrhnout do vlády Marka Ženíška. Výkonný výbor se sejde ve čtvrtek.

Informaci Seznam Zprávám potvrdil i sám Marek Ženíšek. „Moc si vážím, že mě předsednictvo doporučilo na funkci ministra pro vědu, výzkum a inovace, a beru to jako ocenění své dosavadní práce,“ napsal Ženíšek.

Post ministra pro vědu a výzkum je po odchodu Heleny Langšádlové a následném odstoupení jejího nástupce, prorektora Slezské univerzity v Opavě Pavla Tuleji, nyní neobsazený.

Pětačtyřicetiletý poslanec je držitelem doktorátu z politologie a v současné době je i ředitelem politického institutu TOPAZ, který je think-tankem strany.

„Měl by to vzít nějaký zkušený politik, který to vezme urychleně erudovaně do rukou.“ Tak ve zkratce zhodnotil proces vybírání nového ministra pro vědu a výzkum místopředseda TOP 09, poslanec Matěj Ondřej Havel.

Zkušený politik

Když hovoří o politických zkušenostech, nelze Marku Ženíškovi nic vytknout. Vyzkoušel si politiku v různých patrech a pozicích. Od zastupitele plzeňské městské části přes náměstka hejtmanky, náměstka dvou ministrů až po poslance a předsedu sněmovního zahraničního výboru, který vede od roku 2021.

Ženíšek je s TOP 09 spjatý od jejího začátku. V letech 2005 až 2009 byl členem KDU-ČSL a právě v roce 2009 patřil k tomu křídlu, které se v čele s Miroslavem Kalouskem trhlo a založilo TOP 09. Téměř deset let s malou přestávkou působil jako její místopředseda.

Mimo politických funkcí by se mu při řízení české vědy a výzkumu mohla hodit i akademická zkušenost. Ženíšek v minulosti přednášel na katedře politologie a mezinárodních vztahů. Rok také působil jako proděkan fakulty zdravotnických studií v Plzni.

Aktualizace: Opravili jsme chybný název univerzity, kde působí Pavel Tuleja.

Doporučované