Hlavní obsah

Eurovolby 2024: Vše, co potřebujete vědět o volbách do Evropského parlamentu

Foto: Profimedia.cz

Evropský parlament.

Reklama

V roce 2024 nás čekají již páté volby do Evropského parlamentu, ty se konají každých pět let. Kdy se uskuteční, kolik volíme europoslanců, jak dopadly předchozí volby a jaký je plat europoslance?

Článek

Jako první nás čekají v roce 2024 volby do Evropského parlamentu, tzv. eurovolby. Co o nich potřebujete vědět?

Termín: Kdy budou eurovolby 2024

Voliči v zemích Evropské unie budou vybírat nové europoslance od čtvrtka 6. června do neděle 9. června 2024. V květnu tento termín potvrdila Rada Evropské Unie. Jednotlivé státy si následně zvolí den či dny, kdy u nich volby proběhnou.

V České republice probíhají volby tradičně ve dvou dnech – v pátek a v sobotu. Prezident republiky Petr Pavel vyhlásil termín voleb do Evropského parlamentu na pátek 7. června 2024 a sobotu 8. června 2024.

Kandidáti ve volbách do Evropského parlamentu

Kdo kandiduje ve volbách do Evropského parlamentu 2024. Podívejte se na přehled níže.

Kdo může volit

Ve volbách do Evropského parlamentu mohou volit občané České republiky, kteří alespoň druhý den voleb dosáhnou věku 18 let. Zároveň tento občan nemá omezenou svobodu z důvodu ochrany zdraví a omezenou svéprávnost k výkonu volebního práva.

Voličem může být také občan jiného členského státu Evropské Unie. Podmínkou ale je, že alespoň druhý den voleb dosáhne věku 18 let a je přihlášen k trvalému či přechodnému pobytu na území České republiky. Pokud chce hlasovat pro české kandidáty do Evropského parlamentu, musí zažádat o zápis do seznamu voličů. V případě, že hlasoval v předchozích volbách, na seznamu by měl být automaticky. Přesto je doporučeno si zápis zkontrolovat.

Kdy budou další volby?

Jaké nás čekají volby do roku 2030? Volby budou každý rok, jediné volební volno si užijeme v roce 2027. 

Volební systém

Do Evropského parlamentu se volí poměrným systémem. Získaná procenta stran či hnutí ve volbách se přepočítávají na následné mandáty. V členských zemích se ovšem liší takzvaná prahová hodnota. Určuje procento, které je potřeba ve volbách získat, aby se politické uskupení kvalifikovalo do boje o mandáty. V České republice je tato hranice stejná jako například ve volbách do Poslanecké sněmovny, tedy pět procent.

Počet europoslanců jednotlivých zemí se odvíjí podle počtu obyvatel dané země.

Kolik europoslanců volíme

Ve volbách do Evropského parlamentu vybíráme 21 europoslanců, kteří budou po dobu pěti let zastupovat Českou republiku v europarlamentu.

Europoslanci za ČR

Plat europoslance

Od července 2009 je plat europoslanců sjednocen, to znamená, že všichni europoslanci v Evropském parlamentu pobírají stejnou částku. Ta se rovná 38,5 procenta platu soudce Soudního dvora EU, vyplácena je z rozpočtu Parlamentu.

Od 1. července 2022 tato částka činí 9808,67 eura (cca 233 tisíc korun) před zdaněním. Poslanci z ní odvádějí unijní daň a příspěvky na sociální zabezpečení, po těchto odvodech se jedná o částku 7646 eur (cca 182 tisíc). Částka následně ještě podléhá vnitrostátnímu zdanění daného členského státu.

Volba ze zahraničí

Ve volbách do Evropského parlamentu není možné volit ze zahraničí. Hlasovat je možné pouze na území České republiky, nikoliv na zastupitelských úřadech v zahraničí. V těchto volbách je možné volit s voličským průkazem kdekoliv na území Česka.

Voličský průkaz

Pokud se v průběhu voleb nemůžete dostavit do volební místnosti ve svém volebním okrsku, neznamená to, že nemůžete jít volit. Právě pro tyto případy existuje voličský průkaz.

V případě voleb do Evropského parlamentu lze s voličským průkazem volit v kterékoliv volební místnosti na území České republiky. O voličský průkaz si musíte zažádat ode dne vyhlášení termínu voleb na obecním úřadě v místě svého trvalého bydliště třemi způsoby – osobně, písemně nebo elektronicky.

Kdy zažádat o voličský průkaz?

Dokdy si musíte zažádat o voličský průkaz, čtěte níže v článku.

Výsledky eurovoleb 2019

Vítězem čtvrtých voleb do Evropského parlamentu v roce 2019 se stalo podle očekávání a prognóz hnutí ANO. Získalo 21,18 procenta hlasů a šest mandátů, na druhém místě skončila ODS se ziskem 14,54 procenta a čtyř mandátů. Eurovolby 2019 jsme sledovali online.

Volební účast

Co se týká volební účasti, volby do Evropského parlamentu patří z tohoto hlediska k těm nejhorším. Konaly se zatím celkem čtyřikrát a ani jednou nepřesáhla volební účast 30 %. V minulých volbách byla volební účast 28,72 %, rok 2014 patřil historicky k nejhorším, kdy přišlo pouhých 18,2 % voličů.

Reklama

Doporučované