Hlavní obsah

„Neministr“ Tuleja nabídl univerzitě rezignaci. Kauzu prošetří etická komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ekonom Pavel Tuleja.

Slezská univerzita bude prošetřovat kritiku, která se snesla na publikační činnost docenta Pavla Tuleji. Ten byl v uplynulých dnech kandidátem na post ministra pro vědu a výzkum. Po několika dnech ale od nominace sám odstoupil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slezská univerzita v Opavě bude prošetřovat publikační a konferenční aktivity prorektora Pavla Tuleji (TOP 09). Podle výsledků šetření Etické komise následně rektor Tomáš Gongol rozhodne, zda přijme, či nepřijme rezignaci, kterou mu Tuleja nabídl.

Kromě Tuleji se bude šetření týkat i jeho kolegy Michala Tvrdoně, který působí na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity.

Dostával peníze?

„Rektor požádá Etickou komisi Slezské univerzity v Opavě o prošetření mediálně vytýkaných publikačních a konferenčních aktivit docentů Pavla Tuleji a Michala Tvrdoně. Poskytne jim také svá zjištění ohledně možných plateb za publikace a účast na konferencích, jakmile je bude mít,“ stojí v prohlášení univerzity.

Šetření u Etické komise bude mít za cíl zjistit, zda jsou aktivity obou akademiků v souladu s legislativou a vnitřními předpisy univerzity. „Na základě zjištěných závěrů rektor vyvodí relevantní důsledky. Ve světle těchto zjištění se tedy také rozhodne, zda přijme či nepřijme nabízenou rezignaci docenta Pavla Tuleji na pozici prorektora,“ uvedla škola ve stanovisku.

Jeden z předmětů kritiky, který není aktuálně univerzita schopna potvrdit, nebo vyvrátit, a proto se jím bude dále zabývat, je například to, zda Tulejovi přinesly publikace v predátorských časopisech nějaké finance. „Pokud se tak stalo, s velmi velkou pravděpodobností šlo maximálně o řádově tisícikoruny zdaněné ve mzdě,“ sdělila univerzita.

Tulejova publikační činnost se stala diskutovaným tématem poté, co byl po odvolání ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) stranou navržen jako její nástupce.

Své ministerské nominace se ale vzdal poté, co Seznam Zprávy uveřejnily zjištění, že publikoval své odborné texty v tzv. predátorských časopisech. Tuleja nejprve navrhl, že články stáhne ze svého publikačního seznamu. Následně se ale rozhodl od ministerského postu ještě před jmenováním sám ustoupit v reakci na kritiku jeho odborné práce.

Predátorské časopisy – za peníze cokoliv

Před predátorskými publikacemi na webu varuje i samotná Slezská univerzita v Opavě. „Za poplatek je autorům nabízena možnost zviditelnění jejich vědecké práce formou publikace v časopise, vydání monografie, účasti na konferenci apod., přičemž neprobíhá žádné faktické recenzní řízení či jiná kontrola hodnověrnosti a kvality zviditelňovaných výsledků. Jedná se o jednoznačně negativní jev, který ohrožuje jeden ze základních principů vědeckého bádání – kvalitní recenzní řízení a nutnost úspěšně obhájit své výsledky před kolegy z oboru (peer review),“ uvádí škola.

Seznam možných predátorských časopisů v minulosti sestavil expert University of Colorado Jeffrey Beall. Mezi seriózními vědci znamená uvedení periodika na Beallově seznamu jediné – vyhnout se mu. Predátorské časopisy totiž parazitují na systému financování vědy.

Doporučované