Hlavní obsah

Náhradník náhradníka. V TOP 09 se po ostudě s Tulejou mluví o novém ministrovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pavel Tuleja se šéfkou strany Markétou Pekarovou Adamovou a místopředsedou Vlastimilem Válkem při tiskové konferenci oznamující jeho nominaci. To už je pasé.

V úterý se znovu sejde předsednictvo TOP 09, aby řešilo, kdo nahradí Helenu Langšádlovou ve funkci ministra pro vědu a výzkum.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Tento účet neexistuje, zkuste najít jiný.“ To hlásí sociální síť X uživatelům, kteří začali 30. dubna sledovat účet akademika Pavla Tuleji, zamýšleného náhradníka ministryně Heleny Langšádlové.

Účet se ovšem poroučel stejně rychle jako samotný kandidát poté, co vyšly najevo jeho praktiky při vědecké výzkumné práci.

TOP 09 proto horečně pátrá po novém náhradníkovi. Už při prvním hledání nástupce Langšádlové bylo ve hře více jmen. Kromě Tuleji šlo například o poslance Matěje Ondřeje Havla.

Zda se o něm znovu uvažuje, nechce Havel komentovat. „Podle mě by to měl převzít zkušený politik, který to vezme erudovaně do ruky,“ uvedl pouze.

Takovým politikem by údajně mohl být poslanec a šéf sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek – na pokusy o kontakt ze strany Seznam Zpráv ale politik zatím nereagoval.

Marek Ženíšek je plzeňský politik, politolog a vysokoškolský pedagog. V letech 2008 až 2012 působil jako náměstek tehdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Byl i náměstkem ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Poslancem se stal poprvé v roce 2013, po pauze pak byl znovu zvolen v roce 2021. V minulosti zastával i funkci prvního místopředsedy TOP 09.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Poslanec Marek Ženíšek (vlevo).

Zkušený a hlavně „prověřený“ politik by straně ušetřil starosti – nehrozilo by, že se zopakuje podobná blamáž jako s Tulejou. Co vlastně selhalo při výběru kandidáta na ministra?

K nominaci Tuleji na ministerský post se už o víkendu přiznal místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin. „Docent Tuleja byl v mých očích skvělý kandidát, proto jsem ho navrhl předsednictvu pro funkci ministra. Byl to omyl, ale jako strana z toho vyjdeme ponaučeni,“ uvedl Czernin.

Jedna návštěva

Seznam Zprávy se místopředsedy topky dotázaly, jak dlouho a odkud se s Tulejou znají. Czerninova odpověď byla překvapivá – Tuleju jednou navštívil na univerzitě v Opavě, kde na něj prý udělal dobrý dojem.

„Přeci jenom ta univerzita udělala velký krok, řekl bych. A on na mě tehdy taky udělal dobrý dojem. Zkrátka je to docent a byl místopředsedou České konference rektorů,“ řekl Czernin.

Že svého – teď již bývalého – kandidáta na ministra pro vědu a výzkum prakticky neznají, se přiznala celá řada členů TOP 09. Jako „referent“ proto posloužil opavský senátor Herbert Pavera, který se s Tulejou znal z regionu deset let, neboť v minulosti seděl ve správní radě Slezské univerzity, již Tuleja až do roku 2023 jako rektor vedl.

„Poté, co ho doporučil pan Czernin, se na mě s předsedkyní obrátili. Jak jsem ho znal, tak je to vstřícný a pracovitý člověk. Je mi líto, že to tak dopadlo. Je to samozřejmě problém,“ říká k tomu teď Pavera.

Straníci ale svorně odmítají, že by si kandidáta na ministra vůbec neprověřovali. „Rešerše“ prý proběhla, ale zjevně nebyla tak důkladná, jak by bylo třeba. A právě chvála z regionu, kde byl Tuleja mezi politiky oblíbený, byla jedna z věcí, která hrála roli.

Sázka na jistotu

Dále politiky ukolébal bohatý akademický životopis Pavla Tuleji, který čítal funkce jako rektor nebo místopředseda konference rektorů. „Jeho akademická dráha pro nás byla zárukou. Jednoduše nás nenapadlo, že člověk, který byl dvakrát rektorem, by mohl mít tak problematickou minulost,“ přiznává pod příslibem anonymity jeden z politiků TOP 09.

To potvrzuje i další ze straníků, dle kterého ve straně panoval dojem, že s Tulejou „sází na jistotu“.

Vedení strany si teď musí s novým jménem pospíšit. Kromě reakce veřejnosti totiž hrozí potíže i ve vlastní straně. Hněv se obrací jak na samotné předsednictvo, tak především na šéfku Markétu Pekarovou Adamovou.

Středočeská buňka, z níž pochází Helena Langšádlová, kritizuje jak samotnou rezignaci ministryně, tak nepodařenou náhradu. „Je to střela do vlastní nohy,“ uvedla například předsedkyně berounské TOP 09 Lenka Kotková. Šéf TOP 09 Praha-východ Tomáš Janák zase mluví o „sebedestrukčních a nesystémových krocích vedení strany“.

Ani sama Langšádlová už si nebere servítky. Po vtipkování na sociálních sítích, jestli se po anabázi s Tulejou do funkce zase nevrátí, naznačila, že vztahy v partaji jsou poškozené. „Vedení strany musí důvěřovat ministrovi, kterého do vlády posílá, ale i obráceně ministr musí mít důvěru ve vedení strany, v tuto chvíli neplatí ani jedno,“ uvedla Langšádlová.

Členové TOP 09, se kterými Seznam Zprávy hovořily, nevyvrací, že by nepovedená ministerská rošáda mohla Pekarovou do budoucna ohrozit. „Do voleb se ale tohle budeme snažit nevytahovat a soustředit se hlavně na volební výsledek a zastavení propadu preferencí,“ shrnul za všechny jeden ze členů pražské buňky.

Doporučované