Hlavní obsah

Tuleja se vzdal nominace na ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pavel Tuleja na snímku s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (oba TOP 09).

aktualizováno •

Docent ze Slezské univerzity Pavel Tuleja se vzdal kandidatury po zveřejnění nových zjištění Seznam Zpráv o jeho publikování v takzvaných predátorských časopisech. V posledních dnech čelil rostoucímu tlaku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kandidát na ministra pro vědu Pavel Tuleja (TOP 09) oznámil, že se vzdává této nominace.

„Žádný ministr nesmí být zatížen pochybnostmi o způsobilosti vykonávat svůj úřad, a proto se vzdávám nominace na ministra vědy, výzkumu a inovací vlády České republiky,“ uvedl Tuleja v tiskovém prohlášení.

Premiér Petr Fiala rozhodnutí Tuleji přivítal.

„Pochybnosti o etice vědecké práce a nutnost dalšího vysvětlování by byly zatěžující zvláště pro ministra, který se má věnovat vědě a výzkumu. Věřím, že TOP 09 navrhne v nejbližší době nového kandidáta,“ uvedl Fiala na síti X.com.

Tulejovo oznámení následovalo po jednání vedení TOP 09.

Na Tulejovo rozhodnutí už na sociální síti X reagovala i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Výkonný výbor TOP 09 vybral a schválil pana docenta Pavla Tuleju jako nominanta na ministra pro vědu, výzkum a inovace pro jeho profesní zkušenosti a odbornost. V posledních dnech bohužel ale vyšlo najevo několik jeho pochybení, které nemohl ignorovat,“ napsala Pekarová.

„Cením si, že celou situaci rychle vyhodnotil a ukázal tak vysoké nároky na politickou odpovědnost, která je TOP 09 vlastní,“ dodala.

Ještě ve čtvrtek však v podcastu Ptám se já na Seznam Zprávám Tuleju obhajovala a o jeho kauze publikování v predátorských časopisech hovořila jako o „velké drobnosti“, kterou vysvětlil a jeho nominaci nebrání.

Rozhodnutí Pavla Tuleji a jeho strany vnímají koaliční partneři pozitivně. „Považuji ho za stávajících okolností za rozumné a správné. Předpokládám, že TOP 09 v nejbližší době přijde s jiným nominantem nebo nominantkou,“ odpověděl redakci vicepremiér a šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš Seznam Zprávám napsal, že stažení nominace hodnotí jako odpovědné a racionální: „Sice se naplnilo přání TOP 09, aby měli viditelného ministra, a to dokonce před nástupem do funkce, ale ne způsobem, který by byl jakkoliv pozitivní či pomohl vědě a výzkumu. To je přitom klíčová oblast pro rozvoj naší země, které vláda musí věnovat adekvátní pozornost a která potřebuje důstojné a silné zastoupení.“

K otočce se vyjadřuje už i opozice. Místopředseda Poslanecké sněmovny za ANO Karel Havlíček označil situaci za marnost. „Nejčestnějším řešením v dané chvíli je námi ověřený model: vědu by si měl vzít pod sebe premiér Petr Fiala,“ napsal Havlíček.

Související témata:

Doporučované