Hlavní obsah

Ve hře je uzavření skoro třetiny porodnic. Důvod? Málo porodů, málo zkušeností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: SweetLeMontea, Shutterstock.com

Ubydou porodnice? Dětí se totiž bude rodit méně (ilustrační snímek).

Limit je stanovený na 600 porodů ročně. Pod tímto číslem se dá podle odborníků jen těžko zajistit specializovaná péče. Hranici ale nesplňuje skoro třetina nemocnic. O budoucnosti porodnic se teď jedná.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pro některé porodnice je budoucnost zatím velmi nejistá. Nemocnice letos vyjednávají nové smlouvy a i budoucnost oddělení, kde děti přicházejí na svět, se nyní intenzivně řeší.

Na rozdíl od jiných částí nemocnic existuje totiž v oblasti porodnictví odborně stanovený limit, navíc lehce srovnatelný. Česká gynekologická a porodnická společnost stanovuje, že pro udržení erudice personálu a zajištění bezpečnosti pro rodičky a novorozence je nutné provést ročně alespoň 600 porodů.

Tohle číslo zmiňuje v rámci jednání také Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

„Stanovisko České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP potvrzuje fakt, že z hlediska bezpečnosti péče o matku i dítě je určitě vhodnější, když porod probíhá v zařízení, kde je zkušený personál, který porody provádí běžně, i několikrát denně, a je díky tomu lépe připraven například i na možné komplikace,“ říká mluvčí VZP Viktorie Plívová.

To ale ještě neznamená, že každá porodnice pod touto hranicí skončí. Naprosto zásadní je totiž regionální dostupnost. Kdyby kupříkladu skončila porodnice v Jeseníku, nejblíže by to měly rodičky ze severomoravského výběžku 50 kilometrů do Šumperka nebo 60 kilometrů do Krnova.

„V případě Jeseníku je třeba brát v úvahu, že se jedná o jediné zdravotnické zařízení s akutní lůžkovou péčí v regionu se spádovou oblastí téměř 40 tisíc obyvatel,“ říká předsedkyně představenstva nemocnice Jana Chrastinová.

Kde se rodí málo

Kdyby měly skončit všechny porodnice s méně než 600 porody ročně, muselo by zavřít 29 procent z nich. Nicméně při jednání se budou řešit lokality, kde je taková redukce možná.

„Pokud tedy v jednom regionu fungují tři porodnická oddělení, kde na každém ročně provedou 200 porodů, pak skutečně dává smysl, zejména z hlediska zajištění kvalitní péče a jisté rutiny i při komplikovanějších porodech, soustředit tuto péči třeba jen do dvou oddělení a se třetím poskytovatelem se dohodnout na jiném typu péče, kde lze využít personální i technické kapacity,“ dodává mluvčí VZP.

Kde se rodilo nejméně

Poslední zveřejněná data Ústavu zdravotnických informací a statistiky za rok 2022:

  • Nemocnice Prachatice (185)
  • Jesenická nemocnice (237)
  • Domažlická nemocnice (283)
  • Stodská nemocnice (360)
  • Městská nemocnice Čáslav (413)
  • Nemocnice Cheb (416)
  • Nemocnice Litoměřice (430)
  • Nemocnice Neratovice (472)
  • Nemocnice Pelhřimov (487)
  • Nemocnice Ivančice (533)

Zdroj: ÚZIS

Třeba z Chomutova do Kadaně i do Mostu je to na obě strany 20 minut, porodnice je přitom v každém městě. Z posledních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) za rok 2022 ale vyplývá, že v Chomutově měli „jen“ 550 porodů.

Je přitom nutné zvažovat i demografický vývoj. Ten je v posledních letech velmi nepříznivý a ani do budoucna se nedá očekávat, že by se rapidně zlepšil. Naopak, vypadá to hůře, než odhadovaly i pesimistické predikce Českého statistického úřadu. Propadu porodnosti jsme se věnovali zde.

A ukazuje se to i na drobnostech. V pražském Podolí se rodí nejvíce dětí v Praze, od března se tam ale rodičky už nemusí registrovat. V minulosti to přitom bylo nezbytné.

„Primárním důvodem pro zrušení registrace bylo zjednodušení administrativního systému. Sekundární důvod pak byl skutečně pokles počtu porodů,“ vysvětluje mluvčí Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí Gabriela Hošková.

Změny přichází

Zatímco v Praze se kvůli klesající porodnosti debatuje spíše o menších změnách v provozu, v regionech může jít o existenciální otázku. Je to tak velmi citlivé téma, které vyvolává kritiku.

„Porovnávat různě velké nemocnice a porodnice jen podle absolutního počtu porodů je zkreslující, daleko více vypovídající je počet porodů na gynekologa. Při jednáních s VZP se diskutují všechny tyto pohledy, nikoli jen oněch proklamovaných 600 porodů,“ vysvětluje ředitel prachatické nemocnice a také předseda Asociace českých a moravských nemocnic Michal Čarvaš.

Právě v Prachaticích se podle posledních dat ÚZIS z předloňska provedlo nejméně porodů – 185. Podle Čarvaše to ale může být pro rodičky naopak výhoda.

„V malé nemocnici s méně porody, jako je ta naše, se snažíme nabídnout rodičkám osobní přístup, rodinné prostředí a zacházení,“ dodává Čarvaš.

Vzhledem k všeobecnému nedostatku lékařů musela ale v posledních letech řada porodnic sama zavřít. Naposledy loni se to stalo ve Stodské nemocnici. Porodnice jsou ale jen začátek budoucí proměny nemocnic, která se chystá. Obecně bude méně akutních lůžek a naopak více míst pro následnou a dlouhodobou péči.

Doporučované