Hlavní obsah

Otec vysoudil peníze za to, že nemohl být za covidu u porodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví z konce března 2020 povolovalo třetí osoby u porodu jen ve výjimečných případech. (Ilustrační snímek z porodního oddělení u Apolináře z konce dubna 2020)

Reklama

aktualizováno •

Po letech rodina uspěla s žalobou o náhradu škody. Během covidu nemohl být otec u porodu. Soud mu za to přiznal desetitisíce korun. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dnes už čtyřleté dítě a jeho rodiče se po několika letech soudních tahanic v pátek dočkali zadostiučinění.

Obvodní soud pro Prahu 2 v rámci ústního vyhlášení potvrdil, že mají nárok na náhradu újmy. Celkově částku vyčíslil na 50 tisíc korun.

Na jaře 2020, v prvních týdnech pandemie covidu-19, totiž nebylo otci – pražskému advokátovi Ondřeji Pecákovi – umožněno, aby byl přítomen u porodu.

„Vzpomenu si na ten moment, kdy jsem visel na plotě před porodnicí vzteklý. Opatření bylo podle nás postavené na hlavu, popíralo normální střízlivý přístup,“ popisoval v roce 2021 Ondřej Pecák důvody, proč se rodina rozhodla soudně bránit.

Páteční verdikt chápe otec jako zadostiučinění. „Přesahuje to naši kauzu. Tento soudní výrok bude použitelný i dál v dalších případech, aby se nestalo, že se rodinám zničí tento důležitý moment,“ říká muž.

Přečtěte si podrobnosti k případu otce, který se rozhodl bránit své právo být u porodu:

Zákaz otce u porodu měl podle soudu představovat neoprávněný zásah do soukromí a rodinného života.

Rodiče se soudili i jménem svého dítěte

Případ je mimořádný ve dvou rovinách. Rodiče se například rozhodli žalovat Ministerstvo zdravotnictví nejen svým jménem, ale i jménem dítěte, u jehož porodu otec nebyl. Případem se proto v úvodu zabýval i opatrovnický soud, který musel posoudit oprávněnost takového kroku a dal rodičům svolení.

Advokátka Zuzana Candigliota, která rodinu ve sporu zastupovala a zaměřuje se na zdravotnické právo, lidská práva o ochranu osobnosti, navíc popisuje, že byla v kontaktu s vícero rodiči, kterých se zákaz blízké osoby u porodu týkal.

Připomeňte si mimořádné opatření z roku 2020

Text mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví z konce března 2020:

Všem poskytovatelům zdravotních služeb se s účinností od 28. března 2020 nařizuje zákaz umožnění přítomnosti třetích osob při porodu ve zdravotnickém zařízení, s výjimkou porodu v případě rodičky, která:

je cizinka a potřebuje tlumočení,

má závažné duševní onemocnění,

je neslyšící, nevidomá, nebo má jiné závažné zdravotní postižení,

a s výjimkou případů, kdy se očekává porod mrtvého plodu.

Celé znění na stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Ovšem narazili například na časové limity. „Lhůta je šest měsíců od zásahu do práv, vůči státu je to takto striktně omezené. Když se na to nesoustředili od začátku, tak to nemají šanci stihnout,“ konstatuje advokátka.

Zároveň popisuje, že další rodiče se rozhodli opatření napadnout u správního soudu, ten se ale věcí v řadě případů odmítl zabývat, protože mezitím už platilo jiné opatření, i když s podobným obsahem.

„Tito rodiče byli jediní, kteří si podali žalobu o náhradu újmy. Byla to jediná cesta, kdy došlo k nějakému soudnímu přezkumu,“ líčí Zuzana Candigliota.

Jak právní zástupkyně rodiny, tak Ondřej Pecák ovšem upozorňují, že soudní verdikt ještě není pravomocný.

„Soudce má ze zákona asi měsíční prostor na písemné vyhotovení rozsudku, pak je doručeno a po doručení může každá ze stran podat odvolání,“ říká advokátka.

Sporem se už navíc jednou zabýval Ústavní soud, který řízení vrátil opět k Obvodnímu soudu pro Prahu 2.

„V obecné rovině lze říci, že v případě jakéhokoliv sporu Ministerstvo zdravotnictví vždy vyčká písemného vyhotovení rozsudku a v závislosti na písemném odůvodnění rozhodne o eventuálním podání opravného prostředku,“ odpověděl redakci Seznam Zpráv Ondřej Jakob, mluvčí Ministerstva zdravotnictví, na otázku, jestli se bude ministerstvo odvolávat.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme reakci Ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Doporučované