Hlavní obsah

Újma po očkování proti covidu? Odpovědnost by měl nést výrobce, říká Válek

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

„K žádostem přistupujeme seriózně,“ říká ministr zdravotnictví o požadavcích na odškodnění za zdravotní problémy po očkování proti covidu. Dodává ale, že odpovědnost by měl nést výrobce, ačkoliv se k tomu zavázal stát.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Odpovědnost za škody na zdraví způsobené nežádoucími účinky očkování proti covidu-19 by správně měl nést výrobce,“ řekl pro Seznam Zprávy ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Určitě to nedávám za vinu Adamu Vojtěchovi a předchozí vládě, ale obecně si nemyslím, že bylo šťastné porušit princip, že za komplikace nese odpovědnost firma, ne stát,“ řekl Válek v odpovědi na otázku, jak bude ministerstvo postupovat v případě lidí, kterým očkování poškodilo zdraví.

Stát převzal odpovědnost, nikomu neplatí

Seznam Zprávy přinesly několik příběhů lidí, kteří žádají stát o odškodnění za to, že jim vakcína proti covidu-19 vážně poškodila zdraví. Umožňuje jim to zákon, který vláda přijala na konci roku 2020. Stát tehdy převzal odpovědnost za proticovidové vakcíny a slíbil, že případy závažných nežádoucích účinků bude odškodňovat.

„Podle mě to mělo i v případě této očkovací látky být tak, že za komplikace nese odpovědnost firma, s ní má pacient ty komplikace řešit. To se tady nestalo, tak to prostě je,“ dodal pro Seznam Zprávy ministr.

Na Ministerstvo zdravotnictví přišlo do února 2024 celkem 123 žádostí o náhradu újmy. Ministerstvo ale nikomu žádné peníze nepřiznalo. Některé odmítlo, další posuzuje. V sedmi případech už neúspěšní žadatelé podali na ministerstvo žalobu. Podle Válka ale není chyba na straně jeho úředníků.

„K tomu se nevyjadřuje ministerstvo, k tomu se vyjadřuje komise odborníků, která postupuje podle SPC (souhrn údajů o přípravku, pozn. red.), kde jsou definovány komplikace,“ řekl Válek.

Ministr odmítá, že by jeho resort žádosti odmítal neoprávněně.

„My k těm žádostem přistupujeme velmi seriózně, velmi vážně. Opravdu žádáme odborné společnosti, aby se k tomu seriózně vyjadřovaly, a podle jejich rozhodnutí pak postupujeme,“ dodal Válek.

České zákony umožňují požadovat po státu náhradu újmy, pokud očkování proti covidu-19 nebo některé z povinných očkování způsobí zvlášť závažné ublížení na zdraví. Ministerstvo ale nikdy nikomu tuto náhradu nepřiznalo. Vrchní ředitel pro legislativu a právo Radek Policar to obhajuje tím, že zákon je napsaný příliš přísně, takže nikdo z žadatelů nesplnil podmínky pro odškodnění.

Reakci výrobců vakcín Seznam Zprávy zjišťují.

Reklama

Doporučované