Hlavní obsah

Ochrnutí či záchvaty. Příběhy lidí, kteří žádají odškodnění po očkování

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Po očkování proti covidu mám epileptické záchvaty, napsal muž na ministerstvo a požádal o odškodnění. Jiné ženě ochrnula polovina obličeje, další muž ochrnul na celé tělo a je z něj invalida. Peněz se nedočkal zatím ani jeden.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Očkování proti covidu-19 je jediným nepovinným očkováním, na které se vztahuje Zákon o náhradě újmy způsobené povinným očkováním. Jinými slovy, pokud očkování proti covidu-19 způsobí zdravotní újmu, může člověk požadovat po státu odškodnění. Seznam Zprávy už informovaly, že náhradu požadují desítky lidí, ale ministerstvo dosud pokaždé odmítlo peníze zaplatit.

Desítky žádostí a zamítavých odpovědí ministerstva, které redakce Seznam Zpráv získala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, ukazují marnou snahu lidí dosáhnout odškodnění. Žadatelé dokládají svoje slova lékařskými zprávami a řadou dalších dokumentů. Někteří z nich byli ochotni svoji zkušenost popsat.

Lukáš

„Trpím dlouhodobě depresivní poruchou a od dětství mám diagnostikovanou epilepsii, ale x let jsem byl naprosto bez záchvatu. V roce 2015 mi byla navíc diagnostikována autoimunitní encefalitida. Paní doktorka nechala rozhodnutí o vakcinaci proti covidu na mně, v dobré víře jsem se šel očkovat. Den poté začaly epileptické záchvaty, byly ale úplně jiného druhu, než jaké jsem dřív míval. Ruku v ruce s tím se zhoršila i psychická porucha,“ říká Lukáš.

Skončilo to hospitalizací. Doktorka mu zvýšila medikaci, což zase ovlivnilo epilepsii. Dnes má podle lékařské zprávy čtrnáct až patnáct malých epileptických záchvatů každý den. V lékařské zprávě je napsané, že problémy začaly po očkování proti covidu-19. Zdravotní problémy se navíc nabalují.

„Byl jsem na magnetické rezonanci mozku, na které jsem byl naposledy v roce 2015. Teď zjistili počáteční mozkovou atrofii, to může, i když nemusí, být začátek demence nebo alzheimera,“ popisuje Lukáš.

Po ministerstvu žádá finanční kompenzaci 9 milionů korun. Částku odvozuje především od výše platu a let, které mu zbývají do důchodu. Jako částečný invalidní důchodce sice dostává 11 tisíc korun, k tomu ale pracuje, aby uživil rodinu a zaplatil nájem. O výdělek ve výši 17 tisíc korun měsíčně ale zřejmě kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu přijde.

Kromě toho se jeho život zhoršil v mnoha dalších aspektech, kvůli záchvatům například nemůže chovat vlastní dítě nebo jezdit na kole, plavat či lyžovat. Starší syn byl svědkem jeho záchvatu a bojí se s ním být od té doby sám.

Zdravotní dokumentaci, která Lukášovy potíže shrnuje, předložil Ministerstvu zdravotnictví. To ale dospělo k závěru, že požadovanou náhradu újmy nepřizná.

„Tvrzené zdravotní komplikace, jakkoli jsou omezující a nepříjemné, nelze označit (i s ohledem na rozvoj onemocnění již v dětském věku) za zvlášť závažné ublížení na zdraví,“ píše ministerský úředník. Stejně jako v některých jiných případech navíc poznamenává, že žadatel nedoložil zprávu o provedeném očkování. A především, že žádný lékař neprokázal příčinnou souvislost mezi očkováním a zhoršením zdravotního stavu, přestože časově navazuje jedno na druhé.

V lékařské zprávě se doslova píše: „Zhoršení stavu v návaznosti na očkování covid-19 /příčinná souvislost??/.“ A na jiném místě lékařská zpráva uvádí: „T.č. hospitalizován pro dekompenzace stavu v návaznosti na očkování proti covid-19 v 5/2021“. Jenže podle ministerstva se na rozvoji onemocnění mohly podílet i jiné vlivy, a žádnou kompenzaci proto ministerstvo vyplácet nebude.

Muž se rozhodl obrátit na soud, což je standardní postup ve chvíli, kdy ministerstvo odmítne náhradu zaplatit. Jenže dosud nenašel nikoho, kdo by se do konfliktu chtěl pustit.

„Kontaktoval jsem čtyři advokátní kanceláře. Z jedné se mi ozvali, že se těmito problémy nezabývají. Z druhé se mi ozvali s návrhem konzultace, to by stálo 20 tisíc korun s tím, že by se v podstatě jednalo jen o nahlédnutí do lékařské zprávy, což jsem neakceptoval. Z dalších dvou se mi neozvali vůbec,“ popisuje.

Později se dozvěděl o možnosti právního zastoupení ‚pro bono‘ a oslovil dvě organizace, které tuto službu nabízejí. Na odpověď zatím čeká.

Jana

Ministerstvo odmítá zaplatit náhradu i v případech, kdy žadatelé svoje zdravotní potíže i jasnou souvislost s očkováním pečlivě dokládají řadou dokumentů a nežádají přitom nijak vysoké částky. To je třeba případ paní, které po očkování ochrnula polovina obličeje.

Dvě hodiny po očkování začala cítit bolest v místě vpichu, v noci nemohla spát. Druhý den bolest postoupila do ramene a krční páteře, třetí den se přidala bolest levé poloviny hlavy. Čtvrtý den už to byla intenzivní bolest v levém uchu, otok, bolest hlavy se zhoršovala. Pátý den začala pociťovat první příznaky ochrnutí a šestý den měla kompletně ochrnutou polovinu obličeje.

To vše dokládají lékařské zprávy. Z urgentního příjmu neurologie si odnesla potvrzení o postvakcinační obrně lícního nervu s kontraindikací pro další očkování. Více než dva měsíce nemohla mluvit a tedy ani chodit do práce, nemluvě o psychické zátěži, obtížích při jídle i pití a mnoha omezeních v osobním životě. Paní po očkování nemohla dlouhé měsíce ani jezdit na kole, jen obtížně mohla číst nebo koukat na televizi.

Po ministerstvu žádá pouhých 90 tisíc korun, a to přibližně 60 tisíc za více než dva měsíce pracovní neschopnosti a necelých 30 tisíc bolestného, vypočteno podle tabulek jako 80 bodů x 356,11 korun. Součástí žádosti jsou všechny lékařské zprávy, doklad o očkování, rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti, výplatní lístky, potvrzení o vyplacených dávkách nemocenského pojištění i lékařský posudek bolestného, celkem 23 dokumentů.

Ministerští úředníci se dokonce v tomto případě obrátili na Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který jim potvrdil, že obrna lícního nervu je jedním z očekávaných nežádoucích účinků očkování vakcínou Comirnaty, a že jen v České republice tento nežádoucí účinek do 8. června 2021 nahlásilo celkem 24 lidí. Úředník tedy v odpovědi na žádost o odškodné konstatuje, že souvislost s očkováním nelze vyloučit.

Ministerstvo ale přesto peníze vyplatit odmítlo. V zákonu se píše: „Stát nahradí osobě, která se nechala očkovat léčivým přípravkem (…), došlo-li následkem tohoto očkování k zvlášť závažnému ublížení na zdraví očkovaného, vytrpění bolesti, ztrátě na výdělku nebo ztížení společenského uplatnění.“

Ministerstvo to vykládá tak, že může vyplatit peníze pouze v případě zvlášť závažného ublížení na zdraví.

„S ohledem na povahu nežádoucí, zlepšující se tendenci, návrat k pracovnímu uplatnění, byť s jistými, ale snesitelnými, obtížemi a vzhledem ke schopnosti zapojit se do běžného života i do společnosti nedospělo ministerstvo k závěru, že se ve vašem případě jedná o zvlášť závažné ublížení na zdraví,“ vzkazují úředníci.

V závěru už jen konstatují, že je jim to líto, přejí brzké uzdravení a informují, že očkovaný se může domáhat náhrady újmy u soudu.

Petr

S případným soudem počítá i muž, který po očkování ochrnul na celé tělo. Jeho příběh redakce zveřejnila loni v srpnu. Několik dní po podání vakcíny si šel zahrát fotbal s kamarády, udělalo se mu ale špatně a odjel domů. Tam přestal hýbat všemi končetinami a zůstal ležet bez možnosti sebemenšího pohybu, ochrnul na celé tělo. Následovala hospitalizace, čištění krve, složitá léčba.

Po dlouhých měsících rehabilitací začal znovu chodit a po dalších měsících mohl částečně i začít pracovat. Z mladého sportovce je teď ale invalida. Žádost podal na začátku listopadu 2021.

„Pořád čekám na odpověď. Byl mi přiznán průkaz ZTP, takže jsem oficiálně invalida. Všechno jsem jim naposílal, přidal jsem i další vyšetření, a pořád je to ve fázi zpracování.“

Požádal o finanční náhradu kvůli zhoršenému pracovnímu uplatnění i kvůli zhoršení životního standardu. Po více než čtvrt roce od podání žádosti ale netuší, jaká bude odpověď.

„Doložil jsem jim několik lékařských zpráv včetně průkazu ZTP. V několika lékařských zprávách je popsaná souvislost mezi očkováním proti covidu a zdravotními komplikacemi. Myslím, že to mám zpracované velmi dobře. Právníci mě ujišťují, že je to jen otázka času, že to vyhrajeme. Že jenom záleží na tom, kolik. Ale jestli to tak bude, to nevím,“ říká.

Pokud stejně jako ostatní u ministerstva neuspěje, obrátí se podle svých slov na soud.

Reklama

Doporučované