Hlavní obsah

Zprávy z bojiště: Izrael je na hraně Bidenovy červené linie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Záběry zveřejněné izraelskou armádou.Video: twitter/idfonline

 

Podle informací dostupných v pátek po poledni Izrael zatím nezahájil velkou ofenzivu do hustě obydlených částí Rafahu. Mezitím znovu (už potřetí od začátku války) spustil čistící operaci na druhé straně Pásma Gazy v Zajtúnu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Interaktivní mapa, která ukazuje postup Izraele potvrzený americkým Institutem pro studium války (ISW), se oproti minulému dílu Zpráv z bojiště z Gazy změnila jen minimálně.

Nový posun na jihovýchodě Pásma Gazy nicméně značí začátek nové fáze války, a proto je velmi důležitý.

Židovský stát podle všeho zahájil vládou avizovaný a zahraničními spojenci kritizovaný útok na město Rafah. Tam se podle Tel Avivu skrývají poslední zbytky bojovníků i vedení Hamásu, ale zároveň tam přebývá asi milion civilistů, kteří do města utekli z ostatních válkou zničených míst Pásma Gazy.

Z dostupných informací to zatím vypadá, že izraelští vojáci a tanky dosáhli východního předměstí a jsou zhruba na hranici husté zástavby.

Izrael zabral hraniční přechod a okraj města

Podle úterních satelitních snímků společnosti Planet Labs vjely izraelské tanky k hraničnímu přechodu s Egyptem (přechod Rafah), odkud pochází i některá videa zveřejněná izraelskou armádou, a spatřeny byly i asi dva kilometry severně od něj.

V okolí přechodu, který leží na jihovýchodním okraji města, je také vidět celá řada stop po vzdušných či jiných úderech v podobě stoupajícího kouře a poničených staveb.

Deník The New York Times ve své analýze zmiňovaných satelitních snímků uvádí, že škody viditelné v okolí několika kilometrů přechodu Rafah jsou velmi podobné tomu, jak vypadaly následky jiných čistících operací izraelské armády v dalších částech Pásma Gazy.

Podle izraelských médií bylo v prostoru zničeno asi 10 tunelů a zabito 50 bojovníků Hamásu či jiných palestinských skupin. Armáda také uvedla, že jeden tunel Hamás sám odpálil, přičemž mělo dojít ke zranění tří Izraelců.

ISW o ofenzivě (stejně jako izraelská armáda) ještě ve čtvrtek mluvil jako o „omezené operaci“. Hamás kromě výše zmíněného podle ISW v této oblasti kladl odpor především nepřímou palbou z dálky. Na místě měly být také podle palestinských novinářů spatřeny izraelské buldozery.

V pátek podle agentury Reuters izraelské tanky obsadily hlavní cestu vedoucí od přechodu Rafah na sever a obklíčily tak v podstatě celý východní okraj města, který Izrael v pondělí přikázal evakuovat. Podle svědků měly být páteční boje nejtužší od začátku operace.

Na hraně Bidenovy červené linie

Podle dostupných informací se tak zdá, že Izrael zatím balancuje na hraně ultimáta amerického prezidenta Joea Bidena. Ten izraelskou vládu varoval, že pokud její armáda rozšíří pozemní operace do města Rafah, Spojené státy přestanou dodávat ofenzivní zbraně.

Ve středu také Washington potvrdil, že dodávky leteckých pum už pozastavil, protože je Izrael použil k útokům, při nichž umírali civilisté.

V rozhovoru pro CNN nicméně Biden upřesnil, že za „červenou linii“ považuje rozšíření pozemní operace přímo do města Rafah. A že obsazením přechodu, který leží na kraji města, Izrael tuto červenou linii ještě nepřekročil.

Jelikož není známo, kde přesně má údajná červená linie ležet, ani přesná aktuální pozice izraelských jednotek, dá se říct jen to, že Izrael je momentálně zřejmě kdesi na hranici toho, co Biden ještě označil za přípustné.

Civilisté prchají do přeplněné zóny

Premiér Benjamin Netanjahu už mimo jiné prohlásil, že pokud to bude nutné, Izrael bude bojovat „zuby nehty“ i bez amerických zbraní. Zatím nicméně nerozšířil evakuační zónu, odkud mají civilisté odejít, mimo východní okraj města, který nařídil vyklidit už v pondělí. Zdá se tedy, že rozšíření útoků dál do města není přinejmenším v příštích hodinách v plánu.

Z města od pondělí podle OSN uteklo asi 110 tisíc lidí. Ti mají jít do rozšířené humanitární zóny, o jejíž připravenosti ale panují pochyby.

Přes hraniční přechody (Rafah a nedaleký Kerem Šalom) podle OSN i USA navíc neproudí žádná humanitární pomoc a personál tamních nemocnic hlásí kritický nedostatek základních potřeb.

Bojuje se znovu i na severu

ISW si kromě situace na jihu všímá i nedávného obnovení čistící operace daleko na severu.

Izraelská armáda oznámila, že ve městě Gaza ve čtvrti Zajtún zaútočila na pozice sniperů a pozorovacích stanovišť Hamásu ve středu a palestinské účty na sociálních sítích podle institutu informují, že ze čtvrti prchají civilisté.

Foto: Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Mapa ukazující místa zmiňovaná v textu.

ISW k tomu dodává, že je to už potřetí, co v tomto místě izraelská armáda zahajuje čistící operaci, což ukazuje, že Hamás se dokáže zotavit i tam, odkud už se ho Izrael snažil opakovaně vyhnat. „Téměř jistě se Hamás snaží obnovit svou činnost i v okolí Chán Júnisu, odkud IDF odešla letos v dubnu,“ podotkl k tomu ISW.

Tento vývoj podle něj dodává větší váhu dřívějším odhadům jeho analytiků, kteří se domnívají, že podobně tomu bude i v Rafahu.

„Hamás pravděpodobně počítá s tím, že v Rafahu se mu podaří zotavit stejně jako na severu Pásma Gazy,“ stojí v reportu ISW.

Doporučované