Hlavní obsah

Rusko využívá proti Ukrajincům komunikační systémy vyráběné na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Repro: Telegramový účet Viktora Vodolackého

Dne 12. července 2023 přijel do okupované Luhanské oblasti poslanec ruské Státní dumy Viktor Vodolackij (vpravo), aby dodal „pomoc“ jednotce bojující na straně Ruska proti Ukrajině. Mezi dary patřil automobil Niva, čtyřkolka a neprůstřelné vesty. Na fotografii pózuje poslanec také s krabicí s nápisem „Gilat“. Jedná se o satelitní komunikační soupravu – anténu a vysílač pro systém SkyEdge, který do Ruska již řadu let dodává izraelská korporace Gilat Satellite Networks. Montuje se na Ukrajině.

Satelitní internetové komunikační systémy Gilat SkyEdge vyráběné v Užhorodu jsou masivně dováženy do Ruska, které je využívá během své invaze. Zjistil to tým ukrajinských investigativců na základě analýzy celních údajů.

Článek

Společnost Gilat je předním světovým poskytovatelem satelitní technologie. A ani po 24. únoru 2022 neuzavřela export systémů do Ruska. To je využívá i pro válečné účely. Paradoxem je, že výroba technologie probíhá na Ukrajině.

Zjistili to investigativní novináři Alexej Nabožňak, Nasťa Gorpinčenko, kteří své závěry publikovali v rozsáhlém textu na webu Slidstvo.info. „Satelitní internetové komunikační systémy Gilat SkyEdge, které pro izraelskou korporaci Gilat Satellite Networks vyrábí užhorodský závod americké outsourcingové společnosti Jabil Circuit, jsou ve velkém množství dováženy do Ruska. A mohou pomoci ruské armádě, která se snaží obsadit Ukrajinu, plnit její úkoly,“ napsali.

Novináři se dostali k dokumentům celní správy a vyčetli z nich, že jen v roce 2023 bylo do Ruska dovezeno přibližně 22 tisíc těchto systémů v hodnotě přibližně pět milionů amerických dolarů (v přepočtu téměř 116 milionů korun).

„To je šestkrát více než v roce 2022, kdy se do Ruska dostala zařízení ukrajinského původu značky Gilat v hodnotě 840 tisíc dolarů,“ uvádějí Nabožňak a Gorpinčenko.

Podle celních prohlášení, na něž se odvolávají, byly systémy odeslány z Izraele a Turecka, ale jako země původu zboží je uvedena Ukrajina.

Ve zprávě na Slidstvo.info se dále uvádí, že společnost Gilat pomáhá už od roku 2000 Rusům budovat satelitní komunikační sítě pro potřeby soukromého i veřejného sektoru. Je partnerem významných provozovatelů satelitní komunikace, včetně dceřiné společnosti Rostelecomu RTKomm a dceřiné společnosti Gazpromu – Gazprom Space Systems. Jednou z aktivit společnosti je vývoj vojenských komunikačních technologií.

A během plnohodnotné ruské invaze informují ruská média pravidelně o přesunu systémů této společnosti na frontu. „V ruských reklamách často uvádějí, že jde o systémy ‚vhodné pro potřeby SVO‘ (speciální vojenské operace, jak Kreml útočnou válku nazývá, pozn. red.). A je to jeden z důvodů, proč lze ‚antény‘ Gilat spatřit i v reportážích o ruských okupantech,“ píše se ve zprávě.

„Na rozdíl od systémů Starlink, které díky velkému počtu satelitů fungují kdekoli na světě, fungují ruské satelitní konstelace Jamal a Express na principu satelitní televize. To znamená, že družice ‚visí‘ v jednom bodě a anténa na ni musí být nasměrována v určité oblasti pod určitým úhlem,“ vysvětlil technologii vojenský komunikační expert a konzultant v oblasti radiových a vojenských technologií Serhij „Flash“ Beskrestnov.

Z tohoto pohledu jsou podle něj systémy Gilat jak stvořené pro práci s ruskými satelity. „Pokud mají vlastní satelity, nemá smysl platit za používání cizích. Na rozdíl od Starlinku je provoz v ruských sítích zvenčí obtížné sledovat. Takže z tohoto hlediska je pro Rusy používání vlastních systémů jednoduše bezpečnější, protože veškerý provoz jde přes ruské servery,“ doplnil.

Oslovení experti se shodli, že je skoro nemožné tuto spolupráci zastavit. Je totiž složité sankcionovat firmy, které dodávají služby nebo technologie pro satelitní komunikaci.

„Americká vláda umožňuje firmám z tohoto oboru pracovat v Rusku, neboť jde o civilní přístup k satelitní komunikaci, jehož smyslem je ochrana svobody slova a informací. Abychom mohli uvalit sankce na firmu, jako je Gilat, potřebujeme velmi jasné důkazy nejen o použití jejich produktů armádou, ale o jejich použití přímo ve válce proti Ukrajině na bojišti,“ citoval server Romana Steblivského, šéfa sankčního oddělení projektu Trap Aggressor.

Doporučované