Hlavní obsah

Rusko cílí tajnou zbraň na klíčového pomocníka Ukrajinců

Foto: Profimedia.cz

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX vynáší 51 satelitů Starlink do vesmíru (ilustrační snímek).

Reklama

Ruská armáda několik měsíců experimentuje se systémem pro elektronický boj Tobol s cílem fatálně narušit fungování satelitů Starlink. Ty jsou pro Ukrajince z hlediska komunikace životně důležité.

Článek

Ruská snaha sabotovat přístup ukrajinských sil k internetu prostřednictvím skupiny satelitů Starlink, které Kyjevu od prvních dnů války poskytuje miliardář Elon Musk, zjevně pokročila dál, než se dosud vědělo.

Vyplývá to z utajených dokumentů amerických zpravodajských služeb, které získal deník The Washington Post (WP).

Moskva již několik měsíců experimentuje se systémem pro elektronickou válku, který se nazývá Tobol. Snaží se narušit vysílání Starlinku na Ukrajině, tvrdí WP. Dokument, který redakce získala, neuvádí, zda byl některý z ruských testů úspěšný.

Zjištění zpravodajců koresponduje s již dříve publikovanými odhady analytiků. Ti předpokládali, že Tobol, který je podle Kremlu určený k ochraně ruských satelitů, může naopak sloužit k útokům na zařízení jiných mocností.

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska, která Starlink vlastní, věc pro WP odmítla komentovat.

Sám Musk se nicméně loni na jaře věcí zabýval. Na twitteru napsal, že Starlink sice prokázal svou odolnost vůči pokusům o „rušení a hackerské útoky“, ale že podle jeho poznatků Rusové zřejmě své úsilí zintenzivňují.

K uniklým informacím se nevyjádřil ani Pentagon. Mluvčí ministerstva obrany Charlie Dietz pouze obecně uvedl, že „tyto systémy představují důležitou vrstvu ukrajinské komunikační sítě.“ A dále, že se jeho úřad soustředí na to, „aby Ukrajinci získali satelitní schopnosti, které potřebují“.

Jak rušení v praxi funguje? Podrobnosti nevíme

Podle nadace Secure World Foundation může k rušení satelitů docházet na dvou místech: ve vesmíru, a pak jsou útoky zaměřeny přímo na satelity. Anebo na Zemi, kde mohou cílit na přijímače.

Rušení ve vesmíru mísí nový signál s původním vysíláním, což data, která přijímají uživatelé daného satelitu, ruší a zkresluje. Podle analytika Barta Hendrickxe, který program pozorně sleduje, Tobol téměř jistě funguje tímto způsobem.

V druhém případě rušička vysílá signál na stejné frekvenci jako satelit, což znemožňuje připojeným zařízením původní signál přijímat. Tato metoda má podle WP značně menší oblast účinku, protože závisí na tom, zda se rušička dostane do „relativní blízkosti“ k systémům, které chce narušit.

Ruský experiment byl podle autora článku Alexe Hortona zahájen koncem září a měl původně trvat 25 dní. Protáhl se však nejméně o pět měsíců – soudě podle data na uniklém dokumentu. Tehdy ještě stále běžel. Není jasné, proč experiment trval déle, zda se Rusko setkalo s nějakými problémy, nebo operace nepřinesla zamýšlený efekt.

Starlink – životně důležitý systém

Starlink se pro ukrajinskou armádu, která se při komunikaci na bojišti spoléhá na malé přenosné terminály, ukázal jako životně důležitý. Ruské síly úspěšně znemožňují Ukrajincům používat jiná komunikační zařízení, včetně vysílaček a mobilních telefonů, ale satelitní signály se ruší obtížněji.

Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Kostiantyn Žura pro WP uvedl, že si představitelé Kyjeva jsou vědomi ruských snah odříznout Starlink a „přijímají opatření k neutralizaci těchto snah“.

Loni na podzim Musk čelil odporu ukrajinských představitelů poté, co na twitteru popsal svůj plán na ukončení války, který kritici považovali za příliš příznivý pro Rusko.

O několik týdnů později byl podnikatelský magnát kritizován znovu, když pohrozil zastavením financování Starlinku. CNN už tehdy upozornila, že většinu z 20 tisíc terminálů na Ukrajině plně či částečně financovaly jiné zdroje – například USA, Británie nebo Polsko.

Společnost SpaceX pak začátkem února podnikla kroky k tomu, aby zabránila ukrajinské armádě využívat svůj satelitní internet k ovládání bezpilotních letounů. Kyjev se důrazně ohradil a firmu vyzval, aby přestala „vymýšlet, jak škodit“, zatímco se Ukrajina brání ruské vojenské agresi. Trvá už déle než 420 dní.

Detailně

Společnost SpaceX podnikla kroky k tomu, aby zabránila ukrajinské armádě využívat její satelitní internetovou službu Starlink pro vojenské účely, potvrdila ředitelka společnosti.

Není jasné, zda výpadky Starlinku, které byly v průběhu posledních měsíců hlášeny na Ukrajině, byly důsledkem Muskových kroků, anebo ruských experimentů s Tobolem. Ve hře mohly být i jiné rušící prostředky používané ruskými silami, jako je například systém Tirada-2 přepravovaný na nákladních vozidlech.

Ukrajinské jednotky zaznamenaly poruchy v říjnu loňského roku, když se během úspěšných protiútoků na jihu a východě přesouvaly k ruským pozicím.

Ukrajinští představitelé tehdy podle zprávy listu Financial Times naznačili, že společnost SpaceX mohla v těchto oblastech přístup k internetu omezit, aby zabránila v používání služby Rusům.

Původně šlo o obranný systém. Dnes je to zřejmě naopak

Podle poznatků amerických zpravodajců Rusové aktuálně mají sedm komplexů Tobol.

Washington Post píše, že o rozmístění tří z nich se ví. Nacházejí se u Moskvy, poblíž Krymu a v západní ruské exklávě Kaliningrad – jsou tak blízko Ukrajině, že jsou vhodné pro útočné operace.

Co se dnes stalo nad Kyjevem?

Záhadný záblesk, který ozářil oblohu nad Kyjevem, vyvolal řadu spekulací. Ukrajinské úřady uvedly, že mají podezření, že šlo o satelit společnosti NASA, který spadl na Zemi. NASA ale tvrdí, že satelit je stále na orbitě.

Americké tajné služby mají dále za to, že ruské útoky na Starlink byly namířeny primárně do oblasti Bachmutu na východě Ukrajiny, kde se už měsíce odehrávají ty nejtěžší boje. A Rusko se marně snaží město dobýt.

„Zdá se, že jejich oblast působnosti zahrnuje celou Ukrajinu,“ myslí si však Brian Weeden, ředitel programového plánování v nadaci Secure World Foundation. „Veřejná dokumentace, kterou máme k dispozici, hovoří o tom, že se jedná o obranný systém, kdy by Rusko Tobol použilo k odhalení nepřítele, který by se snažil rušit nebo narušovat ruské satelity. Systém by tyto rušivé signály analyzoval a pak by vysílal protisignál, který by se snažil rušení znemožnit,“ řekl Weeden. „Ale pokud toto dokážete, pravděpodobně můžete tytéž schopnosti využít k útočnému rušení cizích satelitů,“ dodal.

Zastaralá ruská technika

Ruská armáda ze svých skladů vytahuje stařičkou bojovou techniku. Nové tanky nestíhá vyrábět, bude si vypomáhat například stroji T-54, vyráběnými od roku 1945. Zastaralé tanky ovšem těm současným nemohou konkurovat.

O programu Tobol, který je v ruských dokumentech podle listu Washington Post označován jako 14Ts227, jsou veřejně dostupné jen kusé údaje. Podrobnosti o jeho schopnostech jsou již léta záhadou.

Podle řady výzkumníků se zdá, že program byl zahájen zhruba před deseti lety.

Citovaný analytik Bart Hendrickx, jehož odhalení notnou měrou přispěla k většině z veřejně dostupných informací o programu Tobol, původně dospěl k závěru, že systém má obranný charakter. Napsal to v analýze z roku 2020, kterou zveřejnil časopis Space Review.

Jeho novější rozbor, podložený soudními dokumenty, vedl k novým odhalením. Hendrickx už loni předpověděl, že Tobol může být použit i útočně. „Družice Starlink prolétávají nad Zemí dostatečně nízko, takže Tobol na ně pravděpodobně dokáže vysílat rušivé signály,“ uvedl Hendrickx v rozhovoru pro Space Review.

„Problémem rušení Starlinku je, že těch satelitů je strašně moc. Je obtížné rušit je všechny,“ dodal Hendrickx. Připustil nicméně, že narušení i některých z nich by mohlo pomoci ruským velitelům tím, že by uvedlo ukrajinské jednotky do zmatku.

Reklama

Doporučované