Hlavní obsah

Americký satelit údajně způsobil záblesk nad Kyjevem. NASA to popírá

Foto: twitter účet Mira of Kyiv

Spekulace o záhadném záblesku se začaly rychle šířit po sociálních sítích.

Reklama

Záhadný záblesk, který ozářil oblohu nad Kyjevem, vyvolal řadu spekulací. Ukrajinské úřady uvedly, že mají podezření, že šlo o satelit společnosti NASA, který spadl na Zemi. NASA ale tvrdí, že satelit je stále na orbitě.

Článek

Záhadný záblesk, který během středeční noci ozářil oblohu nad ukrajinským hlavním městem, vyvolal řadu spekulací. Ukrajinské úřady uvedly, že ho způsobila družice NASA, která se údajně měla vracet do atmosféry.

„Jasná záře“ byla nad Kyjevem pozorována kolem 22. hodiny tamního času. Šéf kyjevské vojenské správy Sergej Popko napsal na telegramu, že byl aktivován letecký poplach, ale „protivzdušná obrana nebyla v provozu“.

Krátce poté ukrajinské letectvo uvedlo, že záblesk „souvisí s pádem družice/meteoritu“. Americká vesmírná agentura sice v tomto týdnu oznámila, že vyřazený třísetkilový satelit se během středy vrátí do atmosféry, podle mluvčího společnosti je ale dotyčná družice „stále na oběžné dráze“, píše BBC.

„K návratu do atmosféry však zatím nedošlo a žádný jiný satelit NASA se dnes do atmosféry nevrátil,“ řekl mluvčí NASA agentuře AFP.

Družice RHESSI (Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager), o které je řeč, slouží k pozorování slunečních erupcí a byla vypuštěna na nízkou oběžnou dráhu Země v roce 2002. Fungovat pak přestala v roce 2018, uvedla NASA.

Spekulace se začaly rychle šířit po sociálních sítích přes různé memy. Několik ukrajinských kanálů zveřejnilo videa, na nichž je vidět silný záblesk osvětlující oblohu nad Kyjevem.

„Zatímco sociální média se baví memy o létajících talířích, nepoužívejte prosím oficiální symbol letectva k vytváření memů!“ varovalo ukrajinské letectvo na twitteru.

V pondělním prohlášení NASA uvedla, že očekává, že většina sondy RHESSI shoří při návratu do atmosféry. „Očekává se však, že některé součásti návrat do atmosféry přežijí,“ uvedla NASA a dodala, že dopad jejich zbytků neměl napáchat velké škody.

Reklama

Související témata:

Doporučované