Hlavní obsah

Na ruské letadlo u Minsku útočili vzpurní agenti Kyjeva, naznačuje tajná zpráva

Foto: Profimedia.cz

Ruský vojenský letoun včasné výstrahy A-50 na běloruském letišti Mačuliščy u Minsku.

Reklama

Uniklé tajné americké dokumenty částečně potvrzují verzi Minsku. Za únorovým útokem na důležité ruské výzvědné letadlo podle nich nestojí běloruští partyzáni, kteří se k němu hlásí, ale ukrajinští agenti vzdorující svému velení.

Článek

Na ruský výzvědný letoun A-50 na běloruském letišti Mačuliščy zaútočili agenti ukrajinské tajné služby SBU. Podle britského týdeníku The Economist to vyplývá z rozsáhlého úniku tajných amerických dokumentů, které se nedávno dostaly na veřejnost.

Ignorovali agenti SBU velení?

Podle The Economist vše nasvědčuje tomu, že ukrajinští agenti se vzepřeli velení a sabotážní akci v Bělorusku provedli svévolně. Ukazovat to mají části protokolů z odposlechů Ukrajinců, o nichž dostal 1. března informace americký sbor náčelníků štábu.

Důstojníci SBU měli podle odposlechu dojít 26. února k překvapivému závěru, že jejich agenti v Bělorusku ignorovali rozkazy a zaútočili dronem na ruské průzkumné letadlo, píše britský list.

O zapojení Kyjeva do operace mluví už delší dobu i běloruský režim. Diktátor Alexandr Lukašenko z něj viní osobně ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Podle veřejných vyjádření Kyjeva akci provedli běloruští partyzáni. K útoku se už 26. února přihlásila opoziční skupina ByPol. Tu tvoří bývalí příslušníci běloruských bezpečnostních složek. Její šéf Aljaksandr Azarau tvrdil, že partyzáni, kteří stojí za poškozením letadla, odjeli po akci do zahraničí.

Lukašenko nejdřív o celém incidentu mlčel, ovšem bezpečnostní složky v zemi byly už 26. února krátce po útoku v pohotovosti a rozjelo se zatýkání a represe.

Tvrzení o rozsahu poškození letadla se liší a nelze je nezávisle ověřit.

Až po týdnu běloruský režim přiznal, že k incidentu došlo a že letadlo podle něj žádné větší škody neutrpělo. Později se ukázalo, že letoun odletěl na opravy do ruského Taganrogu. Dosud se podle dostupných informací do Běloruska nevrátil.

Týden od útoku na A-50 Lukašenko oznámil, že došlo k zatčení jednoho muže, jehož označil za „ukrajinského teroristu“.

Na začátku března běloruská KGB (Výbor státní bezpečnosti) informovala, že v případu pozatýkala třicet lidí. Ti teď čelí obvinění z terorismu spáchaného organizovanou skupinou, za což jim hrozí až trest smrti.

„Všichni podezřelí v trestním případu byli obviněni podle části 3 článku 289 Trestního zákoníku Běloruska (akt terorismu spáchaný organizovanou skupinou). Maximální trest stanoví trest smrti,“ uvedla státní agentura Belta.

Reklama

Doporučované