Hlavní obsah

Tajný plán blízkovýchodního spojence USA. Do Ruska chtěl dodat desítky tisíc raket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí (vlevo) s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (vpravo).

Reklama

Uniklé dokumenty amerických tajných služeb, které se podařilo získat deníku The Washington Post, poukázaly na plán prezidenta Egypta Abdala Fattáha Sísího, jenž podle nich nařídil výrobu 40 tisíc raket. Ty měly směřovat do Ruska.

Článek

Vlivem západních sankcí a mezinárodní izolace se ruská armáda potýká s problémy týkajícími se dodávek zbraní. Zatímco řada zemí jakákoliv obvinění ze zbrojení Moskvy odmítá, na seznamu možných dodavatelů přibyl Egypt – jeden z nejbližších amerických spojenců na Blízkém východě.

Tajná jednání o dodávkách zbraní měla proběhnout na začátku února, kdy egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí nařídil vyrobit až 40 tisíc raket, jež později měly být dodány do Ruska. Vyplývá to z uniklých dokumentů amerických tajných služeb, které získal deník The Washington Post.

Sísí úředníky údajně požádal o uchování plánu v tajnosti, „aby se vyhnuli problémům se Západem“.

Egyptské ministerstvo zahraničí v reakci na uniklé dokumenty uvedlo, že „postoj Egypta je od počátku založen na nevměšování se do této krize a na závazku udržovat stejný odstup od obou stran“.

Poznamenalo nicméně, že potvrzuje podporu Egypta v případě rezoluce Valného shromáždění OSN, kdy Káhira odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu.

Už dříve americká vláda uvedla, že se do Ruska dostávají zbraně a munice ze Severní Koreje. Podobně tak měla dodávky podle USA zvažovat i Čína (psali jsme zde). Obě země nicméně obvinění popírají.

Podrobněji o údajných dodávkách zbraní do Ruska

Šéf americké diplomacie Antony Blinken prohlásil, že Peking zvažuje dodat Moskvě zbraně a munici pro boj na Ukrajině. Vztahy mezi oběma mocnostmi by se tak mohly ještě zásadně zhoršit.

Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby řekl novinářům, že Rusko v rámci navrhované dohody požaduje od Severní Koreje další zbraně a munici výměnou za dodávky potravin. USA již dříve obvinily Severní Koreu – a další izolované země, jako je Írán – z podpory ruského tažení na Ukrajině, informuje server Insider.

Možné sankce i ochlazení americko-egyptských vztahů

Egypt je dlouholetým partnerem USA, které mu každoročně poskytují vojenskou pomoc v hodnotě více než jedné miliardy dolarů (více než 21,4 miliardy korun). Dodávky zbraní do Ruska by nicméně mohly vztah mezi Washingtonem a Káhirou značně poškodit a vést k sankcím, napsal deník.

„Egypt je jedním z našich nejstarších spojenců na Blízkém východě. Pokud je pravda, že Sísí tajně vyrábí pro Rusko rakety, které by mohly být použity na Ukrajině, musíme se vážně zamyslet nad stavem našich vztahů,“ poznamenal k uniklým dokumentům demokratický senátor Chris Murphy, člen výboru pro zahraniční vztahy.

Pod Sísího vládou se nicméně také prohloubily egyptsko-ruské vztahy. Důležitý podíl na tom má úzké obchodní spojení, kdy Moskva do arabské země dovážela ještě před válkou většinu obilí. Zatímco se celý svět potýkal s jeho nedostatkem kvůli pozastavení dodávek z Ukrajiny, Egypt jej dále přijímal z Ruska.

Podobná nouze o obilí by mohla v zemi, kde panuje rekordní inflace a třetina lidí žije pod hranicí chudoby, vyvolat nepokoje, podotkl The Washington Post.

Reklama

Doporučované