Hlavní obsah

Američané varovali, že Čína zvažuje dodat Rusku zbraně a munici

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr zahraničí Antony Blinken jednal v sobotu s vrchním čínským diplomatem Wangem I.

Reklama

Šéf americké diplomacie Antony Blinken prohlásil, že Peking zvažuje dodat Moskvě zbraně a munici pro boj na Ukrajině. Vztahy mezi oběma mocnostmi by se tak mohly ještě zásadně zhoršit.

Článek

USA se znepokojením sledují změnu přístupu Číny k ruské invazi na Ukrajině, od jejíhož začátku zanedlouho uplyne rok.

„Dosud jsme byli svědky toho, že čínské společnosti… poskytly Rusku nesmrtící podporu pro použití na Ukrajině. Obavy, které máme nyní, vycházejí z informací, které máme - že zvažují poskytnutí smrtící podpory,“ řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken v rozhovoru pro stanici CBS

Jak přesně by měla podpora Ruska ze strany Číny vypadat, nespecifikoval. Připustil ale možné dodávky zbraní nebo munice. Něco takového by podle něj mohlo mít pro Čínu „vážné důsledky“.

Vysoký čínský diplomat Wang I v sobotu na Mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásil, že jeho země válce na Ukrajině „nečinně nepřihlížela ani nepřilévala olej do ohně“.

„Navrhuji, aby všichni, zejména přátelé v Evropě, začali v klidu přemýšlet o tom, jaké úsilí můžeme vyvinout k zastavení této války,“ prohlásil.

Postoj k tomu, jak by měl být konflikt urovnaný, podle něj Peking představí v dokumentu, kde má být mimo jiné uvedeno, že územní celistvost všech zemí musí být respektována.

Pře o balon

Blinken a Wang spolu v Mnichově jednali na okraj bezpečnostní konference. Při setkání došlo i na nedávné sestřelení údajného čínského špionážního balonu nad územím USA.

Americký ministr uvedl, že Washington „nebude tolerovat žádné porušení suverenity“, a dodal, že „tento nezodpovědný čin se již nikdy nesmí opakovat“.

Wang celý incident označil za „politickou frašku vyrobenou Spojenými státy“ a obvinil je, že „používají všechny prostředky k blokování a potlačování Číny“. Popřel, že by balon vyslala právě Čína.

Incident vztahům mezi zeměmi rozhodně nepomohl. Americký prezident Joe Biden však avizoval jednání s prezidentem Si Ťin-pchingem, a to s cílem čínskému balonu „přijít na kloub“. Upozornil, že se za jeho sestřelení neomlouvá, ale trvá na tom, že nestojí ani o studenou válku s Čínou.

Obě země na sebe uvalily vzájemné sankce vůči dodavatelům obranných zařízení.

Mohlo by vás zajímat

Američtí představitelé se domnívají, že čínský balon, který byl sestřelen po přeletu nad kontinentálními Spojenými státy, původně směřoval na Guam, což je americký ostrov v Tichém oceánu, a na Havaj, uvedl pro agenturu AP pod podmínkou anonymity americký vládní představitel.

Reklama

Doporučované