Hlavní obsah

Rusko nabízí KLDR potraviny výměnou za zbraně, tvrdí Bílý dům

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un si připíjí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem během celodenního jednání 25. dubna 2019 ve Vladivostoku.

Reklama

Jedná se o poslední z pokusů, kdy se Moskva obrátila na Pchjongjang s žádostí o pomoc se zásobováním invaze na Ukrajinu.

Článek

Mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby řekl novinářům, že Rusko v rámci navrhované dohody požaduje od Severní Koreje další zbraně a munici výměnou za dodávky potravin. USA již dříve obvinily Severní Koreu – a další izolované země, jako je Írán – z podpory ruského tažení na Ukrajině, informuje server Insider.

„Víme, že Rusko usiluje o vyslání delegace do Severní Koreje a že Rusko nabízí Severní Koreji potraviny výměnou za munici,“ uvedl Kirby podle agentury AP. Severní Korea v posledních letech bojuje s ochromujícím nedostatkem potravin, což je problém, který přiznal i vůdce země Kim Čong-un.

Severní Korea je jednou z nejchudších zemí na světě a již několik desetiletí se potýká s chronickým nedostatkem potravin. V únoru odborníci varovali, že tamní autoritářský režim čelí rozsáhlé potravinové krizi v důsledku výrazného poklesu produkce kvůli špatnému počasí, přísným hraničním kontrolám a mezinárodním sankcím.

Satelitní snímky jihokorejských úřadů ukazují, že KLDR v roce 2022 vyprodukovala o 180 000 tun potravin méně než v roce 2021. Odborníci se domnívají, že situace s potravinami v Severní Koreji je nejhorší za 11 let vlády Kim Čong-una, píše server BBC.

Americké ministerstvo financí ve čtvrtek uvalilo sankce na slovenského občana Ašota Mkrtyčeva, který se měl pokusit právě o zprostředkování obchodu mezi Ruskem a Severní Koreou. Podle ministerstva Mkrtyčev během letošní zimy spolupracoval se severokorejskými představiteli na dodávkách více než dvou desítek různých druhů zbraní a munice do Ruska. Výměnou za to měla Moskva posílat Pchjongjangu suroviny a zboží.

Více o zapojení Mkrtyčeva:

„Rusko od začátku války přišlo o více než 9000 kusů těžké vojenské techniky a i díky mnohostranným sankcím a kontrole vývozu Putin stále zoufaleji hledá, jak ji nahradit,“ uvedla v prohlášení ministryně financí Janet Yellenová.

„Schémata, jako je obchod se zbraněmi, o který usiluje tato osoba, ukazují, že se Putin obrací na dodavatele poslední instance, jako je Írán a KLDR,“ dodala.

Ministr zahraničí USA Antony Blinken uvedl, že Washington bude i nadále „identifikovat, odhalovat a potírat“ snahy Ruska o získání vojenské pomoci ze Severní Koreje nebo jiných zemí. Dodal, že sankce jsou součástí snahy zabránit Pchjongjangu v získávání příjmů, které by mohl využít k rozvoji svých zbrojních a raketových programů.

Ruské síly bojující na Ukrajině spoléhaly na bezpečnostní pomoc z vyděděných států, jako je Severní Korea a Írán, aby podpořily válečné úsilí, protože v posledních několika měsících bojovaly s nedostatkem zbraní a munice – což američtí představitelé označují za akty zoufalství ze strany Moskvy.

Začátkem tohoto roku Bílý dům zveřejnil zpravodajské informace, které podle něj ukazují, že Severní Korea dodává rakety a střely na Kreml napojené Vagnerově skupině.

Írán mezitím poskytl Moskvě výbušné sebevražedné drony, které byly použity k terorizování ukrajinských měst a civilní infrastruktury země. Vysoce postavený britský vyslanec v prosinci uvedl, že Rusko nabídlo Íránu bezprecedentní vojenskou podporu výměnou za balistické rakety, připomíná server Sky News.

Reklama

Doporučované