Hlavní obsah

Muž ze Slovenska chtěl Rusku prodat zbraně z KLDR

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Slovenský občan plánoval od Severní Koreje získat 20 druhů zbraní a munice. Výměnou za „komerční letadla, suroviny a další zboží“ pro KLDR je chtěl prodat Rusku.

Článek

Americké ministerstvo financí dnes oznámilo, že uvalilo sankce na slovenského občana, který se podle něj pokusil zprostředkovat prodej severokorejských zbraní Rusku.

Ašot Mkrtyčev (v anglickém přepisu ministerstva financí USA jako „Ashot Mkrtychev”) údajně koncem roku 2022 a začátkem letošního roku spolupracoval se zástupci KLDR, od kterých se měl pokusit získat kolem 20 druhů zbraní a munice a ty posléze prodat Rusku výměnou za „komerční letadla, suroviny a další zboží“ pro KLDR.

Rusko bylo podle informací amerického ministerstva připravené dohodu uzavřít a obdrženými zbraněmi a municí nahradit vybavení, které ztratilo v bojích na Ukrajině.

Sankce amerického ministerstva financí znamenají pro Mkrtyčeva zmrazení jeho veškerého majetku ve Spojených státech. Postih pak podle ministerstva může čekat i instituce či osoby, které by mu mohly pomoci sankce obejít, nebo s ním uzavřou „určité transakce“.

O možných dodávkách zbraní z KLDR do Ruska informoval Bílý dům už loni v listopadu. USA tehdy uvedly, že mají informace o tajných dodávkách značného množství dělostřeleckých granátů z KLDR do Ruska a americká rozvědka o tomtéž informovala už loni v září.

Rusko zadrželo reportéra z USA

Ruská FSB obvinila reportéra amerického listu The Wall Street Journal ze špionáže. Soud ho pak „preventivně“ poslal do vazby. Zůstat v ní má až do 29. května. Je to poprvé od studené války, kdy v Rusku zatkli amerického novináře.

Severokorejská tisková agentura KCNA to tehdy s odvoláním na nejmenovaného představitele ministerstva obrany KLDR popřela a uvedla, že Severní Korea neprodala Rusku zbraně a nemá to v plánu ani v budoucnu.

Muž stejného jména, bývalý obchodník se zbraněmi ázerbájdžánského původu, Ašot Mkrtyčev přitom figuruje v několika slovenských kauzách z uplynulých 15 let.

Slovenský server Pluska.sk v roce 2021 připomněl, že Mkrtyčev byl obžalovaný z objednávky vraždy v roce 2002, kterou měl údajně odstranit konkurenta v obchodě se zbraněmi a vojenským materiálem. Do vězení však Mkrtyčeva poslal soud v Prešově jen za maření spravedlnosti, údajný podíl na vraždě mu prokuratura neprokázala, plyne z textu serveru Nový čas z roku 2010, kdy už byl tento muž opět na svobodě.

Reklama

Doporučované