Hlavní obsah

Ukrajina za pár týdnů nebude mít čím bránit nebe, stojí v uniklých dokumentech

Foto: Profimedia.cz

Ruská stíhačka odpaluje klamné cíle (snímek z vojenského cvičení).

Reklama

aktualizováno •

Uniklé americké dokumenty se zdaleka netýkají jen Ukrajiny. Jsou v nich i zprávy týkající se Blízkého východu, Velké Británie, Číny, Jižní Koreje či Maďarska. Kyjev kvůli úniku podle zdroje CNN musel změnit válečné plány.

Článek

Zatímco americké úřady pokračují ve vyšetřování úniku tajných dokumentů, o němž ve čtvrtek poprvé informoval server New York Times (NYT), odborníci a média doplňují další zjištění ohledně povahy dokumentů. Ukázalo se, že dokumentů bylo mnoho a týkaly se široké škály oblastí.

Původně se mluvilo o dokumentech věnovaných válce na Ukrajině, které měly obsahovat například informace o plánovaných dodávkách zbraní Kyjevu, rychlosti spotřeby munice ukrajinskou armádou, či ztrátách na obou stranách (podrobněji jsme psali zde).

V posledních dnech a hodinách nicméně přibylo například i potvrzení amerického špehování spojenců, informace o údajném plánu Velké Británie poslat do jižního Pacifiku svou moderní letadlovou loď Queen Elizabeth s cílem krotit čínský vliv v regionu, údajném podporování protivládních protestů v Izraeli tajnou službou Mossad a o údajných obavách jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola ohledně prodeje munice USA.

Už v pátek také deník NYT vydal článek, v němž popisuje, že co se týče ukrajinské války, poskytují dokumenty kromě cenných střípků informací o stavu ukrajinské armády i vhled do toho, jak dobře je Washington informovaný o ruských akcích. „Dokumenty ukazují, že USA zřejmě nějakým způsobem pronikly do téměř každé ruské bezpečnostní služby. Jeden například zmiňuje ruský plán boje proti tankům ze zemí NATO, který zahrnuje vytvoření odlišných ‚palebných zón‘ a výcvik vojáků ve znalosti slabin různých západních tanků,“ píše deník.

Další zpráva zmiňovat americký odhad, že Čína Rusku pravděpodobně začne dodávat vojenskou pomoc v momentě, dojde-li k útoku na ruský cíl vysoké strategické hodnoty nebo vysoce postaveného představitele.

Zpravodajský web Yahoo News také informoval, že jeden přísně tajný dokument má obsahovat i posudek Maďarska. Ve zprávě se má psát, že „Orbánovo Maďarsko“, které je členem EU i NATO, má „stále blízko k Rusku a USA považuje za významného geopolitického protivníka“.

Podle zjištění CNN, které se odvolává na zdroje z blízkého okolí ukrajinské vlády, musel Kyjev kvůli úniku upravit válečné plány. Jakého charakteru měly změny být a jak byly výrazné, americká televize nespecifikovala.

Nedělní článek NYT také upřesnil informace o údajné závažnosti problémů Ukrajiny s nedostatkem munice pro protivzdušné systémy. Dokument z 28. února uvádí, že rakety pro systémy S-300 a Buk, které tvoří 89 % ukrajinské protivzdušné ochrany, budou zcela vyčerpány už velmi brzy. U raket do S-300 dokument uvádí datum 3. května a u munice do systémů Buk dokonce už polovinu dubna. Stejný dokument také uvádí, že ukrajinská obrana vyčleněná na ochranu jednotek na frontě bude „zcela omezena“ do 23. května, což zvýší zátěž na síť protivzdušné obrany dál za frontou.

Zdroje z Pentagonu NYT řekly, že pokud by k takovému vyčerpání ukrajinských prostředků došlo, Moskva může začít ve velkém používat letectvo, což by mohlo mít velký vliv na další vývoj války. Deník k tomu dodává, že situace se od konce února, kdy byl dokument vydán, mohla změnit.

Podle deníku The Washington Post (WP) se měla americká vláda o únicích dozvědět až zhruba ve stejném čase, kdy byl publikován první článek NYT. Část dokumentů podle WP také vypadá jako hlášení připravená přímo pro šéfa amerického sboru náčelníků štábů Marka Milleyho a několik dalších vysokých úředníků. Přístup k nim ale mohlo mít víc zaměstnanců.

Například podle novináře a analytika Shashanka Joshiho z The Economist by z této aféry mohl být „nejhorší masový únik od Snowdena“. Joshi to napsal na twitteru s odkazem na whistleblowera a bývalého zaměstnance CIA Edwarda Snowdena, který dal před deseti lety médiím informace o sledování telefonické komunikace Spojenými státy po celém světě.

Za „masivní narušení zpravodajských služeb“ nedávný únik označil i zdroj NYT z FBI. Bývalý velvyslanec v Rusku a náměstek ministra zahraničí John Sullivan zase řekl NBC, že dokumenty mají „určité aspekty naznačující autenticitu“, ale zároveň v nich jsou i náznaky, že by „mohlo jít o ruskou dezinformační kampaň“.

V otázce, kdo mohl dokumenty na sociální sítě nahrát, se ale zatím nic hmatatelného nezjistilo.

Investigativní skupině Bellingcat, se podařilo zjistit, že první dokumenty se šířily už na začátku března, tedy asi měsíc před šířením na Telegramu a Twitteru, na komunikační platformě Discord. Konkrétně se měly poprvé objevit na kanálech věnovaných populární hře Minecraft a filipínské youtubové celebritě. Po autorovi ale ani stopa.

Únik vyšetřuje Pentagon i americké ministerstvo spravedlnosti. Podle zprávy agentury Reuters odvolávající se na tři zdroje seznámené se situací má Washington podezření, že za únikem dokumentů stojí Moskva.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na dotaz CNN ohledně úniku reagoval tvrzením, že dokumenty nepřinášejí nic nového. „Nemáme nejmenší pochyby o přímém i nepřímém zapojování se USA a NATO do konfliktu Ruska a Ukrajiny. Úroveň tohoto zapojení roste. My tento proces sledujeme. Samozřejmě to celý příběh komplikuje, ale na konečný výsledek speciální operace to nebude mít vliv,“ řekl.

Na aféru už reagoval i Izrael, který odmítl, že by Mossad podporoval protivládní demonstrace. Úřad premiéra Benjamina Netanjahua uvedl, že jde o „lživou a ničím nepodloženou“ informaci. Jihokorejský Soul zase oznámil, že si je vědom zpráv o úniku amerických dokumentů a chce s Washingtonem některé z nich „projednat“. Ozvala se i Francie, která má podle dokumentů mít na Ukrajině své vojáky. Paříž to podle Politica odmítla s tím, že do operací na Ukrajině francouzské síly zapojeny nejsou.

Reklama

Doporučované